24.04.2024

e-SMM (e-Serbest Meslek Makbuzu) başvurusu nasıl yapılır?

zey copy

Zeynep Özdemir

İçerik Uzmanı

Serbest meslek faaliyetlerini yürüten serbest meslek erbapları, gelirlerini beyan etmek için zorunlu olarak e-SMM düzenliyor. Peki, e-SMM başvurusu nasıl yapılır, nereden yapılır? İşinize yarar tüm detayları tek yazıda buluşturduk!

e-Serbest meslek makbuzu başvurusu nereden yapılır?
Özel entegratörler ile e-serbest meslek makbuzu başvuru nasıl yapılır?
GİB e-serbest meslek makbuzu başvuru nasıl yapılır?
GİB portal aracılığıyla
Doğrudan entegrasyon ile e-serbest meslek makbuzu başvuru nasıl yapılır?
e-Serbest meslek makbuzu için ne gerekli?
e-Serbest meslek makbuzu zorunlu mu?
e-serbest meslek makbuzu nasıl kesilir?
e-SMM'de imza zorunlu mu?
e-İmza olmadan e-SMM kesilir mi?
e-SMM başvuru süresi kaç gün?
e-SMM kaç gün içinde kesilir?
e-SMM düzenlemenin pratik yolu Paraşüt’te

 

e-Serbest meslek makbuzu başvurusu nereden yapılır?

E-serbest meslek makbuzu başvurusu için üç farklı seçenek mevcuttur. Bu hizmeti sunan Gelir İdaresi Başkanlığı, mükelleflere özel firmalardan da hizmet alabilme imkânı sunar.

Üç farklı yöntem ile e-SMM başvurusu yapabilirsiniz.

Peki, nedir bu yöntemler?

  1. Özel entegratörler
  2. GİB Portalı Aracılığıyla
  3. Doğrudan Entegrasyon

 

Özel entegratörler ile e-serbest meslek makbuzu başvuru nasıl yapılır?

e-SMM başvurusu için, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) üzerinden başvuruda bulunmak istemeyen mükellefler, muhasebe entegrasyonu hizmeti sunan özel firmalardan faydalanarak özel entegratörler aracılığıyla başvuru yapabilirler.

Ancak, özel entegratör hizmeti almadan önce Gelir İdaresi Başkanlığı nın yayınladığı "e-SMM Özel Entegratörler Listesi" kontrol edilmelidir. GİB üzerinden Paraşüt gibi gerekli belgeleri almış olan özel entegratörlerle çalışmak önemli. Yani, bu listede bulunmayan veya yetkisi olmayan bir firmadan hizmet alınmamalıdır.

 

GİB e-serbest meslek makbuzu başvuru nasıl yapılır?

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) üzerinden e serbest meslek makbuzu başvuru yapmak ve makbuzlarını elektronik ortamda düzenlemek için için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

 

GİB portal aracılığıyla

https://earsivportal.efatura.gov.tr/ adresine gidin ve GİB Portalı'na giriş yapın.

  1. GİB Portalı'na girdikten sonra, "E-Fatura/e-Arşiv" seçeneğine tıklayın ve "e-Arşiv Portalı"na erişin.
  2. e-Arşiv Portalı'na girdikten sonra, "Yeni Başvuru Oluştur" seçeneğine tıklayın ve "e-Serbest Meslek Makbuzu" başvurusunu seçin.
  3. Başvuru formunu doldurun ve gerekli bilgileri girin. (Başvuru formunda yer alan tüm alanları doldurmak zorunludur.)
  4. Başvuru formunu doldurduktan sonra, başvurunuzu onaylamak için gerekli olan belgeleri yükleyin. Bu belgeler arasında vergi levhası, kimlik belgesi gibi belgeler yer alabilir. Belgelerinizi yükledikten sonra, "Başvuru Onay" butonuna tıklayarak başvurunuzu tamamlayın.
  5. Başvurunuzun durumunu "Başvuru Takibi" sayfasından takip edebilirsiniz. Başvurunuzun onaylanması birkaç gün sürebilir.

 

Doğrudan entegrasyon ile e-serbest meslek makbuzu başvuru nasıl yapılır?

e-SMM başvurusu için kullanılan bir diğer yöntem ise doğrudan entegrasyon yöntemi. Bu yöntemde, mükellefler, kendi muhasebe yazılımları ile e-SMM sistemini doğrudan entegre ederek başvurularını yapabilirler.

Bu yöntemi kullanmak için, öncelikle muhasebe yazılımının e-SMM sistemine uyumlu olması gerekir. Ardından, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın belirlediği teknik ve mali koşulları sağlayan bir internet servis sağlayıcısı aracılığıyla e-SMM sistemine erişim sağlanabilir.

 

Doğrudan entegrasyon yöntemi, özellikle büyük ölçekli işletmeler için tercih edilebilir. Ancak, uyumlu muhasebe yazılımı ve teknik altyapıya sahip olmayan işletmeler için uygun değildir. Bu durumda, özel entegratörlerden yararlanarak e-SMM başvuru yaparak ilerlemek daha uygun bir seçenek olabilir.

 

e-Serbest meslek makbuzu için ne gerekli?

✓ e-Serbest meslek makbuzu kesme için serbest meslek erbabının; adı, soyadı, adres bilgisi, vergi dairesi, vergi kimlik numarası veya T.C. kimlik numarası yer almalıdır.

✓ Müşteri adı, soyadı veya unvanı, adresi, vergi mükellefi ise vergi dairesi, vergi kimlik numarası ya da T.C. kimlik numarası olmalıdır.

✓ Alınan ücret miktarı, KDV ve para üzerinde bir kesinti mevcutsa detaylı olarak yazılmalıdır.

✓ Belge numarası ve belgenin düzenlenme tarihi (saat, dakika olarak) bulunmalıdır.

 

e-Serbest meslek makbuzu zorunlu mu?

2018 yılından beri e smm makbuz yerine zorunlu olarak düzenlenmesi gereken e-serbest meslek makbuzu (e-SMM), serbest meslek erbabı olan kişilerin, mesleki faaliyetlerinden kaynaklanan gelirlerini beyan etmeleri için kullanılır.

Elektronik serbest meslek makbuzu kesme neden zorunlu?diye merak edenler olabilir. Bu konuya da açıklık getirelim.

 

e-SMM'nin kullanımı hem işletme sahipleri hem de vergi dairesi açısından birçok avantaj sağlar. İşletme sahipleri, gelirlerini düzenli bir şekilde beyan ederek vergi yükümlülüklerini yerine getirebilirken, vergi dairesi de gelirlerin doğru bir şekilde beyan edilmesini sağlayarak vergi kaybını önleyebilir.

Bu nedenle, Türkiye'de serbest meslek erbabı olan kişilerin e-SMM kullanmaları zorunlu hale getirilmiştir.

 

e-serbest meslek makbuzu nasıl kesilir?

Verdiğimiz birçok detayın yanı sıra “e serbest meslek makbuzu nasıl kesilir?” sorusunun yanıtı da merak ediliyor.

 

e Serbest meslek makbuzu kesmek için öncelikle bir e-Fatura mükellefi olmanız gerekir. Daha sonra yukarıda bahsettiğimiz üç farklı yöntemi kullanarak (Özel entegratörler, GİB Portalı, doğrudan entegrasyon) e-SMM'yi düzenleyebilirsiniz.

Özel usulsüzlük cezası almamak için serbest meslek makbuzu, hizmetin sunulması veya karşılığının tahsil edilmesi ile birlikte kesilmelidir.

 

e-SMM'de imza zorunlu mu?

e-SMM başvuru için serbest meslek erbaplarının öncelikle bir mali mühür cihazına veya elektronik imzaya (e-imza) sahip olmaları gerekiyor.

Mali mühür, firmanın elektronik ortamdaki kaşesi olarak düşünülebilir ve Kamu Sertifikasyon Merkezi'nin web sitesi üzerinden başvurulabilir. e-İmza ise şahsa özel olarak verilen elektronik imza hizmeti sağlayıcısı aracılığıyla alınabilir.

 

e-İmza olmadan e-SMM kesilir mi?

e-SMM kesebilmek için öncelikle e-imza sertifikası almış olmak gerekiyor. Yani, e-imza olmadan e-SMM kesilemez. Elektronik belgelerin güvenli bir şekilde imzalanmasını sağlayan e-imza kullanımı olmazsa, belgeler hukuki açıdan geçersiz sayılabilir.

 

e-SMM başvuru süresi kaç gün?

Serbest meslek erbabının işe başlama tarihini takip eden üçüncü ay sonuna kadar zorunlu olarak e-SMM başvurusu yapması gerekir.

 

e-SMM başvurusunun sonuçlanma süresi, başvuru yapılan yer ve yoğunluğa göre değişebilir. Başvurunun durumu, e-Devlet üzerinden veya Vergi Dairesi'ne başvurarak öğrenilebilir.

 

e-SMM kaç gün içinde kesilir?

Elektronik serbest meslek makbuzu (e-SMM) tahsilatın yapıldığı anda düzenlenmelidir. E-Fatura ve e-arşiv için tanınan yedi günlük süre zaman zaman e-SMM tarafında karışıklık yaratabiliyor. Ancak e-Fatura ve e-arşiv için tanınan süre e-SMM için geçerli değildir.

 

Özetle, Vergi Usul Kanunu uyarınca e-SMM mal ya da hizmetin sunulduğu, hizmet karşılığının alındığı anda düzenlenmelidir.

 

e-SMM düzenlemenin pratik yolu Paraşüt’te

Özel entegratör aracılığı ile e-SMM'ye geçmek isteyen serbest meslek erbapları Paraşüt ile işini hızlı ve kolay tamamlar.

 

Nasıl mı? Hemen bahsedelim...

Paraşüt ile kolay ve hızlı bir şekilde makbuz kesmenin yanı sıra müşterilerinizle tahsilatlarınızı anında paylaşabilir, matbaa, kargo ve noter masraflarından kurtulup zamandan ve paradan tasarruf edebilirsiniz.

 

Ayrıca, Paraşüt mobil uygulaması sayesinde banka hesaplarınıza tek ekrandan ulaşabilir, tahsilatlarınızı takip edebilir ve işinizi cebinize taşıyabilirsiniz.

 

Paraşüt’ü 14 gün ücretsizdenemek ve tüm kolaylığını keşfetmek için vakit kaybetmeyin. Üstelik kredi kartı bilgisi vermek zorunda kalmadan!

 

Yeni Bloglardan Haberdar Ol

Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.

Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!

e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

En Çok Okunanlar