blog-hero-left-bg blog-hero-right-bg
e-Fatura mükellefi kâğıt fatura kesebilir mi?
Blog-hero
ÖN MUHASEBE REHBERİ

e-Fatura mükellefi kâğıt fatura kesebilir mi?

Zorunlu e-belge geçişi ile birlikte “e-Fatura mükellefi kâğıt fatura kesebilir mi?” konusu önemli soru işaretlerinden biri oldu. Ne zamana kadar kâğıt fatura kesilebilir, kâğıt fatura kesmenin cezası var mı, e-fatura geçiş süreçleri neler? Tüm soruların yanıtlarını sizin için toparladık.

Zeynep Özdemir, İçerik Uzmanı

Ortalama okuma süresi 3 dk

e-Fatura mükellefi kâğıt fatura kesebilir mi?

Eğer e-fatura sistemine geçiş yapmış olan bir firmaya fatura kesecekseniz, satış faturası olarak e-fatura düzenlemelisiniz. e-Faturaya kayıtlı olan bir firmaya kâğıt fatura kesilmesi durumunda bu fatura geçersiz kalır.

Tabii şunu da sorabilirsiniz; “Peki e-fatura mükellefi olmayana kâğıt fatura kesebilir mi?” Sisteme kayıtlı olmayan firmalara, bir başka deyişle e-fatura kullanmayanlara faturayı matbu fatura veya e-arşiv fatura düzenleyerek gönderebilirsiniz.

Kâğıt fatura düzenlemenin cezası ne?

e-Fatura kullanıcısına kâğıt fatura düzenlemenin cezasına geçmeden önce, kimlerin e-belge zorunluluğu kapsamı içinde olduğundan kısaca bahsedelim.

Bildiğiniz gibi daha önceki tebliğde e-belge geçişi zorunlu olan şirketlerle ilgili bir açıklama yapılmıştı. 2023 yılı için kıstas şu şekilde;

  • Brüt satış hasılatı 2022 yılı ve takip eden hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler,

  • e-Ticaret faaliyetinde bulunan, 2022 ve takip eden hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlar,

  • 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan gayrimenkul inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapan ve aracı olan mükellefler,

  • 2022 veya müteakip hesap dönemlerinde 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ve aracı firmalar,

  • Çevrim içi ortamda ilan verenler, internet reklamcılığı yapanlar 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 500 bin ve üzeri brüt satış hasılatı olan mükellefler zorunlu olarak e-belge geçişi yapmak durumundadır.

Şu notu da belirtelim, başvuru ve fiili geçiş hazırlıklarını mükellefler 1 Temmuz 2023 yılına kadar tamamlamalı ve uygulamaya geçiş yapmalıdır.

Peki, 2023 yılı için e-faturaya geçmeme cezası nedir? e-Belge olarak düzenlenmesi zorunlu olan e-fatura, e-arşiv, e-SMM gibi belgelerin, e-belge olarak düzenlenmesi gerekirken kâğıt fatura olarak düzenlenmesi, hiç fatura kesilmemiş sayılması halinde 2.200 TL özel usulsüzlük cezası kesilir.

e-Faturaya nasıl geçiş yapılabilir?

e-Faturaya GİB Portal, GİB ile entegrasyon veya özel entegratör aracılığı ile geçiş yapabilirsiniz. Tabii şirketlerin e-faturaya başvurmadan önce mali mühür temin etmeleri gerekiyor. Mali mührü Kamu Sertifikasyon Merkezi’ne başvurarak alabilirsiniz. Fakat şahıs firması iseniz e-faturaya e-imza ile de başvurabilirsiniz.

Mali mührü veya e-imzayı temin edip GİB başvurusunu tamamladıktan sonra e-faturaya geçişinizi tamamlayabilirsiniz. Bu adımların GİB Portal veya özel entegratörlere göre değişiklik gösterdiğini de hatırlatalım.

Şu notu da paylaşmakta fayda var. Özel entegratörlerden biri olan Paraşüt ile e-faturaya geçmek tamamen ücretsiz. Herhangi bir başvuru, kurulum veya entegrasyon ücreti ödemeden, dakikalar içinde e-faturaya geçebilirsiniz.

Üstelik Paraşüt ile e-fatura kullanımını 14 gün ücretsiz dener, bu süreci başlatırken kredi kartı bilgisi vermek zorunda kalmazsınız.

Ücretsiz Deneyin

article-cloud-right

Yeni çıkan yazılarımızdan haberdar olmak ister misiniz?