10.11.2023

4 Dakikalık Okuma Süresi

Huzur hakkı nedir? Nasıl hesaplanır?

mehmet orhun

Mehmet Orhun

Mali Müşavir

Kullanıcılarımızdan sıklıkla soru aldığımız konulardan biri "Huzur hakkı." Peki Huzur hakkı nedir? Kimlere verilir ve nasıl hesaplanır? Tüm bu soruları yazımızda cevaplıyoruz.

Şirket Ortakları İçin Huzur Hakkı Title: Şirket Ortakları İçin Huzur Hakkı

"Huzur Hakkı hesaplamam gerekiyor, ama nasıl yapacağımı bilmiyorum," diyenlerdenseniz bu yazımızda Huzur Hakkı hesaplamasını ve kesinti yapmanız gereken vergi yüzdelerini beş dakikada öğrenebilirsiniz.

 

Huzur hakkı nedir?

Şirket ortakları, şirket müdürleri ve yönetim kurulu üyelerinin kanunen belli sorumluluk ve yükümlüleri vardır. Huzur Hakkı, bu kişilerin sorumluluk ve yükümlülükleri nedeni ile karşılaşabilecekleri riskleri azaltmak amacıyla belirlenen maddi karşılıktır.

 

Huzur hakkı ödemesi kimlere yapılır?

Sıkça karşılaştığımız sorulardan biri de; "Huzur hakkı kimlere ödenir?" oluyor. Huzur Hakkı ödemesi anonim şirketlerde yönetim kurulu üyelerine ve limited şirketler için müdür sıfatına sahip ortaklar ve müdür olmayan ortaklara yapılabilir.

 

Huzur hakkı hesaplanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Şirketin huzur hakkı vermesi için bunun şirket esas sözleşmesinde belirtilmesi ya da karar defterinde karara alınması gerekir ancak noter tasdiki gerekmez. Yine de özellikle birden çok ortaklı şirketlerde ileride bir itiraz olması söz konusu ise tescil yaptırılması daha uygun olur.

 

Huzur hakkı nasıl hesaplanır?

Huzur hakkı hesaplanırken Gelir ve Damga vergisi kesintisi yapılır. Bir başka deyişle Gelir vergisi oranları 2023 senesi için aşağıdaki gibidir. Vergi hesaplanan tutarlar ve oranlar yıldan yıla değişebilir.

70.000 TL’ye kadar%15
150.000 TL’nin 70.000 TL’si için 10.500 TL, fazlası%20
550.000 TL’nin 150.000 TL’si için 26.500 TL, fazlası%27
1.900.000 TL'nin 550.000 TL'si için 134.500 TL, fazlası%35
1.900.000 TL'den fazlasının 1.900.000 TL'si için 607.000 TL, fazlası%40

Damga vergisi oranı ise binde 7,59'dur. Ücreti net olarak öderseniz yukarıdaki oranlar nispetinde brütleştirerek vergi hesaplamanız gerekir.

Örnek vermek gerekirse 2023 yılı Ocak ayı için (%15 vergi dilimi) net 50.000 TL'lik bir huzur hakkı ödemesinde hesaplama aşağıdaki şekilde olacaktır.

Huzur Hakkı (Brüt Tutar)57.748,63TL
Gelir Vergisi (Brüt 70.000 TL kadar- %15)- 8.662,29TL
Damga Vergisi (%0,759)- 438,31TL
Asgari Ücret Vergi İstisnası ( Gelir Vergisi + Damga Vergisi)+1.351,98TL
Huzur Hakkı (Net Tutar)50.000 TL

Bir kere net 50.000 TL'lik huzur hakkı verdiğinizde, aynı yıl içerisinde tekrar huzur hakkı vermek isterseniz vergi hesaplamasına kaldığınız yerden devam etmek zorundasınız. Yani, vergi hesabında brüt toplam tutarı dikkate alarak vergi dilimlerini belirlemelisiniz. Brüt 70.000 TL ye kadar %15; üstü rakam için de %20 vergi ile hesaplama yapılmalıdır. rakam için Net 50.000 TL'nin brüt tutarı yukarıda görüldüğü gibi 60.619,44TL'dir ve %15 ve %20 olmak üzere 2 vergi ayrı dilimine girmektedir.

Aynı yıl içerisinde tekrar vereceğiniz huzur hakkının hesaplanmasında vergi diliminizi %15'ten değil, kaldığınız vergi dilimi olan %20'den ve brüt tutar olan 36.345 TL'den devam ettirmelisiniz.

Huzur Hakkı ücret sınıfına girdiği için asgari geçim indirimine tabidir ancak sigorta primine tabi değildir. Huzur hakkı için de bordro düzenlenmesi gerekir.

(insert: Personel Giderlerini Yönetin. class: c-bg-coolGray u-mv3 icon: icon-male-group text: Paraşüt ile personel maaş, prim ve avanslarının kaydını tutar, cepten yapılan harcamalar ile birlikte ay sonunda yapmanız gereken ödemeleri görebilirsiniz. cta-url: /kullanici-kaydi cta-text: 14 Gün Ücretsiz Deneyin)

 

Huzur hakkı ödemesinde vergi

Huzur hakkının vergilendirilmesi de merak edilen bir başka konu. Huzur hakkını gider kalemi şeklinde kaydedebilmek, beraberinde vergi avantajını da getirmektedir. Sermaye şirketlerinde kurumlar vergisi oranı bildiğimiz üzere 2023 yılı için %20’dir. Ancak şirketinizden para çekmek istediğinizde bir de %10 stopaj ödemek durumundasınız.

Halbuki şirketten huzur hakkı olarak ücret aldığınızda %15'ten başlayıp; %40’a uzanan dilimler dahilinde vergilendirilirsiniz ve bu tutarı gider kalemi olarak kaydedebilirsiniz.

Gider kalemi olarak kayıt ettiğinizde, beyan ettiğiniz şirket karınız ve ödeyeceğiniz yıllık/geçici kurumlar vergisi tutarlarınız da düşecektir. Şirketten kâr payı aldığınızda, kar payını gider olarak gösterme imkanınız bulunmamaktadır.

Huzur hakkı ödemeleri şirketin mali yapısına uygun ve makul olmalıdır. Şirketin mali yapısına uygun olmayan huzur hakkı ödemelerinde Kurumlar Vergisi Kanunu’na göre örtülü kazanç kapsamında ceza yiyebilirsiniz. Dolayısı ile şirketiniz karlı ise ve şirketinizden para çekmek istiyorsanız makul bir tutarını huzur hakkı, geri kalanı ise kar payı olarak alabilirsiniz.

Burada bahsettiğim mali yapı ve makul tutar konusunda şirketlerin durumu farklılık arz edeceği için değişkenlik gösterir. Ancak herhangi bir cezai müeyyide ile karşılaşmamanız için makul tutarı emsallerine uygun olarak özetleyebiliriz.

Şirketlerin geçici vergileri 3 ayda bir ödediğini göz önüne alırsak; 3 aylık dönemde karlı bir dönem geçirdiyseniz ve vergi planlaması yapmak istiyorsanız; mali müşaviriniz ile huzur hakkı seçeneğini 3 aylık (mesela Ocak-Mart) dönem ardından masaya yatırmanızı tavsiye ederim.

Muhtasar beyannamede, huzur hakkının yukarıda bahsettiğim vergisini beyan etmeniz gerekir ve böylece geçici vergi hesaplamasında huzur hakkını gider kalemi olarak kullanabilirsiniz.

Bir önerimiz var! Personel giderlerini takip edebileceğiniz, işletmenizin gelir ve giderlerini rahatlıkla yönetebileceğiniz bir sistem, işlerinizi ne kadar da kolaylaştırır değil mi?

Paraşüt ile çalışan giderlerinizi ve cari hesaplarınızı düzenli bir şekilde takip edebilir; iş yönetimi ve ön muhasebenize dair ihtiyaç duyduğunuz hizmeti alabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken online ön muhasebe programı Paraşüt'ü 14 gün ücretsiz denemek. Hemen deneyin, farkı görün!

Ücretsiz Deneyin

 

İlginizi Çekebilecek Yazılarımız

SGK e-Bildirge nedir? Nasıl çalışır?

e-Arşiv fatura kesmek: GİB Portal mı Paraşüt mü?

Fatura düzenlerken bilinmesi gerekenler

Limited şirket ve anonim şirket kuruluşu

KDV nasıl hesaplanır?

İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.

İlgili İçerikler

Yeni Bloglardan Haberdar Ol

Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.

Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Paraşüt ön muhasebe kampanyası

Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!

e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.