09.03.2023

e-İrsaliye hakkında 6 soru 6 cevap

elif ekiciler

Elif Ekiciler

İş Birlikleri ve Marka İletişim Uzmanı

GİB tarafından yayınlanan tebliğe göre e-irsaliye kullanımı ile ilgili zorunlu geçiş hadleri yeniden gündeme geldi. Yeni düzenlemelerin ışığında bu yazımızda sizleri bilgilendirmek istedik ve e-irsaliye hakkında ihtiyacınız olan temel bilgileri 6 maddede listeledik.

e-İrsaliye title: e-İrsaliye

 

22 Ocak 2022 tarihinde GİB tarafından yayımlanan tebliğ ile gündeme gelen e-irsaliye uygulamasına dair aklınızda çok fazla soru olduğunu tahmin ediyoruz. e-Dönüşüm kapsamında uygulamaya giren bu sistem hakkında çıkardığımız sonuçları belli başlıklar altında toplayarak en çok merak edilen konular üzerinde sizlere yol göstermek istiyoruz.

 

e-İrsaliye’ye ile ilgili bize gelen soruların cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz:

 

Kimler e-irsaliye kullanabilir?

Mevcut durumda e-fatura sistemine kayıtlı olan tüm kullanıcılar e-irsaliye sistemine dahil olacaklardır.

 

e-İrsaliye’yi herkese gönderebilecek miyim?

e-İrsaliye uygulamasına geçiş yaptıktan sonra sisteme kayıtlı olan firmalar birbirlerine e-irsaliye gönderebilecekler. Bunun dışında taraflardan birinin e-irsaliye sistemine kayıtlı olup diğerinin olmadığı durumda e-irsaliye kullanıcısı olan firma tarafından diğerine kağıt irsaliye düzenlenecek.

 

e-İrsaliye’ye ne zaman geçebilirim?

Yayınlanan yeni tebliğe göre 2022 yılı cirosu 10 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 1 Temmuz 2023 tarihine kadar firmaların zorunlu olarak geçişi yapılmalıdır. Bu tarih itibarıyla e-faturaya kayıtlı kullanıcıların GİB Portal hesapları otomatik olarak açılması bekleniyor. Bununla birlikte dileyen firma özel entegratör üzerinden de e-irsaliye sistemine geçiş sağlayabilecek.

 

e-İrsaliye’ye geçtikten sonra kağıt kullanmaya devam edecek miyim?

Sevk irsaliyesi yerine kullanılan e-İrsaliye’nin kağıt çıktısının alınması ve taşıma esnasında şoförün yanında bulundurulması zorunlu tutuluyor.

 

e-İrsaliye’ye alıcı tarafından kabul/red yanıtları verilecek mi?

e-İrsaliye sisteminde alıcı tarafından kabul veya kısmi kabul yanıtlarının verilmesi mümkün olacak.

 

e-İrsaliye’nin kağıt çıktısını almaya gerek var mıdır?

Evet. e-İrsaliye’nın kağıt çıktısının araçta bulundurulması gerekecek.

 

Bonus: e-İrsaliye kullanım zorunluluğu ne zaman başlıyor?

GİB tarafından yayınlanan tebliğe göre, e-irsaliye uygulamasına geçiş zorunluluğu kapsamında 2021 ve müteakip hesap dönemlerine ait ciro haddi 25 milyon TL'den 10 milyon TL’ye indirildi.

 

Yukarıda bahsettiğimiz duruma göre gönüllü olarak ya da zorunluluk kapsamında e-fatura kullanıcısı olduysanız, e-irsaliyeye geçiş yapabilirsiniz. 2022 cironuz hesaplandıktan sonra e-fatura zorunluluk kapsamına giriyorsanız 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-fatura sistemine geçiş yapabilir ve ondan sonra e-irsaliye de kullanmaya başlayabilirsiniz. Öte yandan, e-fatura zorunluluk kapsamını beklemeden gönüllü olarak önce e-fatura sistemine geçiş yapıp daha sonra e-irsaliye sistemine de kayıt olabilirsiniz.

 

e-İrsaliye’ye dair aklınızda bulunan soruları iletisim@parasut.com adresimiz üzerinden bizlere iletebilirsiniz.

 

Henüz Paraşüt kullanıcısı değilseniz, Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyebilir ve Anahtar Teslim e-Fatura hizmetimizle yerinizden kalkmanıza gerek kalmadan e-fatura kullanıcısı olabilirsiniz.

 

Paraşüt e-irsaliye özelliğini keşfedin

Artık Paraşüt'te başka bir platforma gerek duymadan e-irsaliyenizi kesebilir, anında müşterinizle paylaşabilir ve tek ekrandan takibini yapabilirsiniz. Ayrıca dijital arşivleme sayesinde 10 yıl boyunca eski e-irsaliyelerinize elektronik ortamda ulaşabilirsiniz.

 

e-İrsaliye uygulamasına dahil olmak için e-fatura kullanıcısı olma zorunluluğunu ise Anahtar Teslim e-Belge hizmetimizden yararlanarak gerçekleştirmeniz mümkün. Uzmanlarımız eşliğinde, dakikalar içinde nasıl e-fatura kullanıcısı olabileceğinizi anlattığımız yazımızı okumanızı öneririz.

 

Henüz Paraşüt kullanıcısı değilseniz, Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.

 

Yeni Bloglardan Haberdar Ol

Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.

Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

En Çok Okunanlar