10.07.2023

Temel e-fatura ile ticari e-fatura arasındaki fark nedir?

elif ekiciler

Elif Ekiciler

İş Birlikleri ve Marka İletişim Uzmanı

Blog yazılarımızla ve düzenlediğimiz online eğitimlerle e-dönüşüm ve e-fatura hakkında sizleri bilgilendirmeye devam ediyoruz. Bu yazımızda da daha önce değinmediğimiz bir konu olan e-faturanın kendi içindeki türleri, temel e-fatura ile ticari e-faturadan bahsetmek istiyoruz.

Temel eFatura mı Ticari eFatura mı? title: Temel e Fatura mı Ticari e Fatura mı?

e-Fatura sistemine geçiş yapıp fatura kesmeye başladıktan sonra karşınıza çıkacak iki terim bulunuyor: temel e-fatura ve ticari e-fatura. Tam bu noktada temel e-fatura ve ticari e-fatura adı verilen iki seçenek ile karşılaşırsınız. Peki bu iki terim ne anlama geliyor?

 

Öncelikle e-Fatura nedir?

Kısaca hatırlayacak olursak, e-fatura elektronik ortamda hazırlanan ve karşı taraf ile paylaşılan bir fatura türüdür. Faturanızı oluşturduktan sonra sistem, faturayı göndereceğiniz tarafın e-fatura kullanıcısı olup olmadığını tanımlar ve e-fatura ona göre gönderilir.

e-Fatura mükellefi olduğunuzda faturanızı kestikten sonra yazdırma ve kargolama gibi operasyonel süreçlerden ve masraflardan kurtulursunuz.

e-Fatura hazırlarken de iki farklı senaryo uygulayabilirsiniz:

  • Temel e-fatura
  • Ticari e-fatura
  •  

    Temel fatura nedir?

    Temel e-fatura, faturanın göndericiden alıcıya ulaşmasını esas alan e-fatura senaryosudur. Fatura alıcısı fatura üzerinde herhangi bir teknik problem olmadığı müddetçe faturayı kabul etmekle yükümlüdür.

    Alıcının temel e-faturayı reddetme seçeneği yoktur.

     

    Temel e-fatura örneği


    (image: temel-e-fatura.jpg class: u-border c-borderBlue alt: temel fatura kesme)

     

     

    Ticari fatura nedir?

    Ticari e-fatura senaryosunda e-faturayı alan kişi, bu faturayı red, kabul ya da iptal etme hakkına sahiptir. Anlayacağınız e-fatura sistemi alıcının faturayı kabul edip etmeyeceğine dair bir cevap vermesini bekler.

     

    Ticari e-fatura örneği


    (image: ticari-e-fatura.jpg class: u-border c-borderBlue alt: ticari fatura kesme) 
     

     

    Temel e-fatura ile ticari e-faturanın farkları nelerdir?

    e-Faturada temel fatura ve ticari fatura arasındaki farkı şu şekilde özetleyebiliriz:

    Temel e-faturaTicari e-fatura
    Temel e-fatura seçimi yapıp faturanızı karşı tarafa bu şekilde gönderirseniz, faturanız karşı tarafın onayını beklemeden otomatik olarak ‘onaylanmış/kabul edilmiş’ olarak algılanır.Ticari e-fatura gönderdiğinizde, karşı tarafa onay ve red seçenekleri sunulur. Bu durumda firma faturayı inceleyip onaylayabilir ya da ikinci bir seçenek olarak red yanıtı verebilir.
    Otomatik olarak kabul edilen e-faturada hata olması ya da karşı tarafın e-faturayı kabul etmemesi durumunda e-fatura iptal ya da iade edilebilir.e-Faturaya verilen bu yanıt ‘onaylandı’ ya da ‘reddedildi’ olarak faturayı gönderen tarafın paneline düşer.

    Bu iki durumu göz önünde bulundurarak temel ya da ticari e-fatura gönderimi yapabilirsiniz. Bu noktada müşterinizle yapacağınız alışveriş öncesi temel e-fatura mı yoksa ticari e-fatura mı keseceğiniz konusunda kendi aranızda anlaşabilirsiniz.

    Böyle bir konuşma ortamınız yoksa ve hangi e-fatura türüyle ilerleyeceğinizden emin değilseniz kendi kullanıcı deneyimlerimizden yola çıkarak ticari e-fatura gönderiminin müşterinizle çalışmanızda rahatlık sağlayacağını söyleyebiliriz.

    Reddetme özelliğinin bulunması bakımından da ticari faturanın, ticaret ile uğraşan kişiler için en uygun senaryo olduğunu söyleyebiliriz.

    "Küçük işletmeler e-faturaya geçebilir mi?" diye merak ediyorsanız, bu soruya gönül rahatlığıyla "Evet" diyebiliriz.

    Temel e-faturaların iptaline yönelik ayrıntılı bilgi için ilgili yazımıza göz atabilir, henüz Paraşüt kullanıcısı değilseniz, Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.

     

    Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

    e-Fatura mükellefi nedir? Nasıl e-fatura mükellefi olunur?

    Mali Mühür ve e-İmza Nedir?

    Anahtar Teslim e-Fatura Nedir?

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar