13.04.2023

Limited ve anonim şirketlerde adres değişikliği nasıl yapılır?

Adres değişikliği taşınan şirketlerin mutlaka dikkat etmesi gereken bir konu. Ama endişelenmeyin aşağıda bahsedilen işlemlerin bir kısmını hukuk ya da mali müşaviriniz ile kolaylıkla yapabilirsiniz.

Yazımıza başlamadan önce adres değişikliğine ilişkin hukuk ya da mali müşavir hizmet bedelinin yanında noter ve ticaret sicil masrafları olacağını unutmamakta fayda var.

 

Şirketler neden adres göstermeli?

Limited ya da Anonim şirketlerde adres çok önemlidir. Şirket adresi kuruluşta Ticaret Sicil kütüğüne kaydedilir. Tüm resmi yazışmalar bu kütüğe kayıtlı adrese yapılır. Eğer fiilen bu adreste değil iseniz, önemli yazışmaları bildirimleri, vergi dairesinden ziyaretleri kaçırmış olabilirsiniz. Bilmiyorsanız, bir an önce Ticaret Sicilde kayıtlı adresinizi öğrenin, bu kayıtlı adresi kullanılmayan, boş bir adres ise hemen değiştirin. Teorik olarak Ticaret Sicilde kayıtlı şirket adresinin vergi dairesinde ve SGK’da kayıtlı adres ile aynı olması gerekir. Değil ise acilen düzeltin ve aynı adres yapın.

 

Sanal ofis şirket adresi olarak gösterilebilir mi?

Sanal ofis şirket adresi olarak gösterilebilir. Bazı meslek örgütleri sanal ofis adresini kabul etmeyip fiziki bir ofisin olmasını şart koşabilir. Sağlık kuruluşları, kreş, okul gibi yerlerin ise adreslerinin belirli şartları sağlaması gerekir.

 

Ev adresi iş adresi olarak gösterilebilir mi?

Ev adresi şirket adresi olarak gösterilebilir. Kat mülkiyeti kanununa göre mesken olarak görünen apartman dairesinde şirket adresi gösterebilmek için kat maliklerinden izin alınması gerekir.

 

Adres Değişikliğinde Ticaret Odası işlemleri

 

Adres değişikliği nasıl yapılır? (Şirket adresinin İstanbul içinde taşınması)

Yeni bir yere taşıdınız operasyonu, kira kontratınız var, neler yapmanız gerekiyor?

Adres değişikliğine ilişkin karar alınması: Karar metnine yazacağız adres önemli. Kira kontratında yazan adres yeterli olmayabilir. Artık merkezi kayıt sistemine göre adres bilgisinin yazılması gerekiyor. https://adreskodu.dask.gov.tr/ sitesinden adresinizi öğrenebilirsiniz.

Bununla birlikte gerekenler:

  • Anonim Şirketlerde Yönetim Kurulu Kararı
  • Limited Şirketlerde Ortaklar Kurulu Kararı
  • Mersis sisteminden başvuru yapılması: Şirket yöneticisi iseniz Mersis’te kullanıcı açarak başvuru yapabilirsiniz. Mersis sistemine girince işlem yapacağınız şirketi seçeceksiniz. Bu şirkete girince de adres değişikliği sekmesinden, adres detayını ve karar numarasını gireceksiniz. Yeni adresi, merkezi adres kayıt sisteminden seçeceksiniz, kira kontratındakini yazamazsınız, Mersis sistemi izin vermeyecektir. Mersis’te gireceğiniz adres ile alınan karardaki adres aynı olmalıdır. Mersis sisteminden onay numarası alacaksınız ve İTO’ya başvurunuzu bu onay kodu ile yapacaksınız.

    Ticaret Sicil’e başvuru:Aşağıdaki evraklar ile başvuru yapılacak: - Adres değişikliğine ilişkin dilekçe. Dilekçeye Mersis başvuru no yazılmalıdır - Yönetim Kurulu ya da Ortaklar Kurulu kararı (noter onaylı) - Ortaklar Kurulu kararı alınmış ise toplantıya katılanları gösterir Hazirun Cetveli (varsa)

    Ticaret Sicil evrakları ve bilgileri inceleyecek ve uygun görmesi durumunda yeni adresi tescil edecek. Tescil edilen adres ise 1 hafta içinde Ticaret Sicil Gazetesinde yayınlanacak.

     

    Adres değişikliği nasıl yapılır? (Şirket adresinin İstanbul dışından İstanbul’a taşınması)

  • Adres değişikliğine ilişkin karar alınması
  • Mersis sisteminden başvuru yapılması
  • Ticaret Sicil’e başvuru: Aşağıdaki evraklar ile başvuru yapılacak: - Adres değişikliğine ilişkin dilekçe. Dilekçeye Mersis başvuru no yazılmalıdır. Şirketin unvanı sermayesi açılış tarihi ve bu tarihteki gerçek faaliyetinin konusu NACE koduyla birlikte açıkça gösterilmelidir. - Önceki Sicil Müdürlüğü’nden Sicil Yönetmeliğinin 111. maddesine göre alınan belge - Anonim Şirketler için Genel Kurul kararı, Limited şirketler için Ortaklar Kurulu kararı (Ana sözleşmenin değişen merkez maddesinin yeni şeklinin yer aldığı) (noter onaylı) - Toplantıya katılanları gösterir Hazirun Cetveli (varsa) - Önceki sicil müdürlüğünde alınan son kararlara ait Ticaret Sicil Gazetesi - Yetkilinin imza beyannamesi - Oda kayıt beyannamesi - Yabancı ortak var ise Kuruluş Bildirim Formu

    Ticaret Sicil evrakları ve bilgileri inceleyecek ve uygun görmesi durumunda yeni adresi tescil edecek. Tescil edilen adres ise 1 hafta içinde Ticaret Sicil Gazetesinde yayınlanacak.

     

    Adres değişikliği ile ilgili Vergi Dairesi işlemleri

     

    Vergi Dairesine başvuru (vergi dairesi değişmeyecek ise)

    Adres değişikliği 30 gün içinde Vergi Dairesine bildirilmelidir. Vergi Dairesinin değişip değişmediğini internetten sorgulayabilirsiniz.

    Eğer yeni adresinin vergi dairesi aynı ise işlem daha kolay. Adres değişikliği için dilekçe yazmanız (adres kodu ile), ve yeni kira kontratını götürmeniz yeterlidir. Vergi dairesine kadar gitmek istemezseniz başvuruyu, şirketin internet vergi dairesi şifresi ile, internet üzerinden yapabilirsiniz.

     

    Vergi Dairesine başvuru (vergi dairesi değişecek ise)

    Başvuru için istenen belgeler:

  • İşe başlama/bırakma formu
  • Kira kontratı
  • Adres değişikliğini gösterir Ticaret Sicil gazetesi
  • İmza sirküleri
  • Şirket yöneticilerinin noter onaylı nüfus cüzdanları suretleri
  • Vergi dairesine kadar gitmek istemezseniz başvuruyu, şirketin internet vergi dairesi şifresi ile, internet üzerinden yapabilirsiniz.

     

    Vergi Dairesinden yoklama memuru ziyareti

    Vergi Dairesi, bir gün öncesinden şirket yöneticine kısa mesaj (SMS) gönderir. Yoklama memuru bahsedilen zamanda şirket yöneticisini adreste görmek ister. Yoklama tutulduktan sonra şirket yöneticisi yoklama tutanağına imza atar. Yoklama memuru, yöneticinin imza sirkülerini, kira kontratını görmek isteyebilir. Yoklama sonrası şirketin yeni adresi adına düzenlenmiş vergi levhası oluşur. Yoklamanın zamanlaması zaman zaman problemlere sebebiyet vermekte. Ticaret Sicilde yeni adresinin tescil edilmesi ile vergi dairesine yoklama konusunda bilgi gidebiliyor ve vergi dairesi başvurusu yapılmadan da yoklama gelebilmektedir. Yada şirket yöneticisi telefonundan kısa mesajları kontrol etmediği zaman, yoklama randevusunu kaçırabiliyor. Eğer randevu saati kaçılır ve yoklama memuru ile görüşülemez ise yeniden yoklama talep edilmesi gerekiyor. Yoklama tutanağı imzalanmadan vergi dairesinde adres değişikliği gerçekleşmiyor.

    Adres değişikliği olmasa bile vergi dairesi zaman zaman yoklama çıkarabilir ve şirket merkezinde faaliyet olup olmadığını sorgulayabilir. Eğer farklı zamanlarda yoklama memuru şirket adresinde kimse ile görüşemez ise şirketin vergi dairesinde kaydı askıya alınıyor (re’sen terk). Mükellefiyet askıya alınır ise şirket vergi beyannamesi veremez, fatura düzenleyemez. Eğer şirket aktif iken mükellefiyeti askıya alınır ise en kısa zamanda vergi dairesine başvurup mükellefiyeti açtırması gerekir.

     

    Adres değişikliği ile ilgili SGK işlemleri

  • Adres değişikliği konusunda dilekçe hazırlanır ve ekinde yeni adresi gösterir vergi levhası verilir
  • Diğer resmî kurumların bilgilendirilmesi
  • Adres değişikliği konusunda şirketin kayıtlı olduğu diğer kurumlara bilgi verilir. (Belediye, bağlı olduğu Oda, ihracatçı birliği vs.)
  • Müşteri, Tedarikçi/Satıcı ve bankaları bilgilendirilmesi
  • Şirketinizin adresini değiştirdiniz, peki ön muhasebe yönetiminizde bir değişikliğe gitmeye ne dersiniz? Fatura takibi, gelir gider takibi ve raporlama gibi operasyonlarınız için Paraşüt'ü hemen ücretsiz deneyebilirsiniz.

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar