27.03.2023

e-Arşiv fatura zorunluluğunda yeni düzenleme

cansu mesedilci

Cansu Meşedilci

İçerik Yöneticisi

e-Fatura ve e-arşiv faturada yeni bir düzenlemeye gidildi. Son düzenlemeye göre, artık e-arşiv gönderebilmek için zorunlu tutulan e-fatura kullanıcısı olma şartı kaldırıldı.

e-Dönüşüm uygulamalarına geçen KOBİ’lerin sayısı günden güne artıyor. Firmaların e-fatura ve e-arşiv faturaya zorunlu geçişlerinde ciro limitleri düşürülerek çok daha fazla işletmenin e-dönüşümlerini tamamlayabilmeleri amaçlanıyor.

Geçiş şartına bağlı olarak, 2021 yılında toplam satış hasılatı 4 milyon TL ve üzeri olan firmalar 1 Temmuz 2022 tarihinde e-fatura ve e-arşiv faturaya geçiş yapmışlardı. GİB'in yayınladığı yeni tebliğe göre, 2023 yılı için e-fatura ve e-arşiv fatura zorunlu geçişinde, ciro limiti 3 milyon TL ve üzeri olan firmaların 1 Temmuz 2023 tarihinde bu uygulamalara geçiş yapması zorunlu tutuldu.

e-Arşiv için konulan bir diğer şart ise, e-fatura mükellefi olmayan ancak aynı gün içerisinde; * Vergi mükelleflerine vergiler dahil 5.000 TL ve üzeri, * Vergi mükellefi olmayan kişilere vergiler dahil 6.900 TL'yi aşması halinde düzenledikleri bu faturayı e-arşiv fatura olarak düzenlemesi idi.

Bu şartta da düzenlemeye gidildi:

  • Yayımlanan tebliğ ile vergi vermesi zorunlu olmayan kişilere günlük en az 5.000 TL’nin üzerinde fatura e-arşiv fatura kesmeleri zorunlu tutuldu.
  • Vergi ödemek zorunda olan kişiler için ise bu tutar 2024 yılı için 6.900 TL olarak belirlenmiştir.*
  • Bu bağlamda, e-arşiv fatura düzenleyecek olan işletmeler, GİB Portal kanalı üzerinden bu işlemleri gerçekleştirebiliyorlar.

     

    e-Arşiv düzenlemek için e-fatura kullanıcısı olmak şart değil

    Yapılan son düzenleme ile e-arşiv kullanıcısı olabilmek için aranan e-fatura mükellefi olma şartı ortadan kalktı. Böylece e-arşiv faturaya geçiş yapmak isteyenlerin, e-faturaya geçiş yapmadan da e-arşiv kullanmalarına imkan tanındı.

    Bu düzenleme Kasım ayındaki e-fatura zorunluluğu ile ilgili yeni düzenlemenin hemen öncesinde yayımlanmıştı. Bu nedenle Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımladığı “e-Arşı̇v Fatura Portalı̇ Özel Entegratör Sı̇stemlerı̇ İle Entegrasyon Ve Uygulama Kılavuzu”nda yeni düzenlemeye dair açıklamaya şöyle yer verildi:

    “e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 1/1/2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 30 Bin TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarı 5 Bin TL’yi) aşması halinde, söz konusu faturaların, Mezkur Genel Tebliğin “V.7.” ve “VIII.” numaralı bölümlerinde belirtilen istisnai durumlar haricinde, “e-Arşiv Fatura” olarak Başkanlıkça sunulan e-Belge düzenleme portali üzerinden ya da Başkanlığın e-Belge düzenleme portaline gerekli entegrasyonları sağlayarak Başkanlıktan izin alan özel entegratör kuruluşların sistemleri aracılığıyla düzenlenmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.”

     

    Paraşüt e-Arşiv Fatura (İnteraktif)

    e-Fatura mükellefi olmadan e-arşiv fatura kesmenizi sağlayan e-Arşiv Fatura (İnteraktif) özelliği Paraşüt'te yayına alındı.

    Yeni geliştirmemiz ile 6.900 TL ve üzeri faturalarınızı Paraşüt üzerinden e-arşiv faturası olarak düzenleyebilir, tüm fatura süreçlerini tek yerden yönetebilirsiniz.

    e-Fatura kullanıcısı olmadan e-arşiv kesebilmek için gerekli olan başvuruyu Paraşüt üzerinden dakikalar içerisinde yapabilirsiniz. Hem de mali mühür ve e-imzaya gerek olmadan!

     

    Günün kazananları: Dijitalleşen firmalar

    Siz de e-fatura ve e-arşiv faturaya geçiş yaparak firmanızı dijitale taşımayı düşünüyorsanız, Paraşüt'ün Anahtar Teslim e-Fatura hizmetinden yararlanabilirsiniz.

    Henüz Paraşüt ile tanışmadıysanız kredi kartı dahi gerekmeden oluşturacağınız deneme hesabı ile Paraşüt'ü 14 gün ücretsiz kullanabilirsiniz.

     

     

    e-Dönüşüm uygulamalarına dair son gelişmeleri ve yeni düzenlemeleri kaçırmamak için aşağıdaki butona tıklayarak Paraşüt Blog'a ücretsiz abone olabilirsiniz.

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar