08.03.2023

Stopajsız serbest meslek makbuzu kesilebilir mi?

Serbest meslek erbapları ve adayları ile e-SMM uygulamasına yeni geçenler için hazırladığımız stopajsız e-SMM yazımızda tüm merak edilenleri cevaplıyoruz.

Serbest meslek erbabı olan kişilerin tahsilatları karşılığında kestiği serbest meslek makbuzu, stopaj ve KDV’yi de içinde bulunduran bir makbuz türü. Fatura ile serbest meslek makbuzunu ayıran en önemli nokta stopaj oranı. SMM’de stopaj brüt tutar üzerinden %20, KDV ise %18.

 

Stopajsız serbest makbuzu kesmek mümkün mü?

e-Dönüşüm ile birlikte SMM başvurusu da dijital ortama taşındı. GİB başvuru portalı üzerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yetkilendirilmiş özel entegratörler aracılığı ile elektronik serbest meslek makbuzu başvurusu yapmak mümkün.

GİB tarafından yetkilendirilmiş özel entegratörlerden biri olan Paraşüt ile e-serbest meslek makbuzu başvurusu yapmak da mümkün!

Başvurunuzu yaptınız, sıra e-serbest meslek makbuzu kesmekte. Peki, serbest meslek makbuzu stopajsız kesilir mi?

Evet, stopajsız e-serbest meslek makbuzu kesmek mümkün. Eğer müşteriniz vergi mükellefi değil ise stopajsız fakat KDV dahil şekilde e-SMM kesebilirsiniz. Örneğin, basit usule tabi mükelleflere düzenlenen e-SMM’lerde stopaj bulunmaz.

 

Stopajsız makbuz nasıl kesilir?

“Stopajsız serbest meslek makbuzu kesilir mi?” sorusunu yanıtladık, sıra nasıl kesileceğinde. Normal şartlarda e-SMM keserken izlediğiniz adımlar aynı kalıyor, tek fark stopaj oranını seçerken ortaya çıkıyor.

Paraşüt ile stopajsız e-SMM kesmek için izlemeniz gereken adımlar şu şekilde:

  • Sol tarafta yer alan menüde “SATIŞLAR” > “Makbuzlar” alt menüsüne tıklayın.
  • Yeni açılan sayfanın sağ üst köşesinde yer alan “YENİ MAKBUZ OLUŞTUR” butonuna tıklayın.
  • (image: parasuet-e-smm.webp)

  • Açılacak yeni makbuz sayfasında gerekli bilgileri girdikten sonra altta bulunan stopaj bölümünden stopaj oranını %0 seçin ve işlemi tamamlayın.
  •  

    Serbest meslek makbuzunda stopajı kim öder?

    Vergi mükellefi bir müşterinize serbest meslek makbuzu kestiğiniz takdirde uygulanan stopaj muhtasar beyanname ile birlikte müşteriniz tarafından sizin adınıza ödenir. KDV’yi ise e-SMM kesen taraf, yani siz ödersiniz.

    Stopajlı ve stopajsız iki örnek vererek konuyu netleştirelim:

    Gelir vergisi mükellefi olan bir müşterinize e-SMM keseceğiniz bir senaryoda bahsettiğimiz gibi stopajlı işlem yapmanız gerekiyor. Brüt tutarı 100 TL olan bir satışı ele alırsak:

  • Stopaj tutarı (%20): 20 TL
  • Net tutar: 80 TL
  • KDV tutarı (%18): 18 TL
  • KDV dahil tahsil edilen tutar: 98 TL
  • %20 oranındaki stopaj brüt tutardan düşülerek net tutar bulunur ve yine brüt tutar üzerinden hesaplanan KDV bu net tutara eklenir.

    Vergi mükellefi olmayan bir müşterinize e-SMM kestiğinizde ise bahsettiğimiz gibi işlemi stopajsız olarak ilerletmeniz gerekli. Yine brüt tutarı 100 TL olan bir satışta:

  • Stopaj tutarı (%0): 0 TL
  • Net tutar: 100 TL
  • KDV tutarı (%18): 18 TL
  • KDV dahil tahsil edilen tutar: 118 TL
  • Siz de bir serbest meslek erbabıysanız hemen Paraşüt hesabınızı oluşturun, e-SMM keserken makbuz tutarlarını otomatik hesaplatın, tek tıkla yazdırın ve tahsilatlarınızı hızlandırın! Hiçbir kredi kartı bilgisi gerekmeden Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyin.

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar