03.03.2023

e-Ticaret ürün yöneticisi nasıl çalışır?

mobile log

Paraşüt

İçerik Yazarları

e-Ticaret ürün yöneticileri ne yapar, iş için gerekli nitelikler nelerdir ve nasıl iyi bir çevrimiçi ürün yöneticisi olunur bu blog yazımızda sizin için gözden geçiriyoruz.

E-Ticaret ürün yöneticisi ne iş mi yapar? E-ticaret siteleri günümüzün ve geleceğin iş platformlarıdır. Son on yıl verilerine bakarsak bir çevrimiçi mağazanın veya ürün pazarının ne kadar büyük bir potansiyeli olduğunu görebiliriz.

Ancak, bir e-ticaret işletmesi fiziksel bir kuruluştan çok daha hızlı büyüyebildiği için, ürünlerin kalite standartlarına uygun olduğu ve müşterilerinin en iyi deneyimi elde ettiğinden emin olacak birine ihtiyacı vardır. İşte tam bu noktada e-ticaret ürün yöneticisi “iş unvanı” devreye girmektedir.

 

Ürün yöneticisi ne iş yapar ve sorumlulukları nelerdir?

E-ticaret ürün yöneticileri, e-ticaret sitelerinin sorunsuz çalışmasını, müşterilerin talep/geri bildirimlerinin duyulmasını ve yeni ürünlerin kalitelerinin belirlenen standartlara uygun olmasını sağlar. Ürün yöneticileri platformun kendisinden doğrudan sorumlu olduklarından dolayı, optimum müşteri deneyimi geliştirme söz konusu olduğunda da en önemli kişilerdir. E-ticaret ürün yöneticileri; teknik ürün geliştirme ekibi, iş geliştirme yöneticileri ve yöneticileri ile çeşitli ana paydaşlar arasında sanal bir bağlantı görevi görür.

Bir e-ticaret ürün yöneticisinin sorumluluklarına bakmamız gerekirse:

  • Kapsamlı pazar araştırması yapmak ve hizmet optimizasyonu için gerçekçi kullanıcı hikayeleri oluşturmak.
  • Gerektiğinde yeni site özellikleri geliştirmek ve tanıtmak için ürün ekibiyle düzenli olarak iş birliği yapmak.
  • E-Ticaret işinin yaygın durumuna dayalı ürün stratejisi geliştirmek ve ürün yol haritaları oluşturmak.
  • Yüksek düzeyde web sitesi ve mobil uygulama işlevselliği oluşturmak ve en uygun kullanıcı deneyimini sunmak.
  • İş geliştiricilere tüm iş gereksinimlerini analiz etmede yardımcı olmak ve işi artırma çabalarını koordine etmek.
  •  

    Bir ürün yöneticisinin tipik nitelikleri nelerdir?

    Genel olarak bir ürün yöneticisi, ürün stratejisine ikincil bir odaklanma ile şirket yönetimi ile ilgili niteliklere sahip olmalıdır. Tüm e-ticaret ürün yöneticileri için önerilen niteliklerden bazıları şunlardır:

  • İşletme veya Operasyon Yönetimi alanında lisans derecesi.
  • İşletme, Ürün Pazarlama veya pazarlama alanında yüksek lisans derecesi.
  • İşletme yönetimi, pazarlama veya ürün yönetiminde ileri düzey diploma.
  • Gerçek dünya ürün yönetimi senaryolarında kapsamlı staj deneyimine sahip meslek diploması.
  •  

    Gelişen dünyada e-Ticaret ürün yöneticisi olarak nasıl başarılı olunur?

  • Çevrimiçi sertifikasyon alın:Son on yıl, çevrimiçi sertifikaların sadece resmi derece ve ticaret diplomalarına yetişmediğini, aynı zamanda birçok sektörde onları aştığını gösterdi. E-Ticaret alanında ürün yönetimine ilişkin birkaç alakalı ve güncel çevrimiçi kursla sertifika alın.
  • Kullanıcı deneyimine odaklanma: Tekrar satın alma kararlarının çoğu, kullanıcının bir ürünle ilgili ilk deneyimine dayandığından, kullanıcı deneyimi modern ürün yöneticileri için en önemli odak noktasıdır. Sürekli bir iş akışı sağlamak için her üründe ve tüm yeni özelliklerde olabildiğince yüksek kaliteli UX geliştirmeyi vurgulayın.
  • Kullanıcıyı inceleyin: Kullanıcı hikayeleri geliştirmek, analiz etmek ve bunlardan yararlanmak genellikle başarılı bir ürün ile hedefi tutturamayan veya rakip ürünler tarafından geçilen ürün arasındaki fark anlamına gelir. Etkili kullanıcı görüşmeleri yaptığınızdan ve kullanıcılarınızdan talepleri hakkında olabildiğince fazla bilgi aldığınızdan emin olun.
  • Proje yöneticisi olun: Ürün ve proje yönetimi, e-ticaret ürün geliştirme bağlamında el ele gider. Ya güçlü bir ortamda modern proje yönetimi üzerine bir kurs alın ya da daha büyük ve daha önemli görevleri üstlenmede genellikle daha etkili olmak için iş sırasında alana odaklanın.
  • e-Ticaret iş stratejisini öğrenin: Bir ürün yöneticisi olarak, şirket için birincil ürün stratejisini oluşturmaktan siz sorumlu olacaksınız. Sorumluluğun ne anlama geldiğini anladığınızdan ve bu tür stratejileri şirketin uzun vadeli hedeflerini göz önünde bulundurarak geliştirebildiğinizden emin olun.
  • İletişim becerilerinizi geliştirin: Tüm ürün yönetimi ekibinin odak noktası, aynı zamanda geliştirme ve lansman için merkez noktası olan ideal ürün yöneticisi, mükemmel iletişim becerilerine sahip olmalıdır.
  • Son olarak e-ticaret ürün yöneticilerinin de birer ürün olduğunu ve değerli bir e-ticaret şirketinde tam zamanlı bir çalışan olmak istiyorlarsa kendilerini geliştirmelerini gerektiğini hatırlatmak isteriz.

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar