19.04.2019

Yönetici özeti ve iş özeti nedir?

busra cildas

Büşra Çildaş

İçerik Uzmanı

İş planı yazılarımızda konunun biraz başına döneceğiz: Yönetici özeti ve iş özeti nedir, neleri kapsamalıdır onları inceleyeceğiz.

Yönetici Özeti ve İş Özeti

 

Yönetici özeti nedir?

Yönetici özeti, iş planının hemen başında yer alan, iş planınızın muhatabının işiniz hakkında karar verirken okuyacağı bölümdür. Çoğu durumda karşınızdakine yalnızca bu kısımda kendinizi ifade etme şansınız olur. Birçok yatırımcı detaya girip girmemek konusunda burada karar verir. O yüzden can alıcı noktaların başında yönetici özeti gelir. Tüm iş planının amacı muhatabınızın beklentilerini karşılamak olduğundan, bu işe tam da buradan ve doğru bir şekilde başlamalısınız. 

 

Kısa ve profesyonel görünümlü olması gereken yönetici özeti hazırlarken aşağıdaki ögeleri eklemeyi unutmamalısınız:

  • İş konseptiniz: Ürün/hizmet, pazar ve iş modelinizi kısaca anlatmalısınız.
  • Finansal veriler: Satış, karlılık, başa baş noktası, nakit akışı gibi anahtar noktaları içeren finansal verilerinizin özetini içermelidir.
  • Finansal ihtiyaç: Ne kadarlık bir yatırıma ihtiyacınız olduğunu nedeni ile birlikte belirtmelisiniz.
  • Mevcut durum: Pazardaki durumunuz ve finansal durumunuz hakkındaki mevcut durumu burada özetlemelisiniz.
  • Başarılarınız: Bu noktaya kadar hedef olarak koyup, başarılı olduğunuz noktalardan burada bahsedebilirsiniz.
  • Yönetici özetleri kullanım amaçlarına göre iki türde olabilir:

     

    1. Resmi yönetici özetleri

    Resmi tipte yönetici özeti dolaysız bir şekilde doğrudan şirketin bir fotoğrafının çekildiği özetlerdir. Bunun için Harvard Business Review'in İş Planı Oluşturmak kitabından aldığımız şu örneği inceleyebilirsiniz:

    Özel İletişim Şirketi ('ÖİŞ'), Florida Eyaleti yasaları altında 8 Kasım 2007 tarihinde şirketleşmiştir. Genel merkezi Kaliforniya Berkeley'dedir. Şirket, aşağıda ayrıntılarıyla tarif edilecek olan özgün telefon hizmeti ürününü geliştirme ve pazarlama amacıyla kurulmuştur. Şirket, vergi bakımından 'S Şirketi' olarak nitelendirilmek için Gelirler İdaresine, mali gelirler yasasının ilgili hükümleri gereğince talepte bulunmuştur. Şirket bu şekilde nitelendirileceğini öngörse de, henüz onay belgesini alamamıştır.

     

    Şirket, Edward R. Defty ile Andrew P. Lazslo tarafından kurulmuştur ve kurucular, Paul Hoff ve Ann Mecada ile birlikte şirketi yönetmektedirler. Yönetim ekibi, Cohen, Berke, Bernstein, Brodie & Kondell, P.A., Florida Miami'de bulunan bir ticaret hukuku firmasının belli üyeleriyle birlikte şirketin ihraç edilmiş ve ödenmemiş hisse senetlerinin %100'üne sahiptir.

    Şirket, insanların anonim kalarak ve mahremiyet içerisinde sıradan bir telefondan konuşup sosyalleşmelerine olanak vermek için tasarlanmış özgün bir ürün (Ürün) geliştirmiştir. İnsanlar, kendi telefon numaralarını, gerçek kimliklerini veya diğer kişisel bilgilerini açık etmek zorunda kalmadan açık bir şekilde birbirleriyle görüşebilirler. Ürün, ilk olarak online sohbet odalarıyla online ve offline arkadaş bulma hizmetlerinin kullanıcılarını hedeflemektedir. Genel olarak, özel online hizmet sunucularıyla (OHSler), internet hizmet sunucularıyla (İHSler), sohbet odalarıyla ve arkadaş bulma hizmetleriyle kurulacak stratejik iş ortaklıklarıyla pazarlanacaktır. Ek olarak şirket, internet ve daha geleneksel yazılı basın üzerinden hedeflenmiş reklamlar yoluyla ürünü tanıtacaktır.

     

    Şirket, ürünün piyasaya sürülme tarihini, halen sürdürülmekte olan beta testinin tamamlanmasının ardından 2008 nisan aynın başı olarak programlamıştır.

     

    2. Misyon ifadesi olarak yönetici özetleri

    Bir yönetici özetinin amacı iş hakkında genel bir bilgi vermektir fakat bunun yanında okuyanın ilgisini iş planının devamını okumaya teşvik edecek içerikler de barındırabilir. Bunun için bir misyon açıklaması eklenerek okuyucu devam etmeye teşvik edilebilir. Misyon açıklaması olarak adlandırılan bu kısım tek bir kısa cümle içinde yakaladığı fırsatı ve yaklaşımı ifade etmelidir. Alıntıladığımız kitapta Özel İletişim Şirketi'nin misyon açıklamasına örnek olarak şu cümle verilmiştir: 'Tüketicilere, bir yandan kullanıcıların özel hayatlarını korurken diğer yandan telefon iletişiminin tüm faydalarını sağlayan özgün bir hizmeti sunmak.'

     

    İş özeti - İş tanımı

    İş planınızda yer alması gereken başka bir bölüm de işinizi tanımladığınız kısımdır. Burada iş konseptimiz çerçevesinde planı yapılan işin neden ve hangi yollarla başarılı olacağı net bir şekilde ifade edilmelidir.

     

    İşinizi anlatmak: Ne varsa anlatın

    Bir iş fikrini anlatmak çetrefilli bir iş. Bunu basit kılacak tek şey işinize, pazarınıza, rakiplerinize hakim olmak. Bu konuda neler yapabileceğinizle ilgili aşağıdaki yazılarımızı hazırlamıştık:

    Bir iş özeti genelde içine gireceğiniz sektörün özeti ile başlar. Sektörün bugünden bahsederken gelecekte ortaya çıkabilecek olanaklardan da bahsedebilirsiniz. Sektör içerisinde sizin doğrudan dahil olacağınız pazarın yanında mevcut diğer pazarlardan bahsetmek ortaya çıkabilecek yeni ürün ve hizmetler ile ilgili planlarınızı anlatmak açısından önemlidir. İşinizi anlatırken girdiğiniz pazarda neyi yeni yapacağınızın altını mutlaka çizin. HBR'nin şu önerisine kulak asmakta yarar var: İş planınızı yazdıktan sonra bu bölüme tekrar göz atın ve iş tarifinizi yeniden yazın. İş planınızın kapsadığı konuları yeniden düşünmek iş tarifinizde değişiklere yol açabilir.

     

    İş tanıtımında aşağıdaki ayrıntılara yer verebilirsiniz:

  • İş konseptiniz ve işinizin şu anki durumu
  • Hangi pazarları hedeflediğiniz
  • Hangi tür bir iş olduğu
  • Ürün ya da hizmetin tam olarak ne olduğu
  • İnsanların neden başka ürün/hizmetleri değil de sizinkini kullanacakları
  • Finansal durumun ne olduğu
  • Tüm bunları yaparken önemli olan bir nokta var; işinizle ilgiyi coşkuyu paylaşmak ve karşı tarafa geçirmek. İşinizle ilgili finansal detayları ve tabloları sıradaki bölümlerde vereceksiniz. Bu bölümde risk ve maliyetlerle ilgili ölçülmüş bilgilere tabii ki yer vermelisiniz fakat önemli olan muhatabınızı okumaya teşvik edecek duyguyu onlara aktarabilmek.

    Bundan sonra 'Pazarlama planı hazırlamak' yazımızı okuyarak iş planınıza devam edebilirsiniz. 

    İş planı hazırlamak ve daha fazlası ile ilgili yazılarımızı kaçırmamak için blogumuza abone olabilirsiniz:

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar