e-Dönüşüm uygulamalarına geçen KOBİ’lerin sayısı günden güne artıyor. Firmaların e-fatura ve e-arşiv faturaya zorunlu geçişlerinde ciro limitleri düşürülerek çok daha fazla işletmenin e-dönüşümlerini tamamlayabilmeleri amaçlanıyor.
Geçiş şartına bağlı olarak, 2020 yılında toplam satış hasılatı 5 milyon TL ve üzeri olan firmalar 1 Temmuz 2021 tarihinde e-fatura ve e-arşiv faturaya geçiş yapmışlardı. GİB'in yayınladığı yeni tebliğe göre, 2022 yılı için e-fatura ve e-arşiv fatura zorunlu geçişinde ciro limitleri aşağı çekildi; 2020 ve 2021 yılı toplam cirosu 4 milyon TL ve üzeri olan firmaların 1 Temmuz 2022 tarihinde bu uygulamalara geçiş yapması zorunlu tutuldu.
e-Arşiv için konulan bir diğer şart ise, e-fatura mükellefi olmayan ancak aynı gün içerisinde;
- Vergi mükelleflerine vergiler dahil 5.000 TL ve üzeri,
- Vergi mükellefi olmayan kişilere vergiler dahil 30.000 TL ve üzeri fatura kesen firmaların, düzenledikleri bu faturayı e-arşiv fatura olarak düzenlemesi idi.
Bu şartta da düzenlemeye gidildi:
- 22 Ocak 2022 tarihinde yayımlanan tebliğ ile vergi vermesi zorunlu olmayan kişilere günlük en az 5.000 TL’nin üzerinde fatura e-arşiv fatura kesmeleri zorunlu tutuldu.
- Vergi ödemek zorunda olan kişiler için ise bu tutar, her yıl değişiklik gösteren fatura kesme sınırına eşitlendi. (2022 yılı için 2000 TL olarak belirlenmiştir.)
Bu bağlamda, e-arşiv fatura düzenleyecek olan işletmeler, GİB Portal veya özel entegratör kanalları üzerinde bu işlemleri gerçekleştirebiliyorlar. Bugüne değin, e-arşiv kullanıcısı olmak için GİB Portal üzerinden herhangi bir koşul gözetilmezken, özel entegratörler ile e-arşiv faturaya geçiş yapmak isteyenler için e-fatura kullanıcısı olma koşulu aranıyordu.
Özel entegratörler aracılığıyla e-arşiv gönderilecek
Yapılan son düzenleme ile, özel entegratörler üzerinden e-arşiv kullanıcısı olabilmek için aranan e-fatura mükellefi olma şartı ortadan kalktı. Böylece e-arşiv faturaya geçiş yapmak isteyenlerin, e-faturaya geçiş yapmadan, özel entegratörler aracılığıyla da e-arşiv kullanmalarına imkan tanındı.
Kısacası GİB tarafından, 2000 TL / 5.000 TL fatura hadleri için özel entegratörlere de e-faturaya geçmeden e-arşiv fatura kesebilme ehliyeti verildi. Önceki yıllarda e-arşiv gönderimi için e-fatura kullanıcı olma şartı gözetilirken, artık e-fatura kullanıcı olmadan da özel entegratörler aracılığıyla e-arşiv fatura gönderiminin yapılabileceği belirtildi.
Bu düzenleme Kasım ayındaki e-fatura zorunluluğu ile ilgili yeni düzenlemenin hemen öncesinde yayımlanmıştı. Bu nedenle Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımladığı “e-Arşı̇v Fatura Portalı̇ Özel Entegratör Sı̇stemlerı̇ İle Entegrasyon Ve Uygulama Kılavuzu”nda yeni düzenlemeye dair açıklamaya şöyle yer verildi:
“e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 1/1/2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 30 Bin TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarı 5 Bin TL’yi) aşması halinde, söz konusu faturaların, Mezkur Genel Tebliğin “V.7.” ve “VIII.” numaralı bölümlerinde belirtilen istisnai durumlar haricinde, “e-Arşiv Fatura” olarak Başkanlıkça sunulan e-Belge düzenleme portali üzerinden ya da Başkanlığın e-Belge düzenleme portaline gerekli entegrasyonları sağlayarak Başkanlıktan izin alan özel entegratör kuruluşların sistemleri aracılığıyla düzenlenmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.”
Günün kazananları: Dijitalleşen firmalar
Siz de e-fatura ve e-arşiv faturaya geçiş yaparak firmanızı dijitale taşımayı düşünüyorsanız, Paraşüt'ün Anahtar Teslim e-Fatura hizmetinden yararlanabilirsiniz.
Henüz Paraşüt ile tanışmadıysanız kredi kartı dahi gerekmeden oluşturacağınız deneme hesabı ile Paraşüt'ü 14 gün ücretsiz kullanabilirsiniz.
e-Dönüşüm uygulamalarına dair son gelişmeleri ve yeni düzenlemeleri kaçırmamak için aşağıdaki butona tıklayarak Paraşüt Blog'a ücretsiz abone olabilirsiniz.
Yazılarımız e-Postanıza Gelsin
