09.03.2023

e-Ticaret yapanlara e-fatura ve e-arşiv kullanımı zorunlu mu?

elif ekiciler

Elif Ekiciler

İş Birlikleri ve Marka İletişim Uzmanı

e-Ticaret sitesi sahibiyseniz faturalamanın ne kadar zorlu bir süreç olduğunu tahmin edebilirsiniz. Peki e-fatura, bu süreçte neleri değiştirebilir? e-Ticarette e-fatura ve e-arşiv uygulamalarının zorunluluk kapsamı nedir?

Yazımın devamında e-ticaret sektöründe e-fatura ve e-arşiv kullanımı ve 2024 yılı geçiş zorunlulukları ile ilgili aradığınız bilgileri bulabilirsiniz. 2024 yılına ait zorunluluk kapsamındaki bilgiler tebliğ sonrası bu yazıda güncellenecektir.

 

e-Ticarette faturalama süreci

e-Ticarete yeni atılacak okurlar için faturalama sürecinden biraz bahsetmek istiyoruz.

 

e-Ticaret yapan kişiler çok iyi bilirler ki internetten satış süreci için fatura yazdırma ve gönderimi diğer işletmelere kıyasla daha sistematik ve olmazsa olmazdır. Söz konusu süreçte alınan siparişler doğrultusunda müşteri bilgileri tanımlanır, fatura şablonu hazırlanır ve eldeki matbu faturalara yazdırılmaya başlanır. Fakat işlem bununla kalmaz. Bu sebeple de e-ticaret entegrasyonları işletmelere kolaylık sağlar. Konuyla ilgili İşletmelerin e-ticaret entegrasyonu kullanması için 5 neden adlı blog yazımıza göz atabilirsiniz.

 

Hazırlanan faturanın pakete iliştirilerek kargolanması ve doğru adrese gönderilmesi gerekir. Ek olarak, faturanın doğru adrese ulaşmaması halinde işlem yenilenir; tekrar adres bilgileri girilir, fatura kesilir ve tekrar gönderilir. Bu da ciddi anlamda operasyonel işlem ve zaman kaybı demektir.

 

Tüm bu süreci gözlemlediğim ve sürecin internetten satış yapanlara nasıl bir külfet olduğunu fark ettiğim için size sihirli bir yöntem önermek istedim: e-Fatura!

 

Tahminimce bir çoğunuz e-faturayı duymuş ya da size iletilen faturalar arasında e-fatura veya e-arşive denk gelmişsinizdir. e-Fatura, son dönemde ciddi anlamda yaygınlaşmaya başlayan ve önemli ölçüde işletmeleri rahatlatan bir sistem. e-Ticaret firmalarının faturalarını hızla hazırlayıp elektronik ortamda gönderebilmelerini sağlayacağı için tüm e-ticaret operasyonlarını bir adım öteye taşıyabilecek bir yapı.

 

Peki e-ticaret yapanlar neden e-fatura kullanmalı?

  • e-Fatura size, fatura yazdırma, onaylatma, kargolama derdi olmaksızın faturanızı elektronik olarak müşterinize ulaştırabildiğiniz, ayrıca "ulaştı mı, ulaşmadı mı?" diye sorgulamaya gerek duymayacağınız bir kolaylık sağlar.
  • e-Fatura mükellefi olsun olmasın, müşterilerinizin e-posta adreslerine faturalarınızı anında ulaştırabilirsiniz. Şayet faturanızı kağıt olarak da iletmek isterseniz e-faturayı düz beyaz A4 kağıda yazdırarak göndermeniz de mümkün. Her iki şekilde de bu faturalar resmi nitelik taşır.
  • e-Fatura ile fatura başına maliyetinizi düşürebilirsiniz.
  • Muhasebecinizle resmi evraklarınızı daha rahat paylaşabilirsiniz.
  • Daha az kağıt kullanacağınız için yeşili korursunuz.
  • Aynı zamanda eğer Paraşüt abonesi iseniz e-ticaret entegrasyonlarımızı kullanarak:

  • Sahibi olduğunuz e ticaret sitelerinin ya da N11, Hepsiburada, Gittigidiyor, Amazon Türkiye ve Trendyol gibi online pazaryerlerinden yaptığınız satışların bilgilerini Paraşüt’e otomatik olarak aktararak saatlerce fatura doldurma derdinden kurtulabilir,
  • e-Fatura ve e-arşiv programı kullanıyorsanız, faturalarınızın otomatik olarak oluşturulup müşterilerinize gönderilmesini sağlayabilirsiniz.
  •  

    Peki 2024 yılında e-ticaret firmaları için e-fatura ve e-arşiv kullanım zorunluluğu ne olacak?

    e-Ticaret sektörü için e-fatura geçiş zorunluluğunu 22 Ocak 2022 tarihinde yayımlanan yeni tebliğine göre özetleyecek olursam: 

  • 2022 cirosu 3 milyon lira altında olan firmalar gönüllü olarak e-fatura ve e-arşiv kullanıcısı olabilirler. 
  • 2022 cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan firmaların ise e-fatura ve e-arşiv kullanma zorunluluğu bulunmaktadır. 
  • 2022 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL’yi aşan ve 1 Temmuz 2023'de e-fatura ve e-arşiv sistemine geçen firmalar ise 1 Ocak 2024 tarihinde e-defter uygulamasına geçmek zorundadır. 
  • e-Fatura ve e-arşiv fatura sistemine gönüllü olarak geçen firmaların belirtilen limitleri aşmadan e-defter uygulamasına geçmesine gerek yoktur.
  • e-Ticaret yapanlar için e-faturaya zorunlu geçiş şartlarında limitlerin aşağıya indirilerek e-fatura kullanımının kapsamı genişletiliyor.

     

    Gelir İdaresi Başkanlığı 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yapılan değişiklikle, e-ticaret faaliyetinde bulunan mükelleflerden, 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlara 1 Temmuz 2023 yılına kadar e-faturaya geçiş zorunluluğu geliyor.

     

    Bu süreci incelediğimizde her sene ciro haddinde sınırın düşürüldüğünü söyleyebiliriz. Bu da aslında, daha çok firmanın e-faturaya geçmesi ve dijitalleşmesi demek oluyor.

     

    e-Fatura başvurusu yapmak ne kadar zamanınızı alır?

    Günlük iş yoğunluğunun arasında e-fatura başvuru adımlarını takip etmek zorlayıcı bir süreç olabilir. Bu da e-fatura başvurunuzu sürekli ertelemenize neden olabilir. Bu durumda da başvurunuzu tamamlamanız oldukça uzun sürebilir.

     

    e-Faturaya hızla geçiş yapmak isterseniz Paraşüt’ün sunduğu Anahtar Teslim e-Fatura title: Anahtar Teslim e-Fatura Nedir? hizmetinden faydalanarak, tüm başvuru sürecini sizin için yönetmemizi sağlayabilirsiniz. Böylece mali mühür bekleme süreniz hariç iki gün içerisinde e-fatura gönderip almaya başlayabilirsiniz.

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar