01.05.2019
İnternet Vergi Dairesi hakkında bilmeniz gereken her şey
Paraşüt
İçerik Yazarları
Özel ve tüzel kişiler birçok işlemi Vergi Dairesi'ne gitme gereği kalmaksızın bilgisayar başından halledebiliyorlar. Biz de gelecekteki işlemleriniz için faydalanabilmeniz için İnternet Vergi Dairesi'ni inceledik.
İnternet Vergi Dairesi Nedir?
İnternet Vergi Dairesi, internet üzerinden vergi borçlarınızı sorgulayabileceğiniz, vergi borçlarınızı ödeyebileceğiniz ve vergi işlemlerinizi takip edebileceğiniz Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı olan platformdur.
İnternet Vergi Dairesi kullanıcı kodu ve şifresi nasıl alınır?
İnternet Vergi Dairesi şifresi nasıl değiştirilir?
İnternet Vergi Dairesi eski şifrenizi unuttuğunuzda, kaybettiğinizde ve değiştirmek istediğinizde, ilk yapmanız gereken bağlı olduğunuz vergi dairesine başvurmak ve yeni bir şifre almaktır.
Buradan alacağınız kapalı zarfta, kullanıcı kodunu aynı olacak şekilde yeni bir kullanıcı şifresi olacaktır. Kişisel şifreniz ise ilk giriş için "maliye" kelimesi olacaktır.
İnternet Vergi Dairesine nasıl girilir?
İnternet Vergi Dairesi'ne giriş yöntemlerinden biri, kullanıcı kodu ve şifresi ile giriştir. Kişiye en geniş işlem hakkını tanır.
İnternet Vergi Dairesine bir diğer giriş yöntemi T.C kimlik numarası ile giriştir. T.C kimlik numarası, doğum tarihiniz, anne kızlık soy adı ve yakın akrabalarınızdan birinin T.C kimlik numarasını yazarak giriş yapabilirsiniz.
İnternet Vergi Dairesine e-devlet yoluyla da girebilirsiniz. E-devlet'e girdikten sonra arama kısmına İnternet Vergi Dairesi yazarak hizmetlere ulaşabilir veya İnternet Vergi Dairesine girdikten sonra e-devlet yoluyla giriş butonuna tıklayabilirsiniz.
Yukarıdaki yöntemlerin dışında herhangi bir şifre girmeyerek de işlem yapabilirsiniz. Bilgi almak, vergi hesaplamak veya vergi ödemek için yapacağınız işleme göre taşıtın plakası ve tescil tarihi, tecil dosya numarası, tahakkuk fiş numarası gibi bilgileri girerek de sorgulama ve ödeme yapabilirsiniz.
İnternet Vergi Dairesinde hangi işlemler yapılır?
İnternet Vergi Dairesinde yapabileceğiniz işlemler, giriş yapma yönteminize göre değişiklik gösterir. İnternet Vergi Dairesine kullanıcı kodu ve şifresi ile giriş yaptığınızda yapabileceğiniz işlemler şunlardır: - e-Beyanname - Bilgi Girişi - Dilekçeler - Sorgulamalar - KDV İade Talebi Listelerini Gönderme - Gelir-Kurumlar Vergisi İade Talebi Girişi (GEKSİS) Kılavuzu
TC Kimlik Numaranızı girerek yapabileceğiniz işlemler şunlardır:
E-devlet ile giriş yapılan İnternet Vergi Dairesi'nde aşağıdaki başlıklarda işlemler yapabilirsiniz:
Vergi Dairesi'nde hangi işlemleri yapabileceğinizi merak ediyorsanız ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.
İnternet Vergi Dairesinde hangi bilgiler sorgulanabilir?
İnternet Vergi Dairesi üzerinden vergi borcu sorgulama
İnternetten vergi borcu sorgulama sırasında dikkat edilmesi gerekenler
Bilgi Edinme Hakkı kullanımının yaygınlaşması üzerine Vergi Dairesi’ne en çok sorulan soru: Vergi Borcum var mı? Yukarıda bahsedilen tüm çözümler bu sorun için oluşturulmuş. En pratik vergi borcu sorulama yöntemi ise İnternet Vergi Dairesi Borç Bilgilendirme Servisi.
Buradaki sorgulama işlemi Vergi Usul Kanunu'nun 5. maddesi uyarınca gerekli olan mahremiyet çerçevesinde yapılabilmektedir. Bu sebeple sorgulama işlemi için Nüfus Müdürlüğündeki kayıtlara uygun olarak anneninizin, babanızın, eşinizin ya da çocuğunuzun TC Kimlik Numarası'nı girmeniz gerekmektedir.
İnternetten vergi borcu sorgulama sonuçları "Vergi Borcu Yoktur" evrağı yerine geçer mi?
Hayır. İnternetten yaptığınız sorgulamalar tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Kesin bilgi için bağlı olduğunuz vergi dairesine başvurmanız gerekmektedir.
İnternet Vergi Dairesi üzerinden vergi borcu ödeme
6111 numaralı kanun ile; 1. Birikmiş borçlara ödeme kolaylığı, 2. Mükellef ile vergi idaresi arasındaki davaların sulh yoluyla çözümü, 3. İnceleme ve tarhiyat safhasındaki borçlar için Kanundan yararlanma, 4. Matrah ve vergi artırımında bulunan mükelleflere incelenmeme avantajı, 5. İşletmelerindeki emtia ile kayıtlarını uygun hale getirmek isteyen mükelleflere kolaylıklar, 6. Pişmanlıkla beyan uygulamasının teşviki, 7. Yapılandırılan borçların düşük oranlı katsayı ile taksitli olarak ödenebilmesi, 8. Yapılandırılan borçların kredi kartıyla da ödenebilmesi imkanı getirilmiştir.
İnternet Vergi Dairesi beyanname sorgulama
İnternet Vergi Dairesi üzerinden beyanname sorgulamak için sorgulayacağınız beyannamenin türüne göre kullanıcı kodu ve şifreniz ile veya TC kimlik numaranız ile giriş yapmanız gerekir.
Büyüyen işletmelerin ihtiyacı olan içerikleri kaçırmamak için blog bültenimize abone olabilirsiniz.
Henüz Paraşüt kullanıcısı değilseniz, ön muhasebenizi daha düzenli yönetmek ve vergi dönemlerinde rahat etmek için online ön muhasebe programı Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
En Çok Okunanlar