Fatura veya irsaliye yazdırmak için şablon oluşturmak

Gülsen Bakırhan
Gülsen Bakırhan
10 dk

Paraşüt üzerinden irsaliyeli veya irsaliyesiz satış faturası veya ayrıca sevk irsaliyesi yazdırabilirsiniz. Bunun için ilk sefere mahsus olmak üzere, matbu fatura veya irsaliyenizin formatına uygun olarak yazdırma şablonunuzu Paraşüt'e tanımlamanız gerekmektedir. Yazdırma Şablonu oluşturma sihirbazı ile bu işlemi yapmak oldukça kolaydır.

Yazdırma şablonu oluşturmak

  1. Öncelikle Paraşüt hesabınıza giriş yapıp AYARLAR > Yazdırma Şablonları sayfası altından YENİ YAZDIRMA ŞABLONU OLUŞTUR butonuna tıklayarak şablon oluşturma sihirbazındaki adımlara başlayabilirsiniz.

    Yazdırma şablonu oluştur
  2. Açılan pencereden kullandığınız yazıcının türünü belirtebilirsiniz. Lazer yazıcı kullanıyorsanız aşağıda anlatılan adımları takip edin (Nokta vuruşlu yazıcı kullanıyorsanız yapılması gereken ek ayarları görmek için tıklayın).

    Nokta vuruşlu yazıcı

Lazer yazıcı ayarları

  1. Yazıcınızı bu bilgisayarda ilk defa kullanacaksanız, önce bilgisayarınıza yazıcının sürücülerini indirin. Google'da yazıcı marka ve modeli ile arama yapıp uygun sürücüleri bulabilirsiniz. Sürücüleri kurduktan sonra DEVAM ET butonuna tıklayın.

    yazıcı ayarları
  2. Bir sonraki pencerede kağıt özelliklerini (1 sayfada kaç adet kopya olacağını, kağıt ebatını ve kağıdın dikey/ yatay konumunu) belirtebilirsiniz. Bir sayfaya tek kopya yazdıracaksanız direkt olarak kağıt ebatını seçebilir, daha sonra da kağıdınıza yatay baskı mı, yoksa dikey baskı mı yapmak istediğinizi belirtebilirsiniz.

    kağıt özellikleri
  3. Faturanızın bir sayfasına birden fazla fatura kopyası olacak şekilde ayar yapmak istiyorsanız KOPYA / SAYFA bölümünden bu sayıyı belirleyip kopyaların yan yana mı yoksa alt alta mı yazdırılması gerektiğini belirtebilirsiniz. Sonrasında da tek bir kopyanın boyutunu GENİŞLİK ve YÜKSEKLİK olarak girebilirsiniz. (Aşağıdaki ekran görüntüsünde A4 boyutunda bir kağıtta yan yana 3 kopya olan bir fatura için yapmanız gereken ayarları örnek olarak gösteriyoruz.)

    sayfa sayısı belirleme
  4. Kağıt özelliklerini belirledikten sonra yapmanız gereken işlemler sırasıyla şöyledir:

    arka fon yükleme
  5. Matbu fatura veya irsaliye kağıdınızı bir tarayıcı ile JPG veya PNG formatında taratın.

  6. Taradığınız görselin fatura veya irsaliyenin tam köşelerinde bittiğinden emin olun. Örneğin faturanız A5 boyutunda ise, onu A5 boyutunda tarattığınızdan ve faturanızın etrafında fazladan taratılmış bir alan kalmadığından emin olun.

  7. YÜKLE butonuna tıklayarak taradığınız görseli yazdırma şablonunuza arka fon olarak yükleyin.

  8. Eğer bir sayfada birden fazla kopya bulunan bir fatura formunuz varsa, yalnızca tek bir kopya için bu işlemleri yapmanız gerekmektedir.

  9. Görseli yükledikten sonra KAYDET butonuna tıklayın ve devam edin.

    kaydetme işlemi
  10. Açılan sayfada, Sayfa Özellikleri bölümünden yazı tipi ve boyutunu belirleyebilirsiniz.

    sayfa özellikleri
  11. Faturanızın üzerinde bulunmasını istediğiniz ögeleri sağ taraftaki alandan seçerek faturanızın üzerine sürükleyebilirsiniz. Örneğin, Türk Lirası haricinde bir döviz kuru üzerinden fatura kesiyorsanız Döviz Kuru Açıklamasını, faturanızda ara toplam indirimi uyguluyorsanız Toplam İndirimi, stopaj ve farklı KDV oranları için karşılık gelen ögeleri, müşterinizin bakiyesini faturaya eklemek için ise Müşteri Bilgileri bölümü altında yer alan Müşteri Bakiyesini faturanıza sürükleyip bırakarak ekleyebilirsiniz.

    Döviz kuru belirleme
  12. Herhangi bir öge için yazı büyüklüğü, stili, hizalaması veya ögenin kapladığı alanda değişiklik yapmak istiyorsanız o ögeye tıklayın ve o spesifik öge için üst tarafta çıkan alanda değişiklik yapın.

    yazı stili belirleme
  13. Faturanızdan kaldırmak istediğiniz ögeleri ise o ögeye tıkladıktan sonra kutucuğun sağ üst köşesinde çıkan x işareti yardımıyla kaldırabilirsiniz.

    faturadan öge kaldırma
  14. Hizmet ve ürün bilgileri için eklemek veya çıkarmak istediğiniz sütunlar varsa bunu, Hizmet / Ürün Bilgileri alanını açıp her bir ögenin sol tarafındaki kutucuk yardımıyla yapabilirsiniz. Örneğin, faturanızda satır indirimi uygulamıyorsanız İndirim kutucuğundaki işareti kaldırarak o sütunu kaldırabilirsiniz.

    fatura ürün bilgileri
  15. Ayrıca, ögeleri yukarı aşağı taşıyarak sütunların kendi içindeki sırasını düzenleyebilirsiniz.

    ögelerin yerini değiştirme

Videolu anlatım


Ana Menümüz Güncellenmiştir

Buradaki içerikler henüz güncellenmemiştir fakat bahsi geçen bütün menü ögelerini farklı ana başlıklar altında aynı isimde bulabilirsiniz.

Bir sayfada 1'den fazla kopyalı fotoğraf oluşturmak

Şablon incelemesi ve yönetimi

Yazdırma şablonu kopyalama

Yazdırma şablonunu test etmek

Yukarıdaki işlemleri yaptıktan sonra sayfanın sağ üstündeki TEST ÇIKTISI YAZDIR butonuna tıklayarak oluşturduğunuz yazdırma şablonunu fatura örneği üzerine yazdırarak test etmenizi öneririz.

Yazdırma şablonunuz hazır olduğunda şablonunuza bir isim verip kaydedebilir ve fatura veya irsaliye yazdırmaya başlayabilirsiniz.

NOT: Fatura ve irsaliyeniz iki ayrı matbu form ise aynı işlemleri irsaliye yazdırma şablonu oluşturmak için de yapmanız gerekmektedir. İrsaliyeli fatura kullanıyorsanız faturanıza göre yalnızca bir adet yazdırma şablonu oluşturup sevk ile ilgili detayları o şablonun üzerine yerleştirmeniz yeterlidir.

Fatura veya irsaliye yazdırmak

Nokta vuruşlu yazıcı için ek ayarlar

  1. Yazıcı Türü adımında Nokta Vuruşlu Yazıcı seçimini yaptıktan sonra, nokta vuruşlu yazıcınızdan Paraşüt ile çıktı alabilmek için özel olarak geliştirdiğimiz programı kurmanız gerekmektedir. Sonrasında, Paraşüt ile oluşturduğunuz fatura ve irsaliyelerinizi bu program aracılığıyla yazdırabileceksiniz.
    nokta vuruşlu yazıcı ayarları

Uyarı: Paraşüt'te nokta vuruşlu yazıcı ile çıktı almak için Windows Vista ve üzeri işletim sistemlerinden birini kullanmanız gerekmektedir.

  1. Programı kurup DEVAM ET butonuna tıkladığınızda Kağıt Özellikleri penceresi açılacaktır.
    nokta vuruşlu yazıcı ek ayarlar

Bu sayfada, fatura veya irsaliyenize kaç satır ve sütun sığdığını belirtmeniz gerekiyor.

Sütun (kolon) sayısı yazıcı marka ve modellerine göre değişmektedir. İnternette yazıcı marka ve modeli ile arama yaparak sütun sayısını bulabilirsiniz.

Matbu fatura veya irsaliyenize kaç satır sığdığı ise belgenizin yüksekliğine göre değişmektedir. Satır sayısını öğrenmek için hazırladığımız test dosyasını TEST DOSYASINI İNDİR butonuna tıklayarak indirip açın ve yazdırın.

Alacağınız bu test çıktısında alt alta sıralanmış sayılar göreceksiniz. İlk sayfa hangi sayı ile bitmişse faturanızda o kadar satır sığacak demektir; satır sayısı olarak bu sayıyı yazabilirsiniz.

Nokta vuruşlu yazıcı ayarlarını tamamladıysanız yazdırma şablonu ayarlarında kaldığınız yerden devam etmek için tıklayın.

İlginizi çekebilecek diğer kaynaklar: