04.04.2023

KDV nedir? Nasıl hesaplanır?

KDV, sık karşılaşılan ama hesaplamaya gelince kafa karıştıran bir vergi türü. Biz de "Fatura keseceğim ama KDV'yi nasıl hesaplayacağım?" ya da "KDV ile ilgili aklıma takılan sorular var" diyen okurlarımız için KDV hesaplama adımlarını özetledik.

 

KDV nedir?

Katma Değer Vergisi (KDV), vergi mükelleflerin yarattıkları katma değer üzerinden aylık olarak ödedikleri vergi türüdür. Bir ürün veya hizmetin alıcısına ulaşasıya kadar geçen zamandaki değer artışının adıdır.

 

Katma değer vergisi (KDV) nasıl hesaplanır?

Katma Değer en özet haliyle “Sattığınız mal/hizmet bedelleri – Aldığınız mal/hizmet bedelleri” dir. Katma değerin vergisi ise sektöre göre değişiklik gösterebilir. Ülkemizdeki KDV oranları başlıca, %1, %8 ve %18'dir. Genel olarak uygulanan ise % 18 KDV oranıdır. Ancak restoran, otel gibi hizmet sektörlerinde bazı istisnalar dışında %8 oranı uygulanır.

KDV hesaplama iki farklı formül ile yapılabilir. Bunlardan ilki olan KDV dahil hesaplama formülü şöyledir:

 

  • (Net tutar) x (1 + KDV oranı)
  •  

    Örneğin, bir ürünün net tutarı 1.000 TL, KDV oranı ise %18 olsun. Bu ürünün KDV dahil tutarı; (1.000) + (1 + %18) = 1.180 TL'dir. Bu KDV'siz fiyattan KDV'li hesaplama işlemidir.

    İkincisi ise, KDV hariç hesaplama formülüdür. Bu formülde, KDV oranı hariç tutularak ürünün net tutarı öğrenilir.

     

  • (Brüt tutar) / (1 + KDV oranı)
  •  

    Yine aynı örnek üzerinden gidelim. Brüt, yani KDV dahil fiyat hesaplamamız 1180 TL, KDV oranımız %18 olsun.

    Formülü uyguladığımızda; 1.180 / (1 + %18) = 1.000 TL sonucuna ulaşırız.

     

    KDV oranları neye göre belirlenir?

  • Satış Faturaları: Sattığınız mal/hizmetler üzerinden sektöre göre %1, %8 ya da %18 oranında hesaplanır.
  • Gider Faturaları : Satın aldığınız mal/hizmetler üzerinden sektöre göre %1, %8 ya da %18 oranında hesaplanır.
  • KDV : Satış Faturaları KDV’si – Alış Faturaları KDV’si
  • Eğer KDV pozitif bir tutar ise aylık KDV beyannamesi ile ödenir; ancak tutar negatif ise daha sonra indirilmek üzere ötelenir.

     

    Örnek KDV hesaplama

    Öncelikle şunu belirtelim. Bir ürün üretildiği andan itibaren her aşamada KDV oranını eklenir. Diyelim ki, 1.000 TL'lik bir ürün üretimi gerçekleşti. Satın alan firmaya bunun satışı yapılırken %18 oran konulur, o firma %18 KDV ödedikten sonra da kendi müşterisine yine %18 KDV ekleyerek satışa sunar.

    KDV dahil satış tutarı: Mal ya da hizmet bedeline KDV tutarının eklenmesi ile oluşan tutar.

    KDV hariç tutar: Mal ya da hizmet bedeline KDV tutarının eklenmemiş halidir.

    KDV dahil fatura hesaplama

     

    KDV hariç hesaplama:

    Bir malın veya hizmetin KDV dahil edilmemiş tutarını hesaplamak için KDV oranına +1 ekleyip mal bedeline bölmeniz gerekir. Bu, KDV'li fiyattan KDV'siz hesaplama işlemidir.

    KDV hariç fatura hesaplama

    Satış faturalarının KDV’sinden gider faturaları KDV’sini çıkardığımızda pozitif bir tutar çıkıyor ise; bu tutar ödenecek KDV’dir. Fakat, çıkan sonuç negatif ise ise bu tutar sonraki aylarda indirilmek üzere ötelenecektir.

     

    KDV beyannamesi ne zaman ödenir?

    KDV beyannameniz, yukarıda anlattığımız prensiplere göre mali müşaviriniz tarafından hazırlanır. KDV beyannamesi, her ayın en geç 26. gününe kadar verilir. Örnek olarak Ocak ayı beyannamesi bir sonraki Şubat ayının 26’sına kadar hazırlanır ve ödenir. Ödeyeceğiniz bir KDV çıkmasa bile KDV beyannamesinin damga vergisi ödemesi olacaktır. (Damga Vergisi 64,10 TL - 2021 yılı)

    Özetle; KDV beyannamesinin verildiği ayın 26. gününe kadar ödenir.

     

    KDV maliyet midir?

    Yeni işletme sahiplerinin en çok takıldıkları konulardan biri de KDV'yi maliyet olarak dikkate almalarıdır. KDV, şirketler için maliyet değildir. Hiç satış faturanız olmayan, ancak sadece 100 TL Gider Bedeli + 18 TL KDV’si olan faturanız bir ay düşünürseniz, 100 TL maliyettir. Ancak 18 TL daha sonra satış faturalarınızın KDV'sinden indirilmek üzere bekleyecektir.

     

    KDV nakit akışınızı etkiler

    Diyelim ki 100 TL Hizmet + 18 TL KDV'lik bir satış yaptınız ve altı ay vade uyguladınız. Siz her ne kadar toplamda 118 TL'ye altı ay vade uygulasanız da maliye sizden olan bir sonraki ayın 26'sına kadar 18 TL'lik KDV’yi beyan edip ödemenizi isteyecektir. Bu nedenle bazı firmalar uzun vadeler uygularken KDV’yi peşin tahsil etmektedir.

     

    Şirketimi kapattım; ötelenen KDV’leri geri alabilir miyim?

    Şirketinizi tasfiye ederseniz; ötelenen birikmiş KDV’leri geri alamazsınız.

     

    Yurt dışından hizmet faturası aldım, KDV hesaplanır mı?

    Yurt dışından şirketinize aldığınız faturalarda her ne kadar KDV bulunmasa da; sizin bu faturalar için KDV hesaplamanız gerekebilir. İlgili hizmeti almadan önce mali müşavirinize danışarak faturanız üzerine hesaplanması gereken vergiler konusunda bilgi alabilirsiniz.

    Paraşüt ile faturalarınızın KDV'lerini kolayca hesaplayabilir, KDV raporları oluşturarak aylık oluşan KDV tutarlarını istediğiniz an inceleyebilirsiniz. Tek yapmanız gereken 14 gün ücretsiz deneme sürenizi başlatmak.

     

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar