19.03.2024

Oteller için e-fatura zorunluluğu var mı? Fatura çözümleri neler?

cansu mesedilci

Cansu Meşedilci

İçerik Yöneticisi

e-Fatura zorunluluk kapsamına konaklama hizmeti veren otel işletmeleri de alındı. Yeni düzenlemeyle otel ve konaklama işletmeleri için e-fatura kullanımını bu yazımızda ele aldık.

GiB, e-fatura mükelleflerine yönelik yeni bir düzenleme yaptı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmelerine e-faturaya geçiş zorunluluğu getirildi.

 

Oteller ve konaklama yerleri e-fatura kullanmak zorunda mı?

İşletmelerin e-faturaya geçişi yaygınlaşıyor, yapılan düzenlemelerle farklı sektörde faaliyet gösteren pek çok firma e-dönüşüm uygulamalarını kullanmaya başlıyorlar.

 

Otellerde e-fatura kesilmesi GİB’in aldığı Vergi Usul Kanunu Tebliği’ndeki zorunluluk maddeleri arasında yer alıyor. Bu düzenlemenin, e-dönüşüm uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla yapıldığı ve artık çoğu işletmenin e-fatura, e-arşiv fatura gibi elektronik ortamda hazırlanan belgeler ile muhasebesini düzenlemesi gerektiği aşikar. Zorunluluk ise, bu adaptasyonu hızlandıran bir gelişme niteliğinde.

 

Bildiğiniz gibi, GİB dijital sistemlere geçişlerdeki ciro limitini yıldan yıla düşürerek daha fazla işletmenin e-dönüşümden faydalanmasını destekliyor. Bundan dolayı, önceki senelerde 5 milyon TL olarak belirlenen ciro haddi, bu sene daha da düşürülerek 4 milyon TL oldu.

 

Bir başka deyişle, GİB tarafından yayımlanan tebliğe göre, 2023 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan işletmelerin e-faturaya geçişleri zorunlu kılındı. Yani e-fatura zorunluluğu kapsamındaki firmaların sayısı her sene daha da artmaya devam edecek.

 

Tebliğdeki e-fatura geçişi ile ilgili genel açıklamanın ardından, konaklama sektörü ilgilendiren düzenlemeye de şu şekilde yer verildiğini görüyoruz: Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmelerine e-fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu getirildi.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmeleri. b) e-Fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu bulunan mükellefler ile ihtiyari olarak uygulamaya dahil olan mükelleflerin, birbirlerine sattıkları mallar ve/veya ifa ettikleri hizmetler için düzenlemeleri ve almaları gereken faturaları, bu Tebliğin “V.7.” ve “VIII.” numaralı bölümlerinde belirtilen istisnai durumlar haricinde e-Fatura olarak düzenlemeleri ve almaları zorunludur.

 

Otel konaklamasında faturalar nasıl kesilecek?

Konaklama sektöründe faaliyet gösteren firmalar, 1 Temmuz 2022 tarihi itibarıyla faturalarını e-fatura olarak düzenlemeleri gerekiyor. Bu yeni gelişme, kağıt fatura kullanımının büyük ölçüde kalkacağının haberini veriyor.

 

Önceki dönemlerde otel e-fatura operasyonları seyahat acentası aracılığıyla, şirket aracılığıyla ve özel konaklama olarak farklılık gösterebiliyordu.

Acenta aracılığıyla düzenlenecek e-faturalarda, fatura gönderimi TC sınırları içerisinde olan yerel ofisler için acentanın e-fatura mükellefi olması durumda e-fatura olarak düzenleniyordu. Acenta yurt dışında ise matbu fatura olarak kesiliyordu.

 

Şirket aracılığıyla konaklayanlarda ise durum, herhangi bir zorunluluk içermeden e-faturaya ya da kağıt fatura olarak kesilmekteydi. Eğer şirket yabancı uyruktan ise, kağıt fatura düzenlenmekteydi.

 

Özel konaklama durumlarında, konaklayan kişi faturayı bir şirket adına kestirecekse öncelikle şirketten yazılı bir onay alması ve daha sonra şirketin e-faturaya kayıtlı kullanıcılar listesinden kontrolü sağlanarak e-fatura olarak düzenlemesi yapılmaktaydı. Eğer şirket adına değilse kağıt fatura kesilmekteydi.

 

e-Faturaya geçiş zorunluluğu ile birlikte e-fatura kullanıcısı olanlara e-fatura kesmek, olmayanlara da e-arşiv fatura düzenlemek zorunlu oldu. Kağıt fatura kullanımına son verildi.

 

Konaklama yerlerinin e-fatura düzenlerken merak ettiği bir diğer konu da kur farklarından kaynaklanan durumlar. Erken rezervasyon ve yoğun sezon dönemlerinde oluşan fiyat farklarından dolayı e-faturanın hangi tarihte düzenleneceği akıllarda soru işareti yaratabiliyor.

 

Böyle durumlardaki belirleyici, acenta ile otel arasındaki sözleşme oluyor. Faturanın kesildiği tarih ile satış yapılan tarihler farklı ise kur farkı ortaya çıkıyor ve kur farkı zarar hesaplarına yansıtılabiliyor.

 

Erken rezervasyon dönemlerinde gerçekleştirilen satışların faturaları, misafir otele gelmeden önce kesilirse; kur farklı oluşmayıp süreç normal seyrinde devam etmekte.

 

GİB’in yeni düzenlemesi, işletmeden işletmeye farklılık gösteren e fatura kesme durumlarını tek tipe dönüştürerek çok daha kolay ve takip edilebilir bir sistem sağlıyor.

e-Fatura sorgulama işlemi, efatura.gov.tr adresinden mükellefin vergi kimlik numarası ya da TC kimlik numarasını girerek yapabilirsiniz.

Esas soruya gelince… Oteller için e-fatura kesimi özel entegratörler aracılığıyla gerçekleştirilebiliyor. Özellikle yoğun sezonsal dönemleri göz önünde bulundurursak e-fatura kesme işlemlerinin en hızlı ve kolay bir şekilde yapılması önem taşıyor.

 

Yani, bu süreçlerin geçmiş dönemlere göre çok daha pratik bir şekilde gerçekleşmesi amaçlandığı için kullanacağınız yazılımın arayüzünün olabildiğince basit, ilgili personelin zorlanmayacağı bir yapıda olması gerekiyor.

Türkiye’nin ilk ve online ön muhasebe programı Paraşüt bu anlamda size en büyük yardımı sunuyor. Muhasebeden hiç anlamayan kişilerin dahi ekstra bir desteğe ihtiyaç duymadan rahatlıkla kullandığı uygulamamız, konaklama şirketlerine de büyük kolaylık sağlıyor.

 

Aşağıda Paraşüt üzerinden otel konaklamasında kesilen fatura örneğini inceleyebilirsiniz.

 

e-Fatura başvurusu nasıl yapılabilir?

e-Fatura başvurusunda ilk adım mali mühür başvurusu ve teminidir. Ardından tercih edilen özel entegratörle e-fatura sözleşmesi imzalanır. Mali mühür firmaya ulaştığında Gelir İdaresi Başkanlığı’na e-fatura başvurusunda bulunur.

GİB e-fatura başvurusunun sonrasında özel entegratör firmaya tanımlama linki gönderir ve firma bu linkte yer alan zorunlu alanları doldurur. Doldurulan bilgiler özel entegratörün ekranına düşerek gerekli kontrolleri sağlanır. Tüm kontroller gerçekleştirildiğinde de entegratör tarafından firmaya aktivasyon linki gönderilir.

 

Firmanın bu noktada yapması gereken aktivasyon linkini mali mühür ile birlikte imzalamasıdır. Bu adım da gerçekleştirildikten sonra söz konusu firmanın e-faturaya geçtiğine dair GİB’e bildirim yapılmış olur. GİB’in onayıyla, aynı gün içerisinde firmanın süreçleri tamamlanır ve firma, e- faturaya geçer. e-Faturaya geçiş süreci ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek için yazımıza göz atabilirsiniz.

 

Yukarıda bahsettiğimiz bu süreç size biraz uzun veya karmaşık gelebilir. Hiç endişelenmeyin. Tüm bu süreci Paraşüt Anahtar Teslim e-Fatura hizmeti ile sizin yerinize yönetebilir ve siz hiç yerinizden daha kalkmadan e-fatura mükellefi olabilirsiniz.

 

Oteller için e-Fatura ve e-Arşiv Programı

Otelde fatura kesimi işlemleri kapsamında zorunlu tutulan e-belge kullanımında seçeceğiniz entegratör için birtakım kriterlere dikkat etmeniz önemli. Bu kriterler arasında; 

  •  Yardıma ihtiyaç duyduğunuzda soru ve sorunlarınıza çözüm bulacak, uzman kadrodan oluşan bir müşteri destek ekibinin bulunması,
  • Personelinizin uygulamayı kolaylıkla kullanımı için sade ve basit bir arayüze sahip olması, 
  • Muhasebe süreçlerinize hız ve verimlilik katabilmesi, 
  • Hizmet verecek entegratörün GİB onayının olup olmadığı yer alır.
  • Paraşüt, tüm bu özellik ve hizmetlerin toplandığı uygulama olarak öne çıkar ve konaklama işletmelerinin e-fatura kullanımında büyük kolaylık sağlar.

     

    Siz de e-faturaya geçişinizde Paraşüt’ü tercih ederek işletmenizin ön muhasebesi için rahat ve sorunsuz bir döneme ilk adımı atabilirsiniz. Bunun için Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyerek uygulamamızı kullanıp kullanmayacağınıza karar verebilirsiniz.

     

    Aşağıdaki butona tıklayarak kredi kartı bilgisi bile girmeden hemen deneme hesabınızı oluşturabilir; dilediğiniz an abone olabilirsiniz.

     

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar