01.02.2023

Konaklama vergisi nedir?

zey copy

Zeynep Özdemir

İçerik Uzmanı

Konaklama vergisi 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girdi. Peki, bu düzenleme kimleri ilgilendiriyor? Siz de konaklama vergisi nedir, nasıl hesaplanır ve kimlerden vergi alınır merak ediyorsanız tam olarak doğru sayfadasınız!

İlk olarak 2019 yılında mecliste konuşulan konaklama vergisi, 1 Ocak 2023 yılında yürürlüğe girdi. Peki, konaklama vergisi nedir? Konaklama vergisi, konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ve beraberinde yemek, içme, aktivite vb. hizmetler sunan işletmelerden alınan vergidir.

Paraşüt Blog olarak Resmî Gazete’de yayımlanan düzenlemeye dair tüm detayları blog yazımızın devamında anlatıyoruz.

 

Konaklama vergisi neleri kapsıyor?

Düzenleme sonrasında en çok merak edilen sorulardan biri de “Konaklama vergisi neleri kapsıyor?” oldu. Birçok tesis, vergi ödemek zorunda olup olmadığı endişesi ile ilgili kararın maddelerine bakarken; karavan ve çadır kullanan kişiler de bu karardan muaf olup olmadıklarını sorguluyor.

Tesis türü ve sınıfı fark etmeksizin; turizm işletme belgesi, iş yeri açma belgesi ve iş yeri işletme belgesi olan tüm tesisler (istisnalar dışında) konaklama vergisi ödemek zorunda. Kamuya veya özel sektöre ait olan, personel konaklamasının yanı sıra misafirhane, dinlenme, konukevi ve kamp alanları da konaklama vergisi ile vergilendirilir. Belirtmekte fayda var; bu kapsama lojmanlar dahil değildir.

Konaklama vergisinin kapsamını biraz daha detaylı ele alalım. Vergi kapsamı içerisinde; otel, motel, apart otel, butik otel, tatil köyü, pansiyon, dağ evi, yayla evi, köy evi, bungalov, motokaravan, tiny house, kamp bölgeleri ve özel konaklama tesisleriyer alıyor.

Vergilendirme yapılırken, işletmelerden hem konaklama ücreti hem de beraberinde verilen hizmetlerden de vergi ücreti alınır. Yeni her şey dahil konseptli bir konaklamanın vergilendirmesi “konaklama + tesis içerisinde sunulan imkanlar” gözetilerek yapılır.

Şu soruyu merak edebilirsiniz: “Bir kişi sadece konaklama hizmetinden yararlanıp diğer tesis imkanlarından yararlanmasa da işletme vergi öder mi?”Bu sorunun cevabı, evet. Bir kişi konaklama ücretini ödeyip konaklama yapmasa bile bu verginin ödenmesi gerekir.

Konaklama tesislerinde yapılan sünnet, düğün, kokteyl veya toplantı gibi organizasyonlar geceleme hizmetinden bağımsızdır ve vergi kapsamında değildir.

Bu örneği farklı bir konu üzerinden çoğaltalım. Bir kamp alanı kamping olarak düzenlenmiş ve bir işletme üzerinde kayıtlı ise konuklar kendi çadırı veya karavanı ile gelmiş olsalar dahi işletme gecelik konaklama ücreti aldığı için vergisini ödemek durumundadır.

Konaklama vergisi yalnızca geceleme hizmeti sunan işletmeler için geçerlidir. Yani, kendi karavanınız veya çadırınız ile tatile çıkıp kamp alanında kalmıyorsanız konaklama vergisi ödemeniz gerekmez.

 

Konaklama vergisi kapsamında olmayan hizmetler nelerdir?

Konaklama vergisi kapsamında olmayan hizmetler şöyle;

  • Öğrencilerin kaldığı yurtlar,
  • Pansiyon ve kamplarda öğrencilere verilen hizmetler
  • Yabancı devletlerin Türkiye üzerindeki diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ve bunların diplomatik haklara sahip mensupları
  • Uluslararası anlaşmalar gereğince vergiden muaf tutulan uluslararası kuruluşlar ve mensuplara verilen hizmetler.
  •  

    Konaklama vergisi nasıl hesaplanır?

    Konaklama vergisi, vergiler hariç tutar ve KDV oranı girilerek hesaplanır. Sizin için örnek konaklama vergisi hesaplama nasıl olur göstermek istiyoruz.

    Konaklama Bedeli (KDV Hariç):15.000,00 TL
    Konaklama Vergisi Tutarı (%2):300,00 TL
    KDV Matrahı:15.000,00 TL
    KDV Tutarı (%8):1.200,00 TL
    Vergiler dahil toplam tutar:16.500,00 TL

     

    Konaklama vergisi oranı nedir?

    Sıkça duyduğumuz “Konaklama vergisi oranı kaç?” sorusuna kısaca şöyle yanıt verelim. Kanunun 34. maddesinin 5. fıkrası uyarınca konaklama vergisi oranı%2olarak belirlenmiştir. Aynı fıkra uyarınca bu oran Cumhurbaşkanı yetkisiyle bir katına çıkabilir; yarısına kadar indirebilir. Yani bu sınırlar içerisinde farklı oranlar tespit etmeye yetkilidir.

     

    Konaklama vergisini kimler ödemeli?

    Konaklama vergisini, konaklama hizmeti sunan işletmeler, kurum veya kuruluşlar öder.

     

    Konaklama vergisi ne zaman beyan edilmeli?

    Konaklama vergisi beyannamesi kapsamında, konaklama vergisi her ayın 26’sında beyan edilmeli (en geç bir önceki aya ait) ve mesai sonuna kadar ödenmelidir. Ödemeleri, bağlı bulunduğunuz vergi dairesine yapabilirsiniz.

     

    Konaklama vergisinin KDV matrahına etkisi var mı?

    Resmî Gazete’de yayımlanan konaklama vergisi matrahı ile ilgili kural şu şekilde belirtilmiştir. Kanunun 34. maddesinin 6. fıkrası uyarınca konaklama vergisi, konaklama tesislerince düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilir. Bu vergiden herhangi bir isim altında indirim yapılamaz. Bu vergi, KDV matrahına dâhil edilmez.

     

    Faturaya konaklama vergisi ekleme özelliği Paraşüt’te!

    Tebliğ ile birlikte Paraşüt’te yayına alınan konaklama vergisini kolaylıkla işlemlerinize dahil edebilirsiniz.

    Şöyle ki; Konaklama vergisi özelliği ile satış faturalarınıza konaklama vergisi ekleyebilir, istisna tipinde fatura oluşturabilir ve müşterinizle paylaşabilirsiniz.
    Üstelik, bu eklemeyi ister satır bazlı isterseniz de ara toplam üzerinden yapmanız mümkün!

    Siz de Paraşüt’ün yeni özelliğini keşfetmek için deneme hesabı oluşturabilir ve kart bilgisi vermek zorunda kalmadan 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.

    Yeni Özelliği Keşfedin

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar