17.01.2023

Şahıs şirketleri e-fatura kullanabilir mi?

Bir şahıs şirketiniz var ve e-fatura kullanımı konusunda bilgi mi almak istiyorsunuz? Bu yazı size yardımcı olacak.

Teknolojinin hızla gelişmeye devam ettiği çağımızda dijitalleşme yaşamın her alanında kendisini gösteriyor. İş hayatını da e-belge ve e-dönüşüm kavramları ile etkileyen dijitalleşmenin en görünür olduğu alan ise elbette ki e-fatura.

Şahıs şirketi fatura kesmek için hangi yolu kulllanmalı? Ticari değere sahip her işlemin faturalanması e-fatura ile mümkün. Anonim, limited veya şahıs şirketine sahip olmanız bir fark yaratmıyor, herkes e-faturaya geçiş yapmakta özgür! Diğer bir deyiş ile, şahıs şirket e-fatura zorunluluğu diye bir durum söz konusu değil.

 

Şahıs şirketleri e-fatura mükellefi olabilir mi?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi şahıs şirketleri de dahil olmak üzere tüm şirket tipleri e-fatura mükellefi olabilir. Yani e-fatura, şahıs şirketine özgü bir hizmet değil. Herkes bu sistemi kullanabilir, geçiş yapabilir fakat bazı durumlarda bu bir seçenekten ziyade bir gereklilik.

Yayımlanan son Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlenmiş geçiş zorunluluğu sınırları ise şu şekilde:

  • Brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı); 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler,
  • Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı); 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri olan mükellefler,
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmeleri e-faturaya geçiş yapmak zorunda.
  • Unutmayın, zorunluluk kapsamında olmasanız dahi gönüllü bir şekilde e-faturaya geçmek mümkün.

     

    e-Faturanın şahıs şirketlerine avantajları neler?

    “Şahıs firmaları e-faturaya geçebilir mi?” sorusunu yanıtladık, sıra avantajlarında. e-Fatura ve e-arşivin hayatımıza getirdiği kolaylıklar sadece şahıs şirketlerinin kullanımıyla sınırlı değil. Herkesin faydalanabileceği e-dönüşümün şirketlere sağladığı avantajlar ise saymakla bitmiyor.

    Matbu fatura kesmeye ayıracağınız zaman ve ortaya çıkacak masraflardan tasarruf etmek e-fatura ile mümkün. Tamamen elektronik bir şekilde ilerleyen bu süreç sayesinde işlemler çok daha kolay ve hızlı.

    Tek bir tıkla faturanızı müşterinize iletirken bulut depolama sistemleri sayesinde kağıt ve dosya yığınlarından da kurtulabilir, belgelerinizi kaybolma riski olmadan e-fatura sisteminde saklayabilirsiniz.

    Şahıs firmalarında e-faturaya geçiş işleri kolaylaştırmanın yanında doğayı da koruyor. Matbu fatura dolayısıyla oluşacak kağıt kullanımı ve faturanın tesliminde ortaya çıkacak gaz salınımını ortadan kaldıran e-fatura her yönden avantajlarla dolu.

     

    Şahıs şirketleri e-fatura başvurusunu nasıl yapabilir?

    e-Faturaya geçiş işlemleri ilk görüşte karmaşık ve göz korkutucu gelebilir, işinizi kolaylaştırmak için adım adım özetledik:

  • Şahıs şirketi e-fatura başvurusu için ilk olarak mali mühür başvurusu yapmalısınız. Firmanızın sisteme tanımlanmasını sağlayan mali mühürünüzü Kamu Sertifikasyon Merkezi’nden temin edebilirsiniz. Önemli bir uyarıyı atlamayalım: Ödeme yaparken açıklamaya mali mühür başvuru numaranızı yazmayı unutmayın!
  • Mali mühürünüzün size ulaşması 3 ila 10 gün arasında sürebilir. Daha sonrasında yapmanız gereken basit: Kamu Sertifikasyon Merkezi’nin Sürücü Yükleme Servisi üzerinden işletim sistemi bilgilerinizi girmeli ve kart okuyucunuzu seçmelisiniz. Bu aşamadan sonra bu sürücüleri bilgisayarınıza indirip kurulumunu gerçekleştireceksiniz.
  • Bu aşamaları geçtikten sonra geriye son ve asıl adım kalıyor: GİB üzerinden e-fatura başvurusu yapmak. Mali mühür kurulumunuz tamamlandıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı’nın başvuru sayfası üzerinden işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Yararlanma yöntemi olarak 3 seçenek karşınıza çıkacak: Portal, entegrasyon ve özel entegrasyon.

    GİB Portal üzerinden sistemi kullanabilir, kendi bilgi işlem sisteminizi Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sistemine entegre edebilir veya daha kolay yolu seçerek özel entegratör kullanmayı seçebilirsiniz.

    GİB onaylı özel entegratör Paraşüt ile kolayca e-fatura gönderirken gelir-gider dengenizi takip edebilir, finansal analizlerinizi inceleyebilirsiniz. Anahtar Teslim e-Fatura hizmetimiz ile dakikalar içerisinde uzman desteği ile e-faturalı olabilirsiniz.

     

    Şahıs şirketleri nasıl e-fatura kesebilir?

    “Şahıs şirketi e-fatura kullanabilir mi?” sorusunun üzerine adım adım nasıl mükellef olunacağını anlattık. Peki fatura kesme süreci nasıl işliyor?

    Şahıs şirketleri de her diğer şirket türü gibi e-fatura sistemine kaydolmalı ve geçiş sürecini tamamlamalı. Daha sonrasında seçeceğiniz yararlanma yöntemine göre GİB Portal üzerinden, kendi sisteminiz üzerinden veya Paraşüt gibi özel entegratörlerin panelleri üzerinden e-faturalarınızı kesip müşterilerinize iletebilirsiniz.

    Geçiş kolaylığı ve kullanım şansı e-arşiv sisteminde de aynı. Şahıs şirketi e-arşiv fatura kesebilir, depolayabilir ve alabilir. e-Arşiv fatura şahıs şirketinden herhangi bir şirket türüne kesilebilir, tek şart karşı tarafın e-fatura kullanıcısı olmaması.

    e-Dönüşüm dünyasını Paraşüt rahatlığı ile deneyimlemek istiyorsanız hemen 14 günlük deneme hesabınızı oluşturun, fatura kesmeye zaman harcamayı bırakın!

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar