29.07.2022

Evden e-ticaret yapanlara vergi muafiyeti nedir?

Ev kadınlarının ekonomiye aktif bir biçimde katılmasını sağlama amacıyla devlet tarafından sağlanan teşviklerden nasıl yararlanılır? Yazımızda cevaplıyoruz.

Evden ürettikleri ürünleri online pazaryerleri ve e-ticaret siteleri üzerinden satışa sunanlar için 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren hayata geçirilen düzenleme devlet teşviklerini kapsıyor. Resmi Gazete'de yayımlanan genelgeye göre, e-ticaret yapanların vergiden muaf olacağı belirtiliyor.

 

Evden satış yapanlara esnaf muaflığı imkanı

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onaylanan ve Ocak ayında uygulaması başlayan düzenleme, evde üretim yapan kişilerin internet ve benzeri elektronik ortamlarda satış yaparken vergiden muaf (esnaf muaflığı) tutulmasına imkan tanıyor.

İlgili yasa; evlerde imal edilen havlu, örtü, çarşaf, dantel, çorap ve benzeri nakış ürünlerinin bir iş yeri açmadan satılmasına imkan tanıdığı için özellikle evden çalışan kadınları hem kendi bütçelerine hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmaya davet ediyor.

 

Vergi muafiyeti sınırı 30 bin TL

Vatandaşlar; evlerinde ürettikleri ürünleri internet sitesi ve sosyal medya ortamından satarak elde ettikleri gelirin, bir yıllık brüt asgari ücret tutarındaki kısmından muaf tutulacak. Yani internet üzerinden satış yapıyorsanız 2020 yılında elde ettiğiniz gelirin 30 bin TL’lik kısmı için vergiden muaf olacaksınız.

Önemli nokta, veri muafiyetinden yararlanabilmeniz için yıllık gelirinizin 220 bin TL'yi aşmaması gerekiyor.

 

e-Ticaret yapanlar vergi muafiyetinden nasıl yararlanır?

İlk adım olarak "Vergiden Muaf Esnaf Belgesi" almanız gerekiyor. Esnaf muaflığı ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için ilgili yazımızı okumanız yararlı olacaktır.

TBMM Plan Bütçe komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, mevcut durumdaki esnaf muafiyetinin (KDV muafiyeti) herhangi bir tavan tutar olmaksızın devam ettiğini, 30 bin TL’lik bu tavanın ise önümüzdeki yıllarda yükseltilebileceğini belirtti. Bilgiç, teşvikten sadece kadınların değil, düzenli bir iş yapmayan erkeklerin de faydalanabileceğini sözlerine ekledi. Anlayacağınız yasanın sadece ev hanımlarına yönelik olduğu düşünülse de yasadan kadın erkek fark etmeksizin herkes faydalanabilir.

Ön muhasebenizi yönetmek için akıllı bir asistana ihtiyacınız varsa, online ön muhasebe programı Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.

Yeni Bloglardan Haberdar Ol

Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.

Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

En Çok Okunanlar