01.11.2023

e-Fatura mükellefine e-arşiv kesilir mi?

e-Fatura mükellefine e-arşiv fatura kesildiği takdirde ne yapmak gerekir? İptal süreci nasıl işliyor? Paniğe gerek yok, cevabı yazımızda…

Gelişen teknoloji iş hayatında da dijitalleşmeyi beraberinde getirdi. Hayatımıza giren e-belge kavramı ile kestiğimiz faturalar da elektronik ortama taşındı. e-Fatura ve e-arşiv faturası bazı mükellefler tarafından karıştırılabiliyor, bir takım hatalı işlemler gerçekleştirilebiliyor.

 

e-Fatura mükellefine e-arşiv kesilebilir mi?

e-Belge uygulamaları kapsamında ticaret hayatında giren e-fatura ve e-arşiv kavramları Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde detaylıca açıklanmakta. Tebliğe göre her iki tarafın da e-fatura mükellefi olduğu durumlarda e-fatura kesilmesi zorunlu. Eğer iki taraftan herhangi biri e-fatura uygulamasına henüz dahil olmamışsa e-arşiv faturası da kesmek mümkün.

 

Özetlemek gerekirse, “e-Fatura mükellefi e-arşiv fatura kesebilir mi?” sorusunun cevabı, karşı taraf bir e-fatura mükellefi olmadığı takdirde evet.

e-Fatura kesilmesi zorunlu olan durumlarda, e-arşiv e-faturanın yerini tutmaz. Bir e-fatura mükellefine e-arşiv düzenlendiği takdirde belirli adımlar izlenmeli ve mutlaka bir e-fatura kesilmeli. Aksi takdirde bazı yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz.

 

e-Fatura mükellefine e-arşiv kesilirse ne olur?

Bir e-fatura mükellefine e-arşiv kesmek sonucunda bu e-arşiv faturası geçerli sayılmaz. Böyle bir durumda faturayı kesen kişi e-arşiv faturasını iptal etmeli ve e-fatura düzenlemelidir.

Bu e-faturanın düzenlenmesi için mal veya hizmetin tesliminden itibaren 7 günlük bir süre tanınmıştır. Bu süre zarfında gerekli e-faturayı düzenlemeyen tarafa bir usulsüzlük cezası kesilir.

Herhangi bir yanlışlık sonucu düzenlenmiş e-arşiv veya matbu fatura kayda alındığı takdirde iptal edilemez. Bu durum yine bir cezai yaptırım doğurur.

Bu tarz bir durumla alıcı konumunda karşılaşan e-fatura mükellefi, e-arşiv faturanın iptali ve yeni bir e-fatura düzenlenmesi talebinde bulunabilir.

 

e-Fatura mükellefine e-arşiv kesmenin cezası var mı?

“e-Fatura mükellefi e-arşiv kesebilir mi?” sorusunun cevabı her ne kadar “evet” olsa da belirttiğimiz koşullar dışında yaptırımlar uygulanabilir.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, bir e-fatura mükellefine e-arşiv faturası kestiğiniz durumda 7 günlük bir iptal şansınız mevcut. Bu 7 günlük süreyi aştığınız ve fatura kayda alındığı veya KDV Beyannamesi’ne konu edildiği takdirde iptal edilemez.

Bu durumda Vergi Usul Kanunu gereğince sizlere birtakım cezai yaptırım uygulanır.

 

e-Fatura mükellefine kesilen e-arşiv nasıl iptal edilir?

e-Fatura mükellefine kesilen e-arşiv faturayı iptal etmek ilk bakışta karmaşık görünebilir fakat aslında her şey çok basit! Resmileşme tarihinden itibaren 7 gün içerisinde Gelir İdaresi Başkanlığı’nın iptal ve itiraz portalı üzerinden gerekli işlemleri yapabilir, gönderdiğiniz hatalı faturaları iptal edebilirsiniz.

İptal ettiğiniz e-arşiv faturayı, iptal işlemini gerçekleştirdiğinizin ertesi günü akşama kadar Gelir İdaresi Başkanlığı’na raporlamanız gerekiyor.

İptal süresi olan 7 gün aşıldığı durumda alıcının satıcıya bir iade faturası kesmesi önerilir. İade faturası satıcıya ulaştıktan sonra yeniden bir e-fatura düzenlenip alıcıya iletilmelidir.

Siz de bir e-fatura mükellefi iseniz ya da e-dönüşümün bir parçası olmak istiyorsanız bulut tabanlı ön muhasebe programı Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.

Yeni Bloglardan Haberdar Ol

Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.

Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

En Çok Okunanlar