25.06.2019

Hangi işletmeler iş sağlığı ve güvenliği hizmeti almak zorunda?

Şirketinizi kurdunuz, çalışanlarınızı da işe aldınız. Giderek büyüyorsunuz ve İş Sağlığı ve Güvenliği konusu ile karşı karşıya geldiniz. Peki şirketiniz bu hizmeti almak zorunda mı?

Yazımızın devamında şirketinizin hangi tehlike sınıfına girdiğini belirleyebilir ve tehlike sınıfınıza göre İş Sağlığı ve Güvenliği hizmeti alma zorunluluğunuzun kapsamını öğrenebilirsiniz.

20.06.2012 yılında resmî gazetede yayınlanan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile birlikte işletmeler için İş Sağlığı ve Güvenliğine yönelik personel istihdam etme veya bir Ortak Sağlık Güvenlik biriminden hizmet alma zorunlulukları tespit edilmiştir.

İlgili kanuna göre işletmeler Az Tehlikeli, Tehlikeli ve Çok Tehlikeliolarak 3 sınıfa ayrılmakta ve zorunluluk kapsamları bu sınıflara göre belirlenmektedir.

 

NACE kodu ile tehlike sınıfı tespiti

İşletmelerin hangi tehlike sınıfında oldukları NACE kodu yani faaliyet alanlarına göre verilen kod ile belirlenmektedir. NACE Kodu İşletmenin SGK Sicil numarasının 2, 3, 4, 5, 6 ve 7. Rakamlarından oluşmaktadır. Örneğin SGK Sicil numarası 27490010111111111111111 olan bir firmanın NACE Kodu 749001’dir. NACE koduna göre hangi tehlike sınıfına girdiğinizi gösteren listeye ulaşmak için tıklayın.

İşletmelerin tehlike sınıfları ve çalışan sayılarına göre kanunda belirtilen sürelerde iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli (işyeri hemşiresi) görevlendirmeleri gerekmektedir.

 

İdari para cezası

İşletme, görevlendirme yapmadığı her ay için çalışan başına idari para cezalarına çarptırılmaktadır.

Örneğin 5 çalışanı olan tehlikeli sınıftaki işletmenizde iş güvenliği uzmanı görevlendirmediğiniz her bir çalışanınız için aylık 9.672 TL, 5 çalışanınız için aylık 48.360 TL idari para cezası ödemek durumunda kalırsınız. 1 yıl boyunca görevlendirme yapmadıysanız bu cezanız 580.320 TL gibi altından kalkılması güç bir hal alabilmektedir.

İdari para cezası tutarları her yılın başında güncellenmektedir. 2018 yılı idari para cezaları için tıklayın.

 

İş güvenliği uzmanının görevlendirilmesi

Bir işletmede iş güvenliği uzmanının çalıştırılması veya OSGB’den hizmet alınması için kanunda belirtilen çalışma süreleri aşağıdaki gibidir: 1. Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 10 dakika. Bu sınıfta 1.000 çalışan için 1 tam zamanlı iş güvenliği uzmanı istihdamı yapılması veya OSGB’den hizmet alınması gerekmektedir. 2. Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 20 dakika. Bu sınıfta 500 çalışan için 1 tam zamanlı iş güvenliği uzmanı istihdamı yapılması veya OSGB’den hizmet alınması gerekmektedir. 3. Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 40 dakika. Bu sınıfta 250 çalışan için 1 tam zamanlı iş güvenliği uzmanı istihdamı yapılması veya OSGB’den hizmet alınması gerekmektedir.

Örneğin tehlikeli sınıfta yer alan ve 10 çalışanı olan bir matbaa sahibisiniz. Yukarıda belirtilen çalışma sürelerine göre 10 X 20 = 200 dakika süreyle iş güvenliği uzmanı istihdamı yaparak veya OSGB’den hizmet alarak sorumluluğunuzu yerine getirmeniz gerekmektedir.

 

İşyeri hekiminin görevlendirilmesi

İşyeri hekimi çalıştırılması veya OSGB’den hizmet alınması için kanunda belirtilen çalışma süreleri aşağıdaki gibidir: 1. Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 5 dakika. Bu sınıfta 2.000 çalışan için 1 tam zamanlı işyeri hekimi istihdamı yapılması veya OSGB’den hizmet alınması gerekmektedir. 2. Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 10 dakika. Bu sınıfta 1.000 çalışan için 1 tam zamanlı işyeri hekimi istihdamı yapılması veya OSGB’den hizmet alınması gerekmektedir. 3. Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 15 dakika. Bu sınıfta 750 çalışan için 1 tam zamanlı işyeri hekimi istihdamı yapılması veya OSGB’den hizmet alınması gerekmektedir.

Yine tehlikeli sınıfta yer alan ve 10 çalışanı olan bir matbaa sahibi olduğunuzu düşünelim. Yukarıda belirtilen çalışma sürelerine göre 10 X 10 = 100 dakika süreyle işyeri hekimi istihdamı yaparak veya OSGB’den hizmet alarak sorumluluğunuzu yerine getirmelisiniz.

 

Diğer sağlık personelinin görevlendirilmesi

Diğer sağlık personeli (işyeri hemşiresi) çalıştırılması veya OSGB’den hizmet alınması 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda sadece Çok Tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler için zorunlu kılınmıştır. Çalışma süreleri de şöyledir: 1. 10 – 49 çalışanı olan çok tehlikeli sınıftaki işletme için çalışan başına ayda 10 dakika. 2. 50 – 249 çalışanı olan çok tehlikeli sınıftaki işletme için çalışan başına ayda 15 dakika. 3. 250 ve üstü çalışanı olan çok tehlikeli sınıftaki işletme için çalışan başına ayda 15 dakika.

Örneğin çok tehlikeli sınıfta yer alan ve 20 çalışanı olan bir inşaat şirketinin sahibisiniz. Yukarıda belirtilen çalışma sürelerine göre 20 X 15 = 300 dakika süreli diğer sağlık personeli istihdamı yaparak veya OSGB’den hizmet alarak sorumluluğunuzu yerine getirmelisiniz.

İş sağlığı ve güvenliği, yürürlüğe giren iş ve vergi yasaları, işinize yarayabilecek teşvik haberleri ve daha fazlasından anında haberdar olmak için Paraşüt Blog'u takip etmek ister misiniz?

Yeni Bloglardan Haberdar Ol

Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.

Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

En Çok Okunanlar