13.03.2023

e-Dönüşüm nedir? e-Dönüşüm sistemleri nelerdir?

elif ekiciler

Elif Ekiciler

İş Birlikleri ve Marka İletişim Uzmanı

Dünyanın gitgide daha dijital bir hal almasıyla birlikte teknoloji hayatımızın her evresinde kendini göstermeye başladı. Bu aynı zamanda hayatımıza çeşitli kolaylıklar da getirdi. Özellikle KOBİ’lerin dijitalleşme sürecinde belli başlı servisler getirdikleri rahatlıkla bu aşamada büyük rol oynuyor. Biz de e-dönüşüm başlığı altında hayatımıza giren elektronik sistemleri sıralamak istedik.

e-Dönüşüm Nedir? title: e-Dönüşüm Nedir?

 

e-Dönüşüm Sistemleri:

 

e-Fatura

e-Faturanın adını pek çoğumuz duymuştur. 2023 yılında Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinde kayıtlı 843.9 milyon adet e-fatura kullanıcısı bulunuyor. Rakamlar e-fatura kullanıcılarının da her geçen gün arttığını gösteriyor. Bunların bir kısmı zorunlu olarak, bir kısmı da gönüllü olarak e-faturaya geçen firmalar oluyor.

e-Fatura, matbu faturalamaya kıyasla fatura basımı, yazımı, gönderimi gibi işlemlerin tamamen elektronik ortama taşınıp dijitalleştiği bir uygulama. Sağladığı en büyük fayda ise tüm bu operasyonel süreçlerden firmaları kurtarıp daha hızlı ve düzenli bir şekilde fatura gönderimini sağlamak.

 

e-Arşiv

e-Arşiv de e-fatura gibi elektronik fatura sistemine ait bir fatura türü. e-Fatura, sisteme kayıtlı iki firma arasında gönderilen fatura türü iken, bir taraf elektronik fatura kullanıcısı diğer taraf değil ise burada gönderilen fatura türü e-arşivdir.

Firmanın e-Arşiv Fatura kullanıcısı olabilmesi için önce e-faturaya kayıt olması gerekir.

 

e-Defter

Yevmiye defteri, defter-i kebir olarak adlandırılan defterlerin elektronik ortamda hazırlandığı ve zaman damgası kullanılarak imzalanıp ibraz edildiği sistemdir. e-Defter elektronik ortamda tutulduğu için noter onayına gerek yoktur.

e-Defter, defter arşivleme sıkıntısını ortadan kaldırmakla birlikte, devlet ve işletme arasındaki sistemin daha düzenli işlemesini sağlar.

e-Faturaya gönüllü geçiş yapan firmaların e-defter kullanmasına gerek yoktur.

 

e-İrsaliye

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen, 487 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yürürlüğe girmiş olan bir uygulama olarak karşımıza çıkan e-İrsaliye sistemi, 2019 yılından bu yana ticari hayatın bir parçası. Bu uygulama kapsamında elektronik fatura sistemine kayıtlı firmalar e-fatura olarak faturalarını karşı tarafa ilettikten sonra irsaliyeyi de dijital ortamda hazırlayıp gönderebiliyor ve bu irsaliye sevk irsaliyesi yerine sayılıyor.

GİB'in yeni düzenlemesinde, 2022 hesap dönemlerine ait ciro haddi 10 milyon TL olan mükelleflerin e-irsaliye uygulamasına geçiş zorunluluğu için son tarih 1 Temmuz 2023 olarak belirtiliyor.

 

e-Mutabakat

Firmalarla alacak verecek üzerine yapılan mutabakatların dijitale taşınarak yapıldığı sistemdir. Cari hesaplarınızın datalarını sisteme yükleyerek karşı tarafın da ulaşmasını sağlayabilir ve bu şekilde karşılıklı daha hızlı bir iletişim sağlayabilirsiniz.

 

e-Yedekleme

e-Yedekleme sistemi üzerinden saklamak/arşivlemek istediğiniz belgeleri dijital ortamda saklayabilir ve dilediğiniz zaman sistem üzerinden bu belgelere ulaşabilirsiniz. Bu şekilde dolaplarda ya da bilgisayarda tutulan verilere kıyasla herhangi bir risk durumunda (yangın, bilgisayarın çökmesi gibi) verileriniz daha güvenli saklanmış olur.

 

e-İmza

e-İmza ıslak imza yerine geçer. e-İmza kullanan kişinin kimlik bilgileri doğrulanarak imzalama işlemi gerçekleştirilir. Böylece belgenin o kişi tarafından gönderildiği doğrulanmış olur. Ayrıca aradaki süreçlerde hızlanıp pratiklik kazanmış olursunuz.

Bu başlıklar firmaların günümüzde e-dönüşüm başlığı altında kullandığı sistemlerden bir kısmı. Bunlara ek olarak e-bilet, e-denetleme, e-kayıt saklama da e-dönüşüm altında sunulan hizmetler olarak yer almakta. Tüm bu sistemlerin avantajlarını değerlendirerek gönüllü olarak kullanımına başlayabilirsiniz.

Henüz Paraşüt kullanıcısı değilseniz, Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyebilir ve Anahtar Teslim e-Fatura hizmetimizle yerinizden kalkmanıza gerek kalmadan e-fatura kullanıcısı olabilirsiniz.

 

e-Dönüşüm ile ilgili diğer yazılarımız:

e-Defter Nedir? Avantajları Nelerdir?

e-Faturaya Kimler Geçmeli? Nasıl Geçiş Yapılmalı?

Yeni Bloglardan Haberdar Ol

Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.

Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

En Çok Okunanlar