31.05.2024

Kümülatif vergi matrahı nedir? Nasıl hesaplanır?

Doğru hesaplanmasının sorumluluğu işverende olan, hem işveren hem de çalışanın hakkında yeterli bilgiye sahip olması gereken kümülatif gelir vergisi matrahı hakkındaki tüm detaylar yazımızda…

Kümülatif vergi matrahı, işverenin her bir çalışanı için ayrı ayrı hesaplaması gereken bir tutardır. Çalışanın dahil olduğu gelir vergisi oranına göre kesileceği belirlenir, bu nedenle de büyük önem taşır.

 

Kümülatif vergi nedir?

Kümülatif vergiyi açıklamadan önce “kümülatif” kelimesinin anlamından biraz bahsedelim. Kümülatif, kelime anlamı olarak biriken, yığılarak veya toplanarak ilerlenen manasına gelir.

Peki, kümülatif vergi matrahı ne demek? Kümülatif vergi, biriken vergi anlamına gelir. Bir işçinin aylık brüt gelirinden genel sağlık sigortası ve işsizlik sigortası payı çıkarıldıktan sonra geriye kalan miktar her ay toplanarak ilerler. Bu birikerek ilerleyen kısım kümülatif gelir vergisinin hesaplanmasında dikkate alınan alandır.

 

Kümülatif gelir vergisi matrahı nedir?

Gelir vergisi matrahı, bir işçinin gelirinden genel sağlık sigortası ve işsizlik sigortası payı gibi kesintiler çıkarıldıktan sonra kalan tutardır. Yani işçinin ödeyeceği vergi, bu kısım üzerinden hesaplanır.

Kümülatif gelir vergisi matrahı ise yukarıda da bahsettiğimiz gibi aylık gelir üzerinden hesaplandıktan sonra birikerek ilerleyen miktarı ifade eder.

 

Kümülatif vergi matrahı neden önemlidir?

Türkiye'de gelir vergisi artan oranlı bir sistemle tahsil edilir. Kümülatif vergi matrahı, çalışanın hangi vergi diliminde olduğunu belirleyerek doğru vergi oranının uygulanması için gereklidir.
Ayrıca çalışanların gelirlerinden doğru miktarlarda kesintilerin yapılıp yapılmadığının izlenmesi ve vergi indirimlerinin hesaplanması açısından da kritiktir.

 

Kümülatif vergi matrahı ne işe yarar?

Kümülatif vergi matrahı, çalışanın ne kadar gelir vergisi ödeyeceğini belirlemek için kullanılır. Çünkü ödenecek gelir vergisi, kümülatif vergi matrahı gelir vergisi dilimlerine göre belirlenir.

 

Kümülatif vergi matrahı nereden alınır?

Eğer merak ediyorsanız, e-Devlet üzerinden “e-vergi levhası sorgulama” bölümünden kümülatif vergi matrahı belgenizi kontrol edebilirsiniz.

Bir iş değişikliği durumunda işe yeni başlayacağınız şirket sizden kümülatif vergi matrahı dokümanınızı isteyebilir. “Kümülatif vergi matrahı nasıl alınır?” sorusunun cevabı ise çok basit. Bu dokümanı eski iş yerinizden temin edebilirsiniz.

 

Kümülatif vergi matrahı nasıl hesaplanır?

Kümülatif vergi matrahı hesaplamak için ilk adım, bir çalışanın gerekli kesintilerini çıkartmak. Gelin, bir kümülatif vergi matrahı örneği üzerinden hesaplamanın detaylarını inceleyelim:

Aylık brüt maaşı 10.000 TL olan bir kişinin;

  • Genel sağlık sigortası kesintisi: 10.000 x %14 = 1.400 TL
  • İşsizlik sigortası kesintisi: 10.000 x %1 = 100 TL
  • Bahsedilen iki kesinti tutarını brüt maaştan çıkararak bu çalışanın gelir vergisi matrahını bulalım:

  • 10.000 - (1.400 + 100) = 8.500 TL
  • Bir aylık gelir vergisi matrahı 8.500 TL olan bu çalışanın, bir sonraki ay geldiğinde de aynı şekilde hesaplaması yapılır ve elde edilen tutar bir önceki aya ilave edilerek kümülatif gelir vergisi matrahı bulunur.

     

    Kümülatif vergi matrahı taşınabilir mi?

    Kümülatif vergi hesaplama formülünü anlattık, peki bu vergi matrahı taşınabilir mi? Bir takvim yılı içerisinde iş değiştiren bir çalışanın kümülatif gelir vergisi matrahını taşıyabilmesinin bir koşulu var; aynı işverene bağlı başka bir işe geçiş yapıyor olmak.

    Bu şekilde bir durum söz konusu değil ise çalışanın yılın o zamanına kadar birikmiş olan kümülatif gelir vergisi matrahını taşıması mümkün değil.

    Eğer bir kişi birden çok işte çalışıyor ve bu işler farklı işverenlere bağlı ise elde edeceği gelirler ayrı ayrı vergilendirilir. Bu iki gelir vergisi matrahının birleştirilmesi veya taşınması da mümkün değildir. 

     

    2024 kümülatif vergi matrahı oranları

    Gelir vergisi dilimlerine ilişkin tarife, 2024 yılı için aşağıdaki gibi:

     

    MiktarVergi Oranı

    110.000 TL’ye kadar

    %15

    230.000 TL’nin 110.000 TL’si için 16.500 TL, fazlası

    %20

    570.000 TL’nin 230.00 TL’si için 40.500 TL, fazlası

    %27

    3.000.000 TL’nin 580.000 TL’si için 135.000 TL, fazlası

    %35

    3.000.000 TL’den fazlasının 3.000.000 TL’si için 982.000 TL, fazlası

    %40

     

    Eğer siz de kendi ön muhasebesini yönetmek isteyen bir işveren iseniz online ön muhasebe programı Paraşüt ile tanışma vaktiniz gelmiş demektir! Siz de hemen Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyin, gelir gider takibinizi rahatça yapın.

    Sıkça Sorulan Sorular

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar