10.03.2023

Sporculara yapılan ödemelerin vergilendirilmesi

yusuf sahin

Yusuf Şahin

SMMM

Sporcuların ödediği vergi oranında değişikliklere gidildi. 2023 yılı vergi oranları ve buna bağlı olarak yeni sistemdeki detayları Yusuf Şahin kaleme aldı.

2023 yılı için yıllık 1.900.000 TL üzeri ücret geliri elde edenler için gelir vergisi beyanname yükümlülüğü geldi. Bu kapsamda yazı dizimizin ilki olan sporcuların ödeyecekleri vergi oranları ve yapılan değişiklikler sonucunda yeni sistemi sizinle paylaşıyoruz. Yazı dizimiz, ücret geliri (maaş) elde edenler ve sanatçıların vergi ödeme sistemleriyle devam edecek.

 

Sporcular için yeni vergi oranları

“Sporcular eskiden de vergi ödüyorlardı, ne değişti ki?” diyebilirsiniz. Neler değiştiğini hemen sizinle paylaşalım:

  • Vergi oranı değişti. %15 uygulanan bazı oranlar, %20 yapıldı.
  • Belli şartlarda gelir vergisi beyannamesi verme yükümlülüğü getirildi. Buna bağlı olarak, 2023 yılı için yıllık 1.900.000 TL'den daha fazla geliri olan sporcu yıl sonunda gelir vergisi beyannamesi verecek ve ek vergi ödeyecek.
  • Konuyu biraz açalım. Daha önceki uygulamalarda kulüp sporcuya net ücret öder (futbol, basketbol, voleybol, vs), stopajını ise muhtasar ile beyan ederdi. Yani sporcu ile net rakam üzerinden anlaşılır, sporcu ne alacağını bilirdi. Artık sözleşmeler brüt yapılmaya başlandı, çünkü kulüp ek vergi yüküne katlanmak istemiyor.

    Burada milat 1 Kasım 2019. Bu tarihten önce imzalanan ve bu sözleşme kapsamında yapılan ödemeler eski vergi kurallarına tabi olacak. Bu tarihten sonra imzalanan bu sözleşme (ya da ücret ya da süre değişikliği yapılan) kapsamında yapılan ödemeler yeni vergi kurallarına tabi olacak.

     

    Dikkat edilmesi gereken en önemli konu sözleşme tarihi

    Sözleşme tarihi 1 Kasım 2019 tarihi öncesi ise eski oranlar ve eski kurallar geçerli. Yıl sonunda sporcu gelir vergisi beyannamesi vermeyecek ve kulübün stopaj yolu ile yaptığı kesinti nihai olacak ek vergi çıkmayacak, yıl sonunda başka gelirleri dolayısıyla gelir vergisi beyannamesi vermesi gerekse bile bu sözleşme kapsamındaki gelirleri bu beyannameye dahil etmeyecek.

    Sözleşme tarihi 1 Kasım 2019 tarihi sonrası ise (ya da imza tarihi 1 Kasım 2019 tarihi öncesi olup süre ya da ücret değişikliği yapılmış ise) yeni oranlar geçerli.

    Ayrıca sporcunun bu kapsamdaki brüt gelirleri (ücret, başarı primi, maç başı ücreti, imza parası, imaj hakkı ve sair adlarla yapılan ödemeler ve taşınmaz veya taşıt verilmesi, konut tedariki ve sair (mesela uçak bileti verilmesi) 2023 yılı için yıllık 1.900.000 TL’yi geçiyor ise sporcu yıl sonunda (izleyen mart ayında) gelir vergisi beyannamesi verecek ve yaklaşık olarak kulübünün ödediği vergi kadar bir vergiyi ek olarak vergi dairesine ödeyecektir

    Sporcunun 1 Kasım 2019’dan önce imzalamış olduğu sözleşme vergi açısından çok avantajlı olduğu yeni sözleşmede süre ve ücret değişikliğine gidilmesi, sporcuyu ödenecek verginin artması açısından çok zor duruma sokabilir.

    Bu sebeple sporcunun yeni/revize sözleşmeyi imzalamadan mutlaka hukuk ve mali müşaviri ile konuyu baştan sona değerlendirmesinde büyük yarar vardır.

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar