Farklı gider türleri ve işlevleri

Gülsen Bakırhan
Gülsen Bakırhan
4 dk

Şirket ve personel giderlerinizi Paraşüt'te takip etmek için onları beş farklı gider türünden biri ile Paraşüt'e kaydedebilirsiniz:

  1. DETAYLI FİŞ / FATURA
  2. HIZLI FİŞ / FATURA
  3. MAAŞ / PRİM
  4. VERGİ / SGK PRİMİ
  5. BANKA GİDERİ

(Yukarıdaki listede yer alan her bir gider türünün üzerine tıklayıp ilgili sayfaya gidebilirsiniz.)

gider türleri

Hızlı ve detaylı fiş/fatura arasındaki farklar

Her iki gider türü için de:

Örneğin, taksi, yemek fişi, elektrik, su faturası gibi gider türlerini HIZLI FİŞ / FATURA, hizmet / ürün kalemi bazında takip etmek istediğiniz giderleri ise DETAYLI FİŞ / FATURA olarak Paraşüt'e kaydetmenizi öneririz.

Kira bedeli, serbest meslek makbuzu, gider pusulası gibi giderleri ise stopaj içerdiği için DETAYLI FİŞ / FATURA olarak Paraşüt'e işlemeniz gerekmektedir.

Maaş / prim

Çalışanlarınızın maaş ve primlerini MAAŞ / PRİM gider türünü kullanarak girebilirsiniz. Her gün/hafta/ay düzenli olarak ödenen maaşları otomatik tekrarlatarak veri girişi yükünü hafifletebilirsiniz.

Vergi / SGK primi

Gelir vergisi, stopaj vergisi, kurumlar vergisi gibi devlet kurumlarına ödediğiniz vergileri bu gider türünü kullanarak Paraşüt'e işleyebilirsiniz.

Banka gideri

Banka işlemlerine istinaden alınan EFT/havale ücreti, hesap işletim ücreti, vadeli hesaptan kesilen stopaj gibi küçük giderlerin bir muhasebe programına tek tek girişini yapmanın güç olduğunun farkındayız. Gider takibi yapılması güç olan bu tip giderleriniz, banka mutabakatı özelliğimiz veya banka entegrasyonlarımız sayesinde otomatik olarak Paraşüt'e işlenebilir. Böylece, cebinizden çıkan her bir kuruşu zahmetsizce takip edebilir, veri girişi yüküyle uğraşmadan raporlayabilirsiniz.

Bunların yanında, elle giriş yapmak istediğiniz banka giderlerini deBANKA GİDERİ butonu ile Paraşüt'e işleyebilirsiniz.

Tekrarlayan giderleriniz

Operasyonel süreçlerinizde her gün, hafta veya ay, aynı miktarlarda tekrarlayan giderleriniz olabilir. Bu giderleri bir kez kaydettikten sonra Paraşüt'ün otomatik tekrarlama özelliği ile istediğiniz aralıklarla otomatik olarak oluşturulmasını sağlayabilirsiniz.

Bu işlemin detayları için Tekrarlayan gider oluşturmak adlı makalemizi inceleyebilirsiniz.