06.11.2023

e-Fatura mükellefi kâğıt fatura kesebilir mi?

zey copy

Zeynep Özdemir

İçerik Uzmanı

Zorunlu e-belge geçişi ile birlikte “e-Fatura mükellefi kâğıt fatura kesebilir mi?” konusu önemli soru işaretlerinden biri oldu. Ne zamana kadar kâğıt fatura kesilebilir, kâğıt fatura kesmenin cezası var mı, e-fatura geçiş süreçleri neler? Tüm soruların yanıtlarını sizin için toparladık.

 

e-Fatura mükellefi kâğıt fatura kesebilir mi?

Eğer e-fatura sistemine geçiş yapmış olan bir firmaya fatura kesecekseniz, satış faturası olarak e-fatura düzenlemelisiniz. e-Faturaya kayıtlı olan bir firmaya kâğıt fatura kesilmesi durumunda bu fatura geçersiz kalır.

Tabii şunu da sorabilirsiniz; “Peki e-fatura mükellefi olmayana kâğıt fatura kesebilir mi?” Sisteme kayıtlı olmayan firmalara, bir başka deyişle e-fatura kullanmayanlara faturayı matbu fatura veya e-arşiv fatura düzenleyerek gönderebilirsiniz.

 

Kâğıt fatura düzenlemenin cezası ne?

e-Fatura kullanıcısına kâğıt fatura düzenlemenin cezasına geçmeden önce, kimlerin e-belge zorunluluğu kapsamı içinde olduğundan kısaca bahsedelim.

Bildiğiniz gibi daha önceki tebliğde e-belge geçişi zorunlu olan şirketlerle ilgili bir açıklama yapılmıştı. 2023 yılı için kıstas şu şekilde;

Brüt satış hasılatı 2022 yılı ve takip eden hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler,

e-Ticaret faaliyetinde bulunan, 2022 ve takip eden hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlar,

2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan gayrimenkul inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapan ve aracı olan mükellefler,

2022 veya müteakip hesap dönemlerinde 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ve aracı firmalar,

Çevrim içi ortamda ilan verenler, internet reklamcılığı yapanlar 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 500 bin ve üzeri brüt satış hasılatı olan mükellefler zorunlu olarak e-belge geçişi yapmak durumundadır.

Şu notu da belirtelim, başvuru ve fiili geçiş hazırlıklarını mükellefler 1 Temmuz 2023 yılına kadar tamamlamalı ve uygulamaya geçiş yapmalıdır.

Peki, 2023 yılı için e-faturaya geçmeme cezası nedir? e-Belge olarak düzenlenmesi zorunlu olan e-fatura, e-arşiv, e-SMM gibi belgelerin, e-belge olarak düzenlenmesi gerekirken kâğıt fatura olarak düzenlenmesi, hiç fatura kesilmemiş sayılması halinde 2.200 TL özel usulsüzlük cezasıkesilir.

 

e-Faturaya nasıl geçiş yapılabilir?

e-Faturaya GİB Portal, GİB ile entegrasyon veya özel entegratör aracılığı ile geçiş yapabilirsiniz. Tabii şirketlerin e-faturaya başvurmadan önce mali mühür temin etmeleri gerekiyor. Mali mührü Kamu Sertifikasyon Merkezi’ne başvurarak alabilirsiniz. Fakat şahıs firması iseniz e-faturaya e-imza ile de başvurabilirsiniz.

Mali mührü veya e-imzayı temin edip GİB başvurusunu tamamladıktan sonra e-faturaya geçişinizi tamamlayabilirsiniz. Bu adımların GİB Portal veya özel entegratörlere göre değişiklik gösterdiğini de hatırlatalım.

Şu notu da paylaşmakta fayda var. Özel entegratörlerden biri olan Paraşüt ile e-faturaya geçmek tamamen ücretsiz. Herhangi bir başvuru, kurulum veya entegrasyon ücreti ödemeden, dakikalar içinde e-faturaya geçebilirsiniz.

Üstelik Paraşüt ile e-fatura kullanımını 14 gün ücretsiz dener, bu süreci başlatırken kredi kartı bilgisi vermek zorunda kalmazsınız.

Yeni Bloglardan Haberdar Ol

Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.

Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

En Çok Okunanlar