04.12.2018

Meslek Kodlarıyla İlgili Düzenleme 1 Ocak'ta Yürürlüğe Giriyor

busra cildas

Büşra Çildaş

İçerik Uzmanı

Paraşüt ekibi olarak sizleri meslek kodu düzenlemesi hakkında bilgilendirmek istedik.

SGK Meslek Kodu title: SGK Meslek Kodu

 

Meslek Kodu Nedir, Ne İşe Yarar?

Meslek kodu aslında 2012 yılından bu yana yürürlükte olan bir uygulama. SGK’nın her bir meslek türü için uyguladığı ayrı bir kod bulunmakta. Örneğin akordeon imal işçisi için kod olarak “7312.01” kullanılırken, altın bilezik imalatçısı için “7313.20” kullanılmaktadır.

 

SGK, kademe kademe hayata geçireceği yeni meslek kodu bildirimi uygulamasıyla kayıt dışı işçi çalıştırmayla mücadeleyi amaçlamaktadır. Ayrıca çalışanların mesleklerine uygun ödeme almalarını ve gerçek ücretleri üzerinden primlerinin yatırılmasını sağlamayı da hedeflemektedir. Çalışanlara tanımlanması gereken meslek kodlarını ilgili bağlantıya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

 

Hatalı Meslek Kodu için Ceza Ne Olacak?

SGK, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren çalışanlarının meslek kodlarını doğru bildirmeyenler için idari para cezası uygulayacak. İlgili cezanın toplam rakamı bir aylık asgari ücreti aşmayacak. Bununla birlikte meslek kodu hatalı olarak bildirilen her çalışan için asgari ücretin 10’da 1’i kadar idari para cezası uygulanacak.

 

Bu uygulama doğrultusunda işe aldığı çalışanları vasıfsız eleman olarak gösteren veya terfi ya da pozisyon değişikliği sonrası ilgili güncellemeleri yapmayan işverenlerin 1 Ocak tarihinden önce işe giriş güncelleme ekranında ve ilgili muhasebe ile bordro kalemlerinde gerekli düzenlemeleri yapmaları faydalı olacaktır.

 

İş dünyasını ilgilendiren yeni düzenlemeleri takip etmek için blogumuza abone olabilir, henüz Paraşüt hesabınız yoksa 14 günlük ücretsiz deneme hesabınızı oluşturabilirsiniz:

 

Yeni Bloglardan Haberdar Ol

Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.

Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

En Çok Okunanlar