27.03.2023

e-Arşiv fatura nasıl kesilir?

e-Arşiv fatura hangi durumlarda kesilmelidir? Peki, e-arşiv kesme işlemleri nasıl gerçekleştirilir? İşte merak edilen tüm bu soruların cevapları yazımızda!

e-Arşiv fatura taraflardan yalnızca fatura düzenleyenin e-fatura kullanıcısı veya vergi mükellefi olması ya da karşı tarafın yurt dışında bulunması hallerinde düzenlenen türüdür.

 

e-Arşiv fatura nasıl kesilir?

e-Arşiv fatura, ilgili kanun ve tebliğlerde sınırları belirlenen durumlarda ve belirli mükellefler tarafından kesilir. Bu mükellefler için e-arşiv fatura kesim tarihi, yani elektronik belge kullanmaya başlama tarihi 1 Temmuz 2020’dir. Bu tarih ve sonrasında e-arşiv ve e-faturaya geçiş yapan tüm işletmeler, e-arşiv fatura kesmelidir.

Eğer özel entegratörlerden birini kullanmıyorsanız kullanıcı bilgilerinizle GİB e-arşiv fatura kesimi seçeneğinden yararlanabilirsiniz. Bunun için İnternet Vergi Dairesi’ne giriş yapmanız gerekir. Fatura onaylama ekranındaki şifre gönderme seçeneği sayesinde cep telefonunuza gelen 6 haneli kullanılarak fatura imzalama işlemini tamamlayabilirsiniz.

e-Arşiv Portal için mali mühür kullanmanız gerekmez ancak GİB üzerinden kesilen e-arşiv faturalar özel entegratörlerde olduğu gibi karşı taraf ile direkt olarak paylaşılamaz, faturayı indirip yazdırarak ıslak imza ile ya da e-mail yoluyla karşı tarafa iletebilirsiniz.

Benzer bir durum e-arşiv fatura iptali aşamasında da geçerli. GİB e-Arşiv Portal üzerinden düzenleyeceğiniz faturaları iptal etmeniz mümkün değil; öte yandan özel entegratör kullanarak düzenleyip gönderdiğiniz e-arşiv faturaları 7 gün içerisinde iptal edebilirsiniz.

Konuya ilişkin daha detaylı bilgi almak için “GİB Portaldan e-arşiv fatura nasıl kesilir?” başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

 

e-Arşiv fatura nasıl iptal edilir?

2023 yılında e-Arşiv ciro haddi olarak belirlenen 4.400 TL sınırı nedeniyle düzenlenmiş ve e-Arşiv Fatura portalı üzerinden imzalanmış bir e-arşiv faturanın e-Arşiv Fatura portalı üzerinden iptal edilmesi mümkün değildir. Bir başka deyişle, GİB e-Arşiv Portal üzerinden e-arşiv faturasının iptali yoktur.

Fakat, herhangi bir sebeple e-arşiv faturanızı iptal etmek isterseniz bunu Paraşüt üzerinden gerçekleştirebilmeniz mümkündür. e-Arşiv, resmileştirildikten sonra 7 gün içinde iptal edilebilir. Ancak resmileştirilme tarihinin üzerinden 7 gün geçtiyse e-arşiv faturanın iptal edilmemesi tavsiye edilir.

Paraşüt'te e-arşiv fatura iptalinin nasıl yapıldığı ise çok basittir. Paraşüt hesabınız içerisinden Fatura sekmesine giderek iptal etmek istediğiniz faturayı seçip, sayfanın sağ üst köşesindeki “DÜZENLE” butonunun altındaki “İPTAL ET” seçeneğine tıklamanız yeterlidir.

Tüm sektörler için e-dönüşüm kaçınılmaz bir hal alıyor. Yeniye olan merak ve rakiplerden bir adım öteye gitme isteği ile beraber dijital dönüşümünü gerçekleştirenler günün sonunda kazanan oluyor.

Siz de işletmenizin dijital dönüşümünü hızlı ve kolay bir şekilde tamamlamak için Paraşüt'ü keşfedin. 14 gün ücretsizolarak deneyebileceğiniz Paraşüt ile işletmeniz için yeni bir dönem başlatın.

 

Paraşüt e-Arşiv Fatura (İnteraktif)

e-Fatura mükellefi olmadan e-arşiv fatura kesmenizi sağlayan e-Arşiv Fatura (İnteraktif) özelliği Paraşüt uygulamasında yayına alındı.

Bu yeni geliştirme ile 4.400/5.000 TL ve üzeri faturalarınızı Paraşüt üzerinden e-arşiv faturası olarak düzenleyebilir, tüm fatura süreçlerini tek yerden yönetebilirsiniz.

e-Fatura kullanıcısı olmadan e-arşiv kesebilmek için gerekli olan başvuruyu Paraşüt üzerinden dakikalar içerisinde yapabilirsiniz. Hem de mali mühür ve e-imzaya gerek olmadan.

Yeni Bloglardan Haberdar Ol

Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.

Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

En Çok Okunanlar