28.12.2018

İnternet üzerinden gelir elde edenlere vergi uygulaması

Influencer ya da fenomen olarak çalışanlara, Youtube kanallarına, yazılımcılara ve app geliri elde edenlere vergi uygulaması gündemde. Peki bu uygulama nasıl gerçekleştirilecek? Süreç ile ilgili en merak edilen konuları sizin için cevaplamak istedik.

Son günlerde Vergi İdaresi, internet üzerinden gelir elde eden (fenomen, influencer, youtuber, yazılımcı, designer, app gelirleri, in-app purchase vb.) çok sayıda kişiyi vergi dairesine davet etmiş, geçmişte elde ettikleri gelirler hakkında sorular sormuş, gelecekteki gelirleri için şirket kurmalarını istemiş ve geçmişteki gelirlerin ödenmeyen vergileri konusunda yüksek tutarlarda vergi ödenmesi gerektiğini iletmişlerdir.

 

Eğer geçmişteki gelirleriniz için vergi ödemediyseniz, dikkat! Yapmanız gerekenler:

  • Panik yapmayın ve mutlaka mali müşaviriniz ile konuyu değerlendirin.
  • Vergi dairesi ile iletişiminizde ya da alacağınız aksiyonlarda mutlaka mali müşaviriniz ile ya da hukuk müşaviriniz ile hareket edin.
  • Vergi İdaresinin görüşünü anlamaya çalışın (konuları nasıl değerlendiriyor, aydınlatılması gereken hususlar var mı, sizden beklentileri nedir, talepleri makul mu vs.).
  • Gelir elde etme durumunuz devam ediyor ise mutlaka şirket kurun (şahıs/sermaye).
  • Elde ettiğiniz gelir karşısında adınıza yapılmış olan ödemelerin listesini çıkarın (son 5 yıl).
  • Bu gelirleri elde etmek için yapmış olduğunuz masrafları, ödemeleri listeleyin.
  • Önceki dönemlerde matrah artışı yapıp yapmadığınızı kontrol edin.
  • Konu çok detaylı ve karmaşık olduğu için aşağıdaki başlıklar ile temel konulara değineceğim.

     

    Matrah artışı yapar vergi affına girerim, sorunum kalmaz!

    Yanlış. Matrah artış başvuruları 31.08.2018’de doldu, bu tarihten sonra başvuramazsınız. Eğer matrah artışı yaptıysanız (Gelir Vergisi beyannamesi vermediyseniz bile matrah artışına katılabiliyordunuz) ilgili dönemler için korumanız var demektir.

     

    Gelirlerim yurtdışından, ödemeler de yurtdışından, neden Türkiye’de vergi vereceğim?

    İki temel vergi açısından bakalım; * Gelir Vergisi: Yılın 6 ayını Türkiye’de geçiyorsanız, tam mükellefsinizdir ve Türkiye dışındaki gelirlerinizden de vergilenirsiniz. Yani gelirin Türkiye’den ya da yurtdışından olması vergisel açıdan farklı değil, vergisini vermeniz gerekir. * KDV: Hizmet ihracı olarak değerlendirilir ise KDV’den muaf tutulursunuz. Hizmet ihracı olarak değerlendirilebilmesi için 2 kriter var; hizmetin yurtdışındaki yabancı bir firmaya verilmesi ve verilen hizmetten yurtdışında yararlanılması.

     

    Vergi İdaresi gelen paraların %50’sini kâr kabul ediyor, halbuki giderlerim %50’den fazla ve kârım çok düşük

    Öncelikle %50 kâr oranı bir standart değil, Vergi İdaresinin görüşüdür. Giderlerinizi vergi mevzuatınıza göre dikkatlice değerlendirmek gerekir. Bazı ödemeleriniz ek vergi çıkarabilir (yurtdışından alınan hizmetler ve KDV2 konusu).

     

    Geçmişte vergi dairesine sordum “internet gelirlerinde vergi yok” dediler. Adsense, app, in-app purchase gelirleri vergisiz değil miydi?

    Vergi de, ceza da kanunlarla yapılabilir. Bir gelirin vergilenebilmesi için kanunda yer alması, vergiden istisna ya da muaf olabilmesi için de kanun ya da mevzuatlarda yer alması gerekir. Elinizde vergilenmeyeceğine ilişkin yazılı bir mevzuat, sizin adınıza düzenlenmiş özelge yok ise verilmiş sözler ya da kulaktan dolma bilgiler sizi kurtarmayacaktır.

     

    Vergi İdaresi daha önce isteseydi ben öderdim, geçmişte istemedi. Nereden çıktı şimdi bu?

    Türk Vergi Sistemi’nde beyan usulü vardır. Yani kişi gelir elde ettiğinde “gönüllü” olarak bunu beyan eder, vergisini öder. Kimsenin “Senin vergin var, neden ödemiyorsun?” demesine gerek yoktur. Vergi İdaresi tüm gelirlere belli oranda ortaktır ve zaman zaman her ortağın yaptığı gibi payının ayrılıp ayrılmadığını yada doğru ayrıldığını denetler, inceler. Siz de aslında böyle bir incelemeye takıldınız, muhtemelen yurtdışından yapılan para hareketlerini mercek altına aldılar.

     

    Benim kullandığım sunucular yurtdışında, Türkiye’de vergilenmemesi gerekir

    Bu biraz karışık bir konu. İkili vergi anlaşmaları, işyeri tanımı, tam mükellefiyet, dar mükellefiyet gibi birçok konu detaylı incelenmesi gerekir. Siz ödemeyi Türkiye’ye aldığınız zaman vergiye tabi gelir oluşur.

     

    Vergi İdaresinin istediği vergiyi vermek istemiyorum, çok yüksek tutarda, ne yapabilirim?

    Konuyu mali müşaviriniz ile detaylı olarak değerlendirin. Uzlaşma yoluna gidebilir ya da haklı olduğunuzu düşünüyor iseniz dava açabilirsiniz. Dava açtığınız durumda Vergi İdaresi kesmiş olduğu vergi ve cezayı sizden talep edecek ödememeniz durumunda ise banka hesaplarınıza haciz koyabilecektir. Davayı kazanmanız durumunda ise ödemiş olduğunuz haksız cezaları geri alabilirsiniz.

     

    Uzlaşmada ne kadar ödeyeceğim?

    Buna cevap vermek zor. Vergi İdaresi ceza kestiğinde, bu ceza birkaç parçadan oluşabilir; Vergi aslı, Özel usulsüzlük cezası, Vergi Ziyaı cezası, Gecikme zammı… Uzlaşmada vergi aslı indirim olmayacak, vergi ziyaı cezası ve gecikme zammında indirim yapılacaktır. Usulsüzlük cezaları uzlaşma kapsamında değil, dikkat edin. Vergi İdaresi size Gelir Vergisi ve KDV’den ödenecek vergi ve ceza çıkarabileceği gibi, geçmiş dönemde verilmesi gerekip de verilmeyen beyannameler için de yüklü usulsüzlük cezaları verebilir. Bu detaya dikkat etmek gerekir.

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar