e-Dönüşüm uygulamalarına geçen KOBİ’lerin sayısı günden güne artıyor. Firmaların e-fatura ve e-arşiv faturaya zorunlu geçişlerinde ciro limitleri düşürülerek çok daha fazla işletmenin e-dönüşümlerini tamamlayabilmeleri amaçlanıyor.
Geçiş şartına bağlı olarak, 2021 yılında toplam satış hasılatı 4 milyon TL ve üzeri olan firmalar 1 Temmuz 2022 tarihinde e-fatura ve e-arşiv faturaya geçiş yapmışlardı. GİB'in yayınladığı yeni tebliğe göre, 2023 yılı için e-fatura ve e-arşiv fatura zorunlu geçişinde, ciro limiti 3 milyon TL ve üzeri olan firmaların 1 Temmuz 2023 tarihinde bu uygulamalara geçiş yapması zorunlu tutuldu.
e-Arşiv için konulan bir diğer şart ise, e-fatura mükellefi olmayan ancak aynı gün içerisinde;
- Vergi mükelleflerine vergiler dahil 5.000 TL ve üzeri,
- Vergi mükellefi olmayan kişilere vergiler dahil 4.400 TL'yi aşması halinde düzenledikleri bu faturayı e-arşiv fatura olarak düzenlemesi idi.
Bu şartta da düzenlemeye gidildi:
- Yayımlanan tebliğ ile vergi vermesi zorunlu olmayan kişilere günlük en az 5.000 TL’nin üzerinde fatura e-arşiv fatura kesmeleri zorunlu tutuldu.
- Vergi ödemek zorunda olan kişiler için ise bu tutar 2023 yılı için 4.400 TL olarak belirlenmiştir.*
Bu bağlamda, e-arşiv fatura düzenleyecek olan işletmeler, GİB Portal kanalı üzerinden bu işlemleri gerçekleştirebiliyorlar.
e-Arşiv düzenlemek için e-fatura kullanıcısı olmak şart değil
Yapılan son düzenleme ile e-arşiv kullanıcısı olabilmek için aranan e-fatura mükellefi olma şartı ortadan kalktı. Böylece e-arşiv faturaya geçiş yapmak isteyenlerin, e-faturaya geçiş yapmadan da e-arşiv kullanmalarına imkan tanındı.
Bu düzenleme Kasım ayındaki e-fatura zorunluluğu ile ilgili yeni düzenlemenin hemen öncesinde yayımlanmıştı. Bu nedenle Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımladığı “e-Arşı̇v Fatura Portalı̇ Özel Entegratör Sı̇stemlerı̇ İle Entegrasyon Ve Uygulama Kılavuzu”nda yeni düzenlemeye dair açıklamaya şöyle yer verildi:
“e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 1/1/2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 30 Bin TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarı 5 Bin TL’yi) aşması halinde, söz konusu faturaların, Mezkur Genel Tebliğin “V.7.” ve “VIII.” numaralı bölümlerinde belirtilen istisnai durumlar haricinde, “e-Arşiv Fatura” olarak Başkanlıkça sunulan e-Belge düzenleme portali üzerinden ya da Başkanlığın e-Belge düzenleme portaline gerekli entegrasyonları sağlayarak Başkanlıktan izin alan özel entegratör kuruluşların sistemleri aracılığıyla düzenlenmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.”
Paraşüt e-Arşiv Fatura (İnteraktif)
e-Fatura mükellefi olmadan e-arşiv fatura kesmenizi sağlayan e-Arşiv Fatura (İnteraktif) özelliği Paraşüt'te yayına alındı.
Yeni geliştirmemiz ile 4.400/5.000 TL ve üzeri faturalarınızı Paraşüt üzerinden e-arşiv faturası olarak düzenleyebilir, tüm fatura süreçlerini tek yerden yönetebilirsiniz.
e-Fatura kullanıcısı olmadan e-arşiv kesebilmek için gerekli olan başvuruyu Paraşüt üzerinden dakikalar içerisinde yapabilirsiniz. Hem de mali mühür ve e-imzaya gerek olmadan!
Günün kazananları: Dijitalleşen firmalar
Siz de e-fatura ve e-arşiv faturaya geçiş yaparak firmanızı dijitale taşımayı düşünüyorsanız, Paraşüt'ün Anahtar Teslim e-Fatura hizmetinden yararlanabilirsiniz.
Henüz Paraşüt ile tanışmadıysanız kredi kartı dahi gerekmeden oluşturacağınız deneme hesabı ile Paraşüt'ü 14 gün ücretsiz kullanabilirsiniz.
e-Dönüşüm uygulamalarına dair son gelişmeleri ve yeni düzenlemeleri kaçırmamak için aşağıdaki butona tıklayarak Paraşüt Blog'a ücretsiz abone olabilirsiniz.
Yazılarımız e-Postanıza Gelsin
