04.01.2023

Finansal okuryazarlık nedir ve nasıl geliştirilir?

Parayı doğru kullanma becerisi artık sadece iş hayatında değil, kişinin kendi hayatını planlamasında da önem taşıyor. Bu sebeple sizler için hazırladığımız bu blog yazımızda, finansal okuryazarlık nedir, nasıl öğrenilir, avantajları nelerdir gibi soruları cevapladık.

Duyduğumuzda aklımızda bir fikir oluşsa da tam anlamıyla finans okuryazarlığı konusunu merak edenler için kapsamlı bir yazı hazırladık.

Finansal okuryazarlık, her bireyin mutlaka öğrenmesi gereken önemli bir yetkinliktir. Kısaca parayı akıllıca kullanabilme, kişinin gelirini doğru finanse edebilmesi ve dünyada gerçekleşen ekonomik değişkenleri anlama becerisi olarak tanımlanabilir.

Finansal okuryazarlık becerisine sahip olmak, kişinin kendi hayatını idame ettirirken mevcut gelirini doğru hamlelerle kullanmasını; gelirini ve giderini hesaba katarak yaşam koşullarını en uygun düzeyde tutmasını sağlar.

Mali durumunuz ne olursa olsun, finansal okuryazarlık becerisine sahip olmayan insanlar genellikle ekonomik açıdan aldıkları kararlarda zorluk yaşayabilir; karşılaştıkları finansal sorunlara doğru çözüm bulma noktasında sıkıntı yaşayabilirler.

 

Finansal okuryazarlık nasıl öğrenilir?

Finansal okuryazarlık nasıl geliştirilir diye merak ediyorsanız, açıklayalım. Finansal okuryazar olabilmek için finansal okuryazarlığı eğitimi alınması gerekir. Artık online platformlarda da bu konuda uzman kişiler tarafından detaylı eğitimler verildiğinden, bu konuya merakı olan kişiler bilgiye zaman ve mekan fark etmeksizin ulaşabilirler.

Finansal okuryazarlık eğitimi genelde herkese hitap edebilen eğitimlerdir. Yani bu eğitime katılmadan önce belli bir finansal bilgi birikimine sahip olmanız gerekmez. Bu eğitimlerde genelde finansal okuryazarlık, finansal plan, para yönetimi, bütçe planlama, finansal tablo okuma ve analiz yapabilme, risk yönetimleri ve borç kavramı gibi başlıklarda eğitimler verilir.

Finansal okuryazarlık ile ilgili yazılmış kitapları okumak da paranın nasıl kullanılacağı ve diğer finansal konularda fikir sahibi olma açısından önemli alternatiflerden biri sayılabilir.

 

Finansal okuryazarlık becerisine sahip olmanın avantajları

Her kişi farklı ekonomik koşullara sahipken, hayattan beklentileri de aynı ölçüde değişkendir. Ancak yaşam koşulları veya gelir tablosu ne olursa olsun kişinin finansal açıdan doğru kararlar alabilmesi, mevcut düzenini en doğru biçimde sürdürebilmesi için önemlidir. Bu durum da bize finansal okuryazarlığın önemini bir kez daha hatırlatıyor.

Finansal okuryazarlık becerisi ile;

  • Gelir ve giderlerinizi başarılı bir şekilde yönetebilir; doğru hamlelerle birikimlerinizi artırabilirsiniz.
  • Kendi koşullarınıza uygun bir finansal hedef belirleyebilir, bu hedefe emin adımlarla ilerleyebilirsiniz.
  • Finans ve ekonomi alanındaki uzman görüşlerini daha iyi anlayabilir, bu çıkarımlarla kendi finansal doğrularınızı oluşturabilirsiniz.
  • Edindiğiniz bilgi birikimleriyle işinize, ailenize, sevdiklerinize finansal açıdan fikir verebilir; farkındalık kazandırabilirsiniz.
  •  

    Finansal okuryazar olmak ile ilgili temel kavramlar nelerdir?

    Finansal okuryazarlıkta temel kavramlar hakkında bilgi sahibi olmak, henüz bu konuya uzak olan kişiler için karmaşık olabilir. Ancak endişelenmeyin, bu durum yalnızca size özel değil, finansal okuryazarlık eğitimi almamış birçok kişi aynı düşüncelere sahip.

    Özellikle bazı terimleri girişimcilerden, ekonomistlerden, haber kanallarından, dijital platformlardan duymuş olabilirsiniz. Ancak bu terimleri tamamen anlamak ve uygulamada hayata geçirmek için detaylı olarak öğrenmek gerekir. Şimdi size finansal okuryazarlık sürecinde karşınıza çıkabilecek önemli terimlerden birkaçını aktaralım.

     

    Finansal okuryazarlık terimleri

    Bütçe: Bütçe, gelir ve giderin gelecek zaman için planlanmasıdır. Bütçe nedir sorusunun cevabını daha detaylı açıklarsak; bütçe, bir ay veya daha uzun bir süre boyunca ne kadar kazanç sağlanacağı ve ne kadar harcama yapılacağını öngörür. Bütçeleme yapmak finansal olarak ipleri elde tutmaktır.

    Birikim: Birikim yapmak, günlük veya aylık olarak kazancın farklı yöntemlerle saklanmasıdır. Doğru birikim yapabilmek için yatırım detaylarına hakim olmak oldukça önemlidir. Birikim yapmak için dolar mı euro mu avantajlı veya birikim yapmak için kredi çekmek mantıklı mı gibi sorulara cevap bulabilmek için de finansal okuryazarlığın iyi seviyede olması gerekir.

    Bankacılık: Banka hesaplarının doğru bir şekilde yönetilebilmesi ‘bankacılık’ olarak ifade edilir. Banka faiz oranları, banka altın fiyatları, banka faizleri gibi konularda profesyonel çözümlerle ilerlemek için finansal okuryazarlık eğitimleri kapsamında bankacılık terimine de hakim olmanız gerekir.

    Borç Yönetimi: Borç yönetimi, borç oluşturmaya fırsat tanıyan eylemlerin doğru kararlar verilerek yönetilmesine olanak tanır.

    Kredi Yönetimi: Kredi notunun yüksek olması, kredi alma ve kredi hesaplama noktasında iyi bir sonuçla karşılaşmak adına önemli. Kredi yönetimi de kredi notunun yüksek bir oranda tutulması ve düşük oranların iyileştirilmesi için çözüm geliştirilmesini sağlar.

    Tasarruf: Tasarruf sürecini iyi yönetebilmek, finansal okuryazarlığa ihtiyaç duyulabilecek konulardan biri. Giderleri doğru finans yönetimi ile azaltmak ve planlamasını gerçekleştirmek tasarruf meyilini artırabilir.

     

    Sizi kâra geçirecek temel unsuru finansal okuryazarlık becerisi ile yakalayın

    Finansal okuryazarlık becerisine sahip olmanın avantajları arasına giren bir diğer önemli konu da ekonomik açıdan sizi kara geçirecek fırsatları yakalamak ve yatırım araçlarına yönelebilmektir.

    Tüm dünyada her geçen gün yeni uygulamalar geliştiriliyor; insan hayatını, iş yaşamını ve sosyal yaşamı kolaylaştıracak yazılımlar tanıtılıyor. Özellikle KOBİ’ler için geliştirilen yazılımlar birden fazla hizmet sunarken, ekonomik açıdan da kara geçirecek fiyat performansı sunuyor.

    KOBİ’lerin dostu Paraşüt de bu firmalardan biri. Paraşüt geliştirdiği online ön muhasebe programı ile avantajlı fiyatlarla e-belge hizmetleri sunuyor. Anahtar teslim uygulamalar, fiyat performans olarak birçok şirketin tercihi oluyor.

    Siz de Paraşüt’ün sunduğu ayrıcalıklı ve avantajlı hizmetlerini deneyimlemek isterseniz, kredi kartı bilgilerinizi girmeden anında hesap oluşturabilir ve Paraşüt'ü 
    14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar