22.05.2024

e-Fatura mükellefi nedir? Nasıl e-fatura mükellefi olunur?

elif ekiciler

Elif Ekiciler

İş Birlikleri ve Marka İletişim Uzmanı

e-Fatura konusunda sizlerden birçok soru alıyor ve cevaplamaya çalışıyoruz. Bugünkü yazımızda sizleri e-fatura mükellefiyeti hakkında bilgilendirmek istedik.

e-Fatura gün geçtikçe daha çok hayatımıza giren bir sistem. Bir kısım firmalar e-faturaya zorunlu geçiş yaparken bir kısmı gönüllü geçiş yapabilmekte. Bunun yanı sıra kimlerin zorunlu geçiş yapması gerektiği, yani başka bir deyişle kimlerin e-fatura mükellefi olması gerektiği en kafa karıştırıcı sorulardan olabiliyor. Gelin, bu yazımı ile aklınızdaki tüm soru işaretlerini giderelim.

 

e-Fatura mükellefleri kimlerdir?

Yürürlükteki kanunlar kapsamında e-fatura kullanması gereken kişilere e-fatura mükellefi denir. 2020 yılının Kasım ayında yapılan düzenlemeden önce, 2020 yılı ve sonrası brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzeri olan firmalar, e-fatura mükellefi olarak kabul edilirdi.

 

Fakat GİB tarafından yapılan tebliğ ile, 2023 yılı cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan firmaların, en geç 01 Temmuz 2024 tarihine kadar e-fatura ve e-arşiv fatura kullanmaya başlamaları gerektiği duyuruldu. Aynı zamanda 1 Ocak 2025 tarihinde de e-defter uygulamasına geçmeleri zorunlu tutuldu.

  • e-Defter geçiş zorunluluğu kapsamında, 2023 yılı cirosu 3 milyon TL’yi aşan ve 1 Temmuz 2024'de e-fatura ve e-arşiv sistemine geçen firmaların 1 Ocak 2025 tarihinde e-defter uygulamasına geçiş yapmaları gerekir.
  • e-Fatura ve e-arşiv programı sistemine gönüllü olarak geçen firmaların belirtilen limitleri aşmadan e-defter uygulamasına geçmesine gerek yoktur.

     

    e-Fatura mükellefiyeti sektöre göre değişir mi?

    e-Ticaret sektörü özelinde e-Fatura mükellefiyet rakamları değişiklik gösterir. GİB'in son tebliğine göre, e-ticaret faaliyetinde bulunan mükelleflerden, 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlara e-faturaya geçiş zorunluluğu bulunmaktadır.

     

    Ayrıca, 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli I ve III sayılı listelerdeki malları imal, inşa ve ithal eden firmalar da ciro sınırı bakılmaksızın e-fatura mükellefi olarak kabul edilir. Kolalı gazoz, tütün ürünleri ve alkollü içecek imal eden ve madeni yağ lisansına sahip olan firmalar bu kategoridedir.

     

    2023 yılı brüt satış hasılatı  3 milyon ve üzeri olan mükellefler 1 Temmuz 2024 tarihine kadar e-faturaya zorunlu olarak geçecekler. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmeleri de aynı tarih itibarıyla e-faturaya geçecek.

     

    e-Faturaya geçiş şartları

     

    e-Fatura mükellefi olmak zorundayım. e-Faturaya geçmezsem ne olacak?

    e-Fatura mükellefiyeti zorunlu olup e-faturaya belirtilen tarihte geçiş yapmayan firmalara Vergi Usul Kanunu'nda belirtilen cezai yaptırımlar uygulanmaktadır.

    Bu durumu daha detaylı incelersek e-fatura mükellefi olduğu halde sisteme geçiş yapmayan ve satın aldıkları ya da sattıkları hizmet için 7 gün içinde e-fatura düzenlememesi halinde e-faturayı düzenlemek ve almakla yükümlü olan firmalar için Vergi Usul Kanunu'nun 353. maddesi kapsamında özel usulsüzlük cezası kesilmesi gerekir.

     

    e-Fatura mükellefi olmak zorundayım. Sisteme nasıl geçiş yapacağım?

    e-Fatura mükellefi olduğunuz takdirde 3 farklı şekilde sisteme geçiş yapabilirsiniz. 

    Bunlar; 1. GİB Portal 2. GİB ile Entegrasyon 3. Özel Entegratör

    Bu 3 kanaldan biri aracılığıyla mali mührünüzü temin edip GİB başvurunuzu tamamlayarak e-fatura kullanıcısı olabilirsiniz.

     

    Paraşüt ile e-faturaya geçiş yaparsanız, herhangi bir entegrasyon ücreti ödemezsiniz.

     

    e-Faturaya başvuru adımları nelerdir?

    e-Faturaya aşağıda açıkladığımız 4 temel adımda başvurabilirsiniz.

     

    Mali Mühür Temin Edin: Mali mühür, şirketinizin kaşesini elektronik ortamda yasal olarak kullanmanızı sağlayan araçtır. Mali mühür, size başvurunuzla birlikte USB aygıtı olarak verilir. Mali mühür başvurunuzu online olarak yaparsanız, USB size kargo ile gönderilir. Şahıs firmaları mali mühür yerine e-imza kullanabilir.

     

    GİB Başvurusu:Mali mührünüz gelince, GİB’e e-Fatura kullanıcısı olmak için resmi başvuruda bulunmanız gerekiyor. Bu başvuru online olarak gerçekleştiriliyor.

     

    Özel Entegratör Başvurusu: Bu aşamada, e-faturayı göndermenizi, saklamanızı ve tüm e-fatura işlemlerinizi kolayca yönetmenizi sağlayan özel entegratör konumundaki firmaya başvuruda bulunuyorsunuz. Dilerseniz bu aşamada entegrasyonunuzu yalnızca birkaç dakika içinde özel entegratörlerinden biri olan Paraşüt ile başlatabilir, tüm e-dönüşüm süreçlerinizi kolay ve rahatça yönetmenizi sağlayacak yazılımlardan faydalanabilirsiniz.

     

    Ardından e-ticaret yaptığınız bir web siteniz ya da pazaryeri mağazanız varsa tüm e-ticaret ve pazaryeri entegrasyonlarınızı Paraşüt e-Ticaret ile zamandan tasarruf ederek gerçekleştirebilirsiniz.

     

    Hesap İşlemleri ve e-Fatura Gönderim Ayarları: Son aşamada kullandığınız programlar içinden birkaç basit ayar ve işlemi de tamamlayıp e-fatura gönderip almaya başlayabilirsiniz.

     

     

    e-Fatura mükellefleri kağıt fatura kesebilir mi?

    e-Fatura sistemine geçiş yapan firmalar sisteme kayıtlı olan diğer firmalara satış faturası olarak e-fatura göndermelidir. e-Faturaya kayıtlı firmalara kağıt fatura kesilmesi durumunda bu faturalar geçersiz sayılır. Sisteme kayıtlı olmayan firmalara ise kağıt fatura ya da e-arşiv fatura düzenleyerek gönderebilirler.

     

    e-Fatura mükellef sorgulama işlemi nereden yapılır?

    e-Faturaya geçiş için ciro limitleri net olsa da bazı firmalar kendilerini neyin beklediğini daha net görmek ister. Bu nedenle e-fatura mükellefliği sorgusu oldukça merak edilen bir konudur. Siz de e-fatura kullanım zorunluluğunu merak ediyorsanız, cevabını e-Fatura kullanmak zorunda mıyım  modülümüz ile saniyeler içinde öğrenebilirsiniz.

     

    e-Faturanın faydaları nelerdir?

  • Alıcı ve satıcı arasında güvenli, belirli bir standardı olan, zaman ve maliyet tasarrufu sunan bir faturalama sistemi kurar.
  • Dijital ortamda hazırlandığı için kağıt tasarrufu sağlar. E-Fatura ve diğer tüm e-Dönüşüm araçları, çevreyi korumamıza yardım eder.
  • Birçok aşaması dijital ve hatta otomatik olarak gerçekleştiği için operasyonel yüklerinizi azaltır. E-Fatura sistemine geçtiyseniz muhasebe personelinizin başka işleri yapmaya daha çok vakti kalır.
  • Çıktı alma, kargolama ve arşivleme masraflarını ortadan kaldırır.
  • Dünyanın her yerinden tek tıkla hazırlanıp gönderilebilir, bu sayede mobilite sağlar.
  • Arşivleme ve erişim kolaylığı sağlar. Dilediğiniz faturaya istediğiniz an birkaç tıkla erişebilirsiniz.
  • Müşterilerinizin faturalarını anında görmesini sağlar, bu sayede tahsilatlarınızı hızlandırır.
  • Müşteri ve satıcılarınızla daha hızlı anlaşmanızı sağlar.
  • Tüm bunlara ek olarak Paraşüt’ün sizlere sunduğu Anahtar Teslim e-Fatura Hizmeti ile hata korkusu yaşamadan kolayca e-fatura kullanıcısı olabilirsiniz.

     

    Süreç danışmanlarımız eşliğinde ilerleyerek ihtiyaç duyduğunuz an ücretsiz destek alabilirsiniz.

     

    Haydi, şimdi ilk adımı atın ve Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz denemek için hesap oluşturun.

     

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar