28.12.2021

ÖTV’li Fatura Nedir? Nasıl Düzenlenir?

ÖTV'li fatura kesme, düzenleme, ÖTV'li fatura örneği hakkında bilgi almak için sizin için hazırladığımız yazımıza göz atın.

Lüks tüketim ürünleri mi satıyorsunuz? Satın aldığınız ürünlere uygulanan ek vergiler hakkında sorularınız mı var? ÖTV nedir, ÖTV’li fatura nasıl kesilir sorularının cevabını mı arıyorsunuz? O halde Özel Tüketim Vergisi’ne ilişkin merak ettiğiniz tüm konuları aşağıda sizin için derliyoruz.

 

ÖTV nedir?

Kısa bir Özel Tüketim Vergisi tanımı yapmamız gerekirse ÖTV, belirli mal ve ürünlere uygulanan bir harcama vergisi diyebiliriz. Bu özel vergi türü, 4760 sayılı ÖTV Kanunu’na ekli listelerde bulunan mallara, bir defaya mahsus uygulanır.

Özel Tüketim Vergisi konusu, Avrupa Birliği ile uyum sağlama amacıyla gündeme gelmiş ve 2002 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu vergi türü, sosyal fayda sağlamayı hedefler ve bu yüzden mücevher, otomobil gibi lüks tüketim ürünleri ile alkol, tütün gibi sağlığa zararlı ve kömür, folik asit, benzin gibi çevreye zararlı olabilecek ürünler için uygulanır.

Gelir İdaresi Başkanlığı, ÖTV oranlarını düzenli olarak güncelleyerek web sitesinde paylaşmaktadır. ÖTV zammı olup olmadığını ve güncel ÖTV oranlarını bu adresten inceleyebilirsiniz.

Peki Özel Tüketim Vergisi beyannamesi, Gelir İdaresi Başkanlığına ne zaman verilmeli?

  • (I) sayılı listedeki mal ve ürünler için, her ayın ilk 15 günlük dönemi için, aynı ayın 25. günü, ikinci 15 günlük dönem için ise bir sonraki ayın 10. günü akşamına kadar,
  • (I) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tabi olmayan mallar ile (III) ve (IV) sayılı listedeki mallar için ayın 15. günü akşamına kadar,
  • (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tabi olan mallar için ise ilk alım işlemlerinin tamamlanmasından önce iletilmelidir.
  •  

    ÖTV'li fatura nasıl kesilir?

    4760 sayılı kanunun 4. maddesine göre, Özel Tüketim Vergisi mükellefi, bu kanuna ekli (I) sayılı listedeki malları üreten veya ithal edenler ile bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenlerdir. Aynı kanunun 15. maddesine göre ise bu mükelleflerin ÖTV'yi satış belgelerinde ayrıca göstermeleri zorunlu tutulmuştur.

    Paraşüt sayesinde sadece birkaç tıkla kolayca ÖTV’li fatura kesimi yapabilirsiniz. Aşağıdaki örnekte yer aldığı gibi, fatura kalemlerine ÖTV ekleme işlemini ister oran isterseniz de yüzde seçerek gerçekleştirebilirsiniz.. Detaylar için kullanım kılavuzumuzdan yardım alabilirsiniz.

    Paraşüt ile ÖTV eklemek

     

    ÖTV'li faturada bulunması gereken bilgiler

    213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun "Faturanın Şekli" başlıklı 230. maddesine göre faturada aşağıdaki bilgiler mutlaka bulunmalıdır:

  • Faturanın düzenleme tarihi, seri ve sıra numarası;
  • Faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası;
  • Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası;
  • Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı ve tutarı;
  • Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası.
  • Bunlar dışında özel vergilere tabi tutulan ürünlerin alım ve satımını gerçekleştiriyorsanız, faturada bu bilgilerin de yer alması gerekir. Yani ÖTV’li faturada KDV’nin yanı sıra ÖTV de oran ya da yüzde olarak yer almalıdır.

     

    ÖTV'li faturanın muhasebe kaydı

    Eğer bir ön muhasebe programı kullanmıyorsanız, sattığınız ya da aldığınız mallara ilişkin ÖTV hesaplamasını ve varsa indirimleri, internetteki hesaplama araçlarını kullanarak gerçekleştirebilir, oranları bu araçlar yardımıyla belirleyebilirsiniz.

    Diyelim ki beyaz eşya, yani kanuna ekli listelere göre lüks tüketim ürünü sınıfına giren mal ve ürünler satıyorsunuz. ÖTV’li faturanın muhasebe kaydını nasıl yapabilirsiniz? Hemen bir ÖTV’li fatura örneği üstünden açıklayalım:

    Normal şartlarda 1.000,00₺ + %18 KDV ile sattığımız bir malı;

    Beyaz eşya : 1.000,00₺ %20 ÖTV : 200,00₺

    KDV Matrahı 1.200,00₺ %18 KDV 216,00₺

    Genel Toplam 1.416,00₺ şeklinde gösterebilirsiniz.

    Yukarıdaki satışı gerçekleştiren mükellef, malın türü nedeniyle, her ayın 15’ine kadar bir önceki ayın %20’lik ÖTV’li satışını, 4760 sayılı kanuna ekli listelerde yer alan malların beyanı için hazırlanan Özel Tüketim Vergisi Beyannamesi ile beyan etmelidir. Bundan sonra gerçekleşecek ikinci el satışlar, ÖTV’ye tabi değildir.

    Buna göre muhasebe kayıtları yaklaşık olarak aşağıdaki gibi olmalıdır;

    Faturayı kesenin muhasebe kaydı; --------------------------------------------------/--------------------------------------------------- 102 BANKALAR 1.416,00₺ 600 YURTİÇİ SATIŞLAR 1.000,00₺ 360 ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR 200,00₺ 391 HESAPLANAN KDV 216,00₺

    Beyaz eşya satış kaydı ------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Faturayı kesenin KDV beyanı;

    Teslim ve Hizmetler Bedeli (Kdv Matrahı): 1.200,00₺ %18 Hesaplanan KDV: 216,00₺

    Faturayı alanın muhasebe kaydı; ------------------------------------------------------/----------------------------------------------- 153 TİCARİ MALLAR 1.200,00₺ 191 İNDİRİLECEK KDV 216,00₺ 320 SATICILAR 1416,00₺

    Beyaz eşya alım kaydı ------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Paraşüt kullanarak hem matbu hem de elektronik faturalarınıza ÖTV gibi özel vergi ve indirimlerinizi rahatlıkla uygulayabilir ve e-fatura kullanıcısı olmayan müşterilerinize e-arşiv fatura da kesebilirsiniz. e-Faturaya geçiş yapmadıysanız Anahtar Teslim e-Dönüşüm hizmetimizle e-belge geçişinizi 30 dakikada kolayca yapabilirsiniz.

    Henüz Paraşüt ile tanışmadıysanız kredi kartı bilgilerinizi girmeden anında hesap oluşturabilir ve Paraşüt'ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.

    Yazımız ilginizi çektiyse, vergilendirme, fatura ve ön muhasebeye ilişkin detaylı bilgiler içeren diğer yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar