17.11.2022
Demir çelik ürünlerinde KDV tevkifatı ile ilgili önemli düzenleme!
Demir-çelik sektöründekiler ve tevkifat uygulamasına dahil olanlar, bu yazımız özellikle sizi ilgilendiriyor. Gelin, hep birlikte yeni tebliğ ile hayatımıza giren değişiklikleri inceleyelim.
Demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin tesliminde KDV tevkifat oranı değişti. 25 Ekim 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile yürürlüğe giren maddeler ile KDV tevkifat oranı kapsamı güncellendi. Peki, siz de bu düzenlemeden etkileniyor musunuz?
Tevkifatla sorumlu alıcılar
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği kapsamında olanlara yenileri eklendi.
“Demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin hurdadan, diğer hammaddelerden veya hurda, cevher ve diğer hammaddeler birlikte kullanılarak üretilmesi halinde bu ürünlerin ilk üreticilerinin teslimi dâhil her safhasındaki teslimlerinde tevkifat uygulanır.” maddesine ek olarak artık demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin payları Borsa İstanbul A.Ş.’de işlem gören şirketler tarafından tesliminde de tevkifat uygulanacak.
Demir çelik ürünlerinde KDV tevkifatı uygulaması
Bu uygulama kapsamına giren demir-çelik ve alaşımlarından üretilen ürünleri daha detaylı sıralayalım: Bu ürünler cevherden, hurdadan veya diğer hammaddelerden üretilen her türlü uzun veya yassı malzemeleri kapsıyor. KDV tevkifatı oranları ve birçok farklı noktada değişime gidildi.
Demir-çelik KDV tevkifatı uygulaması son yayımlanan tebliğ öncesi 4/10 oranında tevkifat uygulanması gerektiğini belirtiyordu. Son değişiklikler kapsamında bu oran 5/10, başka bir deyişle yarı yarıya getirildi.
Mal teslimi ile ortaya çıkan KDV iadesi, aynı yıl içerisinde vergilendirme dönemleri itibarıyla talep edildiği durumda nakden yapılıyordu. Artık Ocak-Haziran dönemleri arası teslimlerden doğan iade hakları en erken haziran en geç kasım itibari ile talep edildiği takdirde nakden yapılacak.
Yeni düzenleme neleri değiştirecek?
Yayımlanan son KDV tevkifatı tebliği ile değişen en önemli iki nokta:
Tebliğde yapılan diğer değişiklikler ise şöyle:
Hangi demir çelik ürünleri tevkifata tabidir?
İlgili tebliğinin muhattabı olanlar ilgili tebliğde şu şekilde açıklanıyor: “Cevherden, hurdadan veya diğer hammaddelerden üretilen demir-çelik ve alaşımlarından mamul her türlü uzun (çubuk, inşaat demiri, profil, kangal demir, filmaşin, tel, halat, hasır, boru, lama vb.) veya yassı (levha, sıcak haddelenmiş yassı ürünler, soğuk haddelenmiş yassı ürünler ve kaplanmış yassı ürünler vb.) demir-çelik ve alaşımı ürünler”
Hangi demir çelik ürünleri tevkifata tabii değildir?
“Demir-çelik ve alaşımlarından mamul eşya (kapı, kapı kolu, köşebent, vida, somun, vida soketi, dübel, kilit, çivi, flanş, maşon, dirsek, kanca, menteşe, yay, bilya, rulman, zincir vb.) teslimlerinde tevkifat uygulanmaz.” cümlesi ise yeni yayımlanan tebliğ kapsamına girmeyen, yani tevkifata tabii olmayan ürünleri ifade ediyor.
Serbest bölge ile çalışan ve KDV tevkifatlı fatura kesen bir işletme iseniz Paraşüt tam da size göre! Satır bazlı tevkifat özelliğimiz sayesinde kestiğiniz faturanın her kalemi için ayrı tevkifat oranları ekleyebilir, tek faturada hem tevkifatlı hem de tevkifatsız ürün ve hizmetlere yer verebilirsiniz.
Yeni özellik ve geliştirmelerimizi bizzat deneyimlemek için siz de 14 günlük ücretsiz denemehesabınızı şimdi oluşturun. Üstelik hiçbir kredi kartı bilgisi gerekmeden!
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
En Çok Okunanlar