16.05.2023

Çek Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

beril koc

Beril Koç

İçerik Pazarlaması Uzmanı

Biliyoruz ki pek çok kullanıcımız ticari alışverişlerinde çekten yararlanıyor: Bu nedenle “çek takip” özelliğimizi geliştirdik. Çek özelliğimizin avantajlarını anlattığımız blog yazımızı vesilesiyle sizleri çek dolandırıcılığına dair dikkat edilmesi gereken hayati ayrıntılar hakkında da bilgilendirmek istedik.

Paraşüt'te çek takibi

 

Çek verirken nelere dikkat etmeliyim?

 

Tutarı rakam ile yazmakla yetinmeyin, mutlaka yazı ile de yazın

Çekin meblağası hem rakamla hem de yazı ile belirtilmeli. Ancak uygulamada "Yazı ile Bölümü" zaman zaman boş bırakılır. Eğer çekiniz kötü niyetli bir kişinin eline geçerse, rakam bölümü üstünde oynama yapılabilir. Ancak meblağ yazı ile de belirtilirse, çekte tahrifat yapılması riski ciddi biçimde düşer. Rakam ile yazılan tutar ile yazı ile yazılan tutar arasında farklılık olması durumunda yazı ile yazılan tutar doğru kabul edilir.

 

Meblağ yazıldıktan sonra kalan boşlukları çizgi çekerek kapatın

Meblağ yazıldıktan sonra rakamla ve yazıyla değer gösteren bölümlere ilave yapılmasını engellemek için bitişik bir şekilde kapatma çizgisi çekin.

 

Verilen senedin bir fotokopisini mutlaka saklayın

 

Çek alırken nelere dikkat etmeliyim?

 

İmzanın gerçek olduğundan emin olun

Çeki düzenleyenin imzasını tanımıyorsanız düzenleyenden noterde düzenlemiş olduğu imza sirkülerini isteyin. Böylece huzurunuzda atılacak olan imzanın düzenleyen kişinin kullanmakta olduğu imzası olduğundan emin olabilirsiniz.

 

Özellikle ileri tarihli düzenlenmiş çek alırken firmanın güvenilirliğine dikkat edin

Çek vadeli bir ödeme aracı değildir. Ancak uygulamada, çeki vadeli olarak kullanabilmek için çeklerin ileri tarihte düzenlenmiş gibi hazırlandığı durumlarla sık karşılaşılır. Kötü niyetli firmalara ileri tarihli çek düzenlediklerinde ibraz tarihinden önce "Şirket Temsilcisi" değiştirilebilir. Böylece o kişinin temsil yetkisini kaldırılarak, imza itirazında bulunabilirler.

Böyle bir olası riski engellemek için çekin bilgilerini yazdığınız ayrı bir belge oluşturup, bu çekin düzenleme ve ödeme tarihlerini ve çeki düzenleyenin imzasını alarak, düzenleme tarihinin daha önceki bir tarih olduğunu saptayabilirsiniz. Bu durumda söz konusu firmalar hakkında dolandırıcılıktan suç duyurusunda bulunmanızı sağlayacak bir belge edinmiş olursunuz.

 

Çek imzalanırken orada bulunun

Çek alırken imzalama anında mutlaka orada bulunun. Böylece çekin başka bir kişi tarafından imzalanmasına bağlı bir dolandırıcılığın ortaya çıkmasını engellersiniz. Aynı şeklide çekin fotokopisi çekilirken de orada bulunun böylece çekin değiştirilme ihtimali kalmaz.

 

Çeki düzenleyen tüzel kişi ve temsilciler hakkında bilgi sahibi olun

Çekin düzenleme tarihindeki şirket yetkili temsilcisini araştırın ve çeke imza atılırken orada bulunun. Özellikle yetki sözleşmesinde tüzel kişinin, "iki kişinin imzası ile borç altına gireceği" belirtilmiş ise her iki temsilcinin de imzasını alın. Şirket temsilcisi şirketi borç altına sokmak için şirket kaşesi üzerine bir tane imza atmalıdır. Bu imza dışında açığa da ayrıca imza atılması halinde bu imzalayan kişi şahsen de borç altına girer. Kaşenin üzerine atılan ikinci bir imza ise temsilciyi şahsen borç altına sokmaz.

 

Çeklerimi Paraşüt’te takip etmenin avantajları nelerdir?

Faturalarınıza veya müşteri ve tedarikçilerinize ekleyeceğiniz ödeme veya tahsilatlarınızı çek olarak işleyebilirsiniz. Böylece oluşturduğunuz çek “Çekler Sayfası”nın altında otomatik olarak listelenir. Masaüstü çek takip programlarıdan farklı olarak Paraşüt’te cari hesaplarınız ile çekleriniz arasında herhangi bir entegrasyon çalışması yapmanıza gerek yok, Paraşüt otomatik olarak bu entegrasyonu yapar.

 

Paraşüt size ödeme ve tahsilat hatırlatmaları gönderir. Böylece aldığınız çeklerin ibraz günlerini kaçırma riskiniz olmaz. Ayrıca ödenecek çeklerinize gelen hatırlatmalar sayesinde, eğer o gün bankada yeterli nakdiniz bulunmuyorsa, ilgili hesabınıza para yatırabilir ve çekinizin karşılıksız çıkmasını engelleyebilirsiniz. Çekin ibrazı ve karşılıksız çekle ilgili bilmek isteyeceğiniz her şey için Kanuni Yönleriyle Çek yazımızı okuyun.

 

“Çekler Sayfası”ndan çeklerinizi görüntüleyerek; tahsilat ekleyebilir, vade tarihini görebilir, alınan verilen çekleri filtreleyebilirsiniz. Çeklerinizi ayrıca “Güncel Durum” sayfasında görüntüleyebilirsiniz.

 

Çek ile ödeme yaparken dilerseniz çek portföyünüzden uygun çeki seçerek elinizdeki çekleri ciro edebilirsiniz. Çek Nasıl Kullanılır? yazımızı okuyarak çek ciro etmekle ilgili daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

Paraşüt’te çek takibi yapabilmek ve Paraşüt’ün tüm diğer özelliklerinden yararlanmaya başlamak için ücretsiz denemeye başlayın.

 

Paraşüt'te çeklerinizi takip etmek için hemen 14 gün ücretsiz deneme başlatabilirsiniz.

Yeni Bloglardan Haberdar Ol

Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.

Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

En Çok Okunanlar